× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η “Σμύρνη” δεν θα μπορούσε να γυριστεί σε κανένα άλλο μέρος, παρά στη Λέσβο»

Η Μιμή Ντενίση και η Κατερίνα Γερονικολού μιλούν από την Αγιάσο, για την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη»- παραγωγή που θα αγγίξει τα 10 εκατομμύρια ευρώ

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/7/2021

«Η “Σμύρνη” δεν θα μπορούσε να γυριστεί σε κανένα άλλο μέρος, παρά στη Λέσβο»

«Η “Σμύρνη” δεν θα μπορούσε να γυριστεί σε κανένα άλλο μέρος, παρά στη Λέσβο» τόνισε η Μιμή Ντενίση σε ερώτησή μας που έγινε στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Παναγίας της Αγιάσου. Εκεί μας αφιέρωσαν τον χρόνο τους οι πρωταγωνιστές της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», την ίδια ώρα που η όμορφη Αγιάσος είχε ταξιδέψει στο χρόνο μέσα από σκηνικά και κοστούμια του περασμένου αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1800 κοστούμια έχουν ραφτεί και συνεχίζονται να ράβονται, ενώ οι ντόπιοι κομπάρσοι έχουν εντυπωσιάσει με το ταλέντο τους τη Μιμή Ντενίση, η οποία λέει ότι τους έβαλαν τα γυαλιά, σε μια υπερπαραγωγή που η ίδια θεωρεί ότι πρέπει η Λέσβος να μετατρέψει σε σήμα κατατεθέν.

Δεκάδες άνθρωποι όλων των ειδικοτήτων βρίσκονται πάνω από ένα μήνα στη Λέσβο και θα μείνουν έως τις 15 Ιουλίου έχοντας δοκιμάσει το καλό φαγητό του νησιού και έχοντας συνομιλήσει με επιχειρηματίες και κατοίκους όχι μόνο για την ταινία αλλά και για την καθημερινότητα της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Λέσβος έχει τον αέρα της Μικράς Ασίας» μας ανέφερε η κ. Ντενίση, παραπονούμενη που τη ρωτήσαμε για τη Λέσβο, αφού την επισκέπτεται πολύ τακτικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την ομάδα της να έχει σχεδιάσει προσεκτικά στον χάρτη του νησιού πού θα γίνουν τα γυρίσματα. Η παραγωγή αρχικά είχε προϋπολογισμό στα 5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η κ. Ντενίση βλέπει ότι θα αγγίξει τα 10.

Αρχοντικά, πιάτα, καλντερίμια, σοκάκια της Λέσβου ήταν η συνταγή για να γυριστεί και εδώ η «Σμύρνη μου αγαπημένη». Εικόνες, τοπικά προϊόντα, όμορφοι τόποι και οι συνδυασμοί της Λέσβου κάνουν απίστευτο αυτό το νησί, σχολίασε από την πλευρά της η Κατερίνα Γερονικολού που θέλει να επισκεφτεί όλη τη Λέσβο και ανεβάζει φωτογραφίες από το νησί μας γιατί το έχει αγαπήσει. «Το φαγητό είναι σκάνδαλο, εδώ» είπε χαμογελώντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Ντενίση δεν παρέλειψε να μιλήσει με θερμά λόγια για τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, αλλά και τη σύζυγό του, Δήμητρα, καθώς «άλλοι δεν είχαν καταλάβει τι σημαίνει για τον τόπο αυτή η παραγωγή». Μίλησε για το Απολιθωμένο Δάσος και ξανά για την ομορφιά της Λέσβου. «Βεβαίως πολύ ωραίες και οι Κυκλάδες, αλλά εδώ μιλάμε για νησιά αριστουργήματα, όπως η Λέσβος και η Χίος» τόνισε η κ. Ντενίση. «Το αμάξι μου νομίζω ότι δεν χωράει άλλα δώρα» πρόσθεσε στη συνέχεια για να εκθειάσει τη φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή των κατοίκων της Λέσβου».

Για τις ανάγκες της κινηματογραφικής αναδιαμόρφωσης της ιστορίας, η Μιμή Ντενίση συνεργάστηκε με τον φίλο της, σεναριογράφο Μάρτιν Σέρμαν και την παραγωγή έχει αναλάβει η εταιρεία Tanweer. Θυμίζουμε ότι πριν αποφασίσει να μετατρέψει το έργο σε ταινία, η Σμύρνη μου αγαπημένη ήταν η θεατρική παράσταση που έσπασε τα ταμεία από το 2014, και αναμένεται να βγεί στους κινηματογράφους στο τέλος του 2021 και αρχές του 2022, στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή:

Το 2015, η Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Αρχοντικό Αλεπουδέλλη, γυρίσματα- Εφημερίδα Το Βήμα

Οι συντελεστές της ταινίας έχουν ακόμα αρκετή δουλειά στη Λέσβο, έως τις 15 Ιουλίου όταν στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στην Αθήνα για τη συνέχεια των γυρισμάτων στο Φάληρο, όπου έχει στηθεί ένα τεράστιο σκηνικό με την προκυμαία της Σμύρνης. 

Με στόχο να αποδώσει φόρο τιμής στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, η φιλόδοξη παραγωγή σε σκηνοθεσία τον Γρηγόρη Καραντινάκη, περιλαμβάνει στο καστ γνωστούς Ελληνες ηθοποιούς: Λεωνίδα Κακούρη, Burak Hakki, Κρατερό Κατσούλη, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Χρήστου Στέργιογλου, Ντίνα Μιχαηλίδου, Νέδη Αντωνιάδη, Αναστασία Παντούση, Daphne Alexander, Κώστα Κορτίδη, Έφη Γούση, Γιάννη Εγγλέζο, Daniel Crossley, Duncan Skinner, Nathan Thomas, Fotina Papatheodorou, τους Γιάννη Βογιατζή, Rupert Graves, Susan Humshire, αλλά και τη Vanessa Redgrave σε ρόλο έκπληξη..

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΧΩΡΙΑ

Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε χτες Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ