× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Έρχονται επιπλέον χρήματα για το Leader Μεταποίησης»

Στις προσπάθειες στήριξης των τοπικών μας προϊόντων και των επιχειρήσεων μεταποίησης αναφέρεται ο αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 30/6/2021

«Έρχονται επιπλέον χρήματα για το Leader Μεταποίησης»

Στα προβλήματα και στις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα του νησιού μας, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου και αρμόδιος για την Αγροτική Οικονομία  Πανάγος Κουφέλος ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη δημιουργία γραφείου του ΕΛΓΑ στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο Πανάγος Κουφέλος το γραφείο αυτό για τη δημιουργία του  οποίου  έγιναν συντονισμένες ενέργειες από την Περιφέρεια Βορείου, θα σταθεί δίπλα στους αγρότες δίνοντας τους, πολύτιμες κατευθύνσεις για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που η παραγωγή τους υποστεί ζημιά.

«Το γραφείο του ΕΛΓΑ δεν υποκαθιστά φυσικά τους ανταποκριτές οι οποίοι θα συνεχίσουν κανονικά τη δραστηριότητά τους. Η δραστηριότητά του θα είναι υποστηρικτική και συμβουλευτική για όσα πρέπει να γίνουν σε περίπτωση προβλημάτων στην παραγωγή. Το γραφείο θα εγκαινιάσει ο ίδιος ο πρόεδρος Ανδρέας Λυκουρέντζος ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί μας από την Τετάρτη».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που εντοπίστηκαν στο Λεσβιακό ελαιώνα με την πτώση του ανθού και των καρπιδίων. Όπως σημείωσε το θέμα θα εξετασθεί στην Τεχνική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και θα καταβληθεί προσπάθεια προκειμενου οι Λέσβιοι παραγωγοί να αποζημιωθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το φαινόμενο της ακαρπίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει κάνει την εμφάνισή τους, τα τελευταία τρία χρόνια στον ελαιώνα του νησιού μας. Ο ΕΛΓΑ έχει ενημερωθεί, έχουν πραγματοποιήσει τους σχετικούς ελέγχους ενώ στον ελαιώνα θα μεταβεί και ο πρόεδρος του, την Πέμπτη για να δει από κοντά την κατάσταση».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Πανάγος Κουφέλος μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται από τους νέους παραγωγούς του νησιού και κυρίως από νέους τυποποιητές οι οποίοι κερδίζουν βραβεία και διακρίσεις σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς.

«Παράλληλα η Περιφέρεια στηρίζει όλα τα τοπικά προϊόντα των νησιών με ειδικές μελέτες για νέα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα του τόπου μας. Ήδη το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ξεκίνησε αυτές τις μελέτες για την πιστοποίηση των προϊόντων μας ώστε να αποκτήσουν ένα ακόμη σημαντικό εφόδιο στην παγκόσμια αγορά. Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα της Αγροταυτότητας που δημιουργεί μία βάση δεδομένων με τα γενετικά στοιχεία των προϊόντων μας, θα αποτελέσει άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο στον έλεγχο και στην αναβάθμιση της αγροτικής μας παραγωγής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα όπως σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, έως το τέλος του 2021 αναμένεται να ανοίξει η νέα χρηματοδοτική περίοδος του ΕΣΠΑ και τα νέα προγράμματα βελτίωσης, ενώ θα υπάρξει και συμπληρωματική χρηματοδότηση για το πρόγραμμα leader.

«Ειδικά για το πρόγραμμα Leader που αφορά τη μεταποίηση, θα δοθούν περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα περισσότερες προτάσεις που σήμερα είναι επιλαχούσες. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τα χρήματα αυτά ζητά τουλάχιστον 10 εκατομμύρια. Πιέζουμε προς την κατεύθυνση να δοθούν αυτά τα χρήματα, διότι γνωρίζουμε καλά πως οι περισσότεροι από τους επενδυτές που έχουν καταθέσει σχετι΄κες προτάσεις είναι νέοι άνθρωποι που παλεύουν να παραμείνουν στα νησιά μας»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών

Η Περιφέρεια καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους να παραστούν στην ημερίδα