× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποχαιρετούν την Καρολίνα Κριστ

Ανακοίνωση για το θάνατο της Αμερικανίδας Καθηγήτριας Πανεπιστημίου και γνωστής συγγραφέως η οποία ζούσε τα τελευταία 30 χρόνια στο Μόλυβο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/7/2021

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποχαιρετούν την Καρολίνα Κριστ

Με πόνο ψυχής οι  Οικολόγοι Πράσινοι αποχαιρετούν την αγαπημένη τους φίλη και  Καρολίνα Κριστ που έφυγε από τη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το όνομα  Κάρολ, αναφέρεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων,  ήταν το όνομα που της είχε δώσει η μητέρα της, από τα χαρμόσυνα κάλαντα που άκουσε λίγο πριν τη γεννήσει, παραμονές των Χριστουγέννων.Στην Ελλάδα ήθελε να την φωνάζουμε Καρολίνα.

H Καρολίνα Κριστ είχε γεννηθεί στην Καλιφόρνια και είχε έρθει να ζήσει στο Μόλυβο της Λέσβου πριν 30 χρόνια, γιατί όπως έλεγε και η ίδια «αγαπούσε την ελληνική γη και τους ανθρώπους της». Διδάκτωρ του Yale University, είχε γράψει πολλά βιβλία και δίδασκε μέχρι πέρσι  θρησκειολογία και γυναικείες σπουδές σε συνεργασία με τα  Columbia  University και Harvard Divinity School, όπου είχε υπάρξει καθηγήτρια και σε άλλα πανεπιστήμια σε Ευρώπη και Αμερική. Παθιασμένη παρατηρήτρια πουλιών και της φύσης, συνεργάστηκε κατά τη διαδρομή της στην Ελλάδα με περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το WWF, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, οι «Φίλοι της Πράσινης Λέσβου» και ο «Ναυτίλος ένα δράσει» ενώ ήταν μέλος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, διετέλεσε μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, και ήταν υποψήφια στις εκλογές σε πολλές αναμετρήσεις από το 2010.  Έδωσε μάχες για την προστασία του περιβάλλοντος και δεν λύγησε ούτε φοβήθηκε ποτέ, ακόμα και όταν από κάποιους απειλήθηκε η ζωή της.  

Αυτή την φορά η Καρολίνα μας δεν πρόλαβε ή δεν είχε το κουράγιο να γράψει την εμπειρία της από τη νοσηλεία της σε ελληνικό νοσοκομείο, ούτε είχε τον χρόνο να μας ζητήσει, όπως πριν ένα χρόνο που ξεκίνησε η περιπέτεια της υγείας της, να προσευχηθούμε για εκείνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα τελευταία της γενέθλια, στις 20 Δεκεμβρίου, πίστεψε στο θαύμα αλλά και στην αγάπη και την προσφορά του πλησίον. Κι αλίμονο πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς, κάποιος/α που γνώριζε την Καρολίνα, από το να νιώσει αγάπη για αυτήν την φωτεινή, ευαίσθητη και δοτική γυναίκα. Την Καρολίνα που όλη της την ζωή, όλη την ακαδημαϊκή και συγγραφική καριέρα, την αφιέρωσε στην ανύψωση της γυναικείας ύπαρξης, στην προάσπιση των δικαιωμάτων της, στο φεμινιστικό κίνημα, στην ενεργή οικολογία και στους αγώνες της.

Συνέγραψε το έργο σταθμό «Why Women Need the Goddess», υπήρξε συνεκδότρια σε δυο ανθολογίες: "Weaving the Visions: New Patterns in Feminist Spirituality" (1989); και "Womanspirit Rising" (1979/1989) και έγραψε πραγματείες και άρθρα για το φεμινισμό, τη θρησκειολογία, την οικολογία.

“Say a little prayer for me” μας ζήτησε μια προσευχή ένα περίπου χρόνο πριν και εμείς την αποχαιρετούμε σήμερα, με μια προσευχή και λίγα λόγια δικά της που έγραψε ένα Πάσχα στον Μόλυβο, κρατώντας στη θύμηση μας όσα ζήσαμε μαζί, όσα απλόχερα πρόσφερε η Καρολίνα στο πέρασμα της από αυτό τον κόσμο, για την αγάπη στη ζωή. Καθώς όπως έλεγε και η ίδια «Αν αγαπάμε τη ζωή τότε πρέπει να νοιαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε το μέλλον όλων των πλασμάτων της γης».

Αποχαιρετούμε την αγαπημένη μας Καρολίνα με δύο γραμμές που έγραψε Πάσχα στον ανοιξιάτικο, μυροβόλο Μόλυβο «Τhis is my Mother’s world, And to my listening ears, All Nature sings, And ‘round me rings, The m-u-s-i-c of the spheres.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση