× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Σμύρνη, στην Κουμιδιά της Μυτιλήνης

Σκηνές από τα γυρίσματα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» την περασμένη Κυριακή στο ιστορικό κέντρο της πόλης

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 29/6/2021

Η Σμύρνη, στην Κουμιδιά της Μυτιλήνης
φωτογραφίες ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ*

Τα «Γυαλάδικα» και οι «Μεγάλες Ταβέρνες» της πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής Σμύρνης πριν και στη διάρκεια εκείνου του Σεπτέμβρη του 1922 αναβίωσαν στη Μυτιληνιά αγορά της Κουμιδιάς και συγκεκριμένα στην οδό Λήμνου και το πρώτο κομμάτι της οδού Μητρέλια για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Και είναι αν μη τι άλλο ατυχής στιγμή της παραγωγής και της παραγωγού εταιρείας Tanweer Productions το ότι δεν επιτράπηκε η φωτογραφική αποτύπωση της «Σμυρνιάς αγοράς» στην καρδιά της Μυτιλήνης.

Σε απόδειξη αν μη τι άλλο της ανάγκης διατήρησης του ιστορικού κέντρου της πόλης. Των μοναδικών αρχιτεκτονικά κτισμάτων του που μπορούν να αποτελέσουν σκηνικά εποχής. Και μοχλό ανάπτυξης του νησιού στο μέλλον.

Γνωστά μαγαζιά της περιοχής ακόμα και αυτά που έχουν «βιασθεί» αρχιτεκτονικά με αλουμινοκατασκευές και ορθομαρμαρώσεις (!) υπέστησαν παρεμβάσεις τέτοιες με τις οποίες συνέθεσαν ένα μοναδικό αισθητικά σκηνικό της καθ’ ημάς Ανατολής.

Εντυπωσίαζε το ότι κάθε μαγαζί είχε διαφορετική σημαία που προφανώς υποδήλωνε την εθνικότητα του ιδιοκτήτη της κάθε εμπορικής επιχείρησης.

Ενώ ηθοποιοί και κομπάρσοι, Τούρκοι με φέσια και Έλληνες, Εβραίοι ή Λεβαντίνοι με καπέλα και γυναίκες με ρούχα εποχή συνέθεσαν μια μοναδική διαφορετική εικόνα της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά τα γυρίσματα αφορούσαν σκηνές της ταινίας στη Σμύρνη πριν την Καταστροφή αλλά και σκηνές από τη λεηλασία των μαγαζιών που ακολούθησε την είσοδο άτακτων στρατευμάτων («Τσέτες») στην Πολιτεία το Σεπτέμβρη του 1922.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων αποκλείστηκε (με άδεια της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου) ένα μεγάλο κομμάτι του κέντρου της πόλης συμπεριλαμβανομένης της πλατείας Σαπφούς που είχε μετατραπεί σε παρασκήνια των γυρισμάτων.

Ας σημειωθεί ότι γυρίσματα για τις ανάγκες της ταινίας έχουν γυριστεί ήδη στο αρχοντικό των Αλεπουδέλληδων στη Σουράδα ενώ την Παρασκευή θα γίνουν γυρίσματα στην Αγιάσο όπου και με παρέμβαση της Περιφέρειας έχουν κληθεί για πρώτη φορά τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Τα οποία ας σημειωθεί δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα ούτε καν δελτίο τύπου για τα όσα συμβαίνουν στο νησί. Δεν αμφιβάλουμε για την αξία της εταιρείας της παραγωγού εταιρείας Tanweer Productions αλλά οι δημόσιες της σχέσεις χωλαίνουν (στην καλύτερη των περιπτώσεων).

 

*Ο Μπάμπης Στυλιανίδης είναι μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ