× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ρομπότ με Μυτιληνιά υπογραφή

Η «Περσεφόνη» έρχεται με επιβλέποντα το Μυτιληνιό Πανεπιστημιακό Πάνο Τραχανιά από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και ξεναγεί τους επισκέπτες του σπηλαίου Αλιστράτης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2021

Ρομπότ με Μυτιληνιά υπογραφή

Η ομάδα των ερευνητών του Εργαστηρίου Υπολογιστής Όρασης και Ρομποτικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που δημιούργησε την «Περσεφόνη». Δεξιά ο Μυτιληνιός καθηγητής Πάνος Τραχανιάς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρομπότ ξεναγούς έχουμε δει και στο παρελθόν, σε εκθεσιακούς χώρους και μουσεία. Όμως, ένα ρομπότ που θα αναλάβει να καθοδηγήσει τους επισκέπτες ενός σπηλαίου, με κακοτράχαλα μονοπάτια, σταλαγμίτες, σταλακτίτες με.. νερό που στάζει από ψηλά και χώματα, αποτελεί πρωτοτυπία των ερευνητών του Εργαστηρίου Υπολογιστής Όρασης και Ρομποτικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ).
Από την περασμένη Τρίτη 13 Ιουλίου, το ρομπότ «Περσεφόνη» προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σπήλαιο Αλιστράτης στις Σέρρες.

Όπως εξηγεί στο Cretalive ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, Μυτιληνιάς καταγωγής καθηγητής Πάνος Τραχανιάς, η πρωτοτυπία του αφορά στο γεγονός ότι λειτουργεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Εργαστήριο αναπτύσσει αντίστοιχα ρομποτικά συστήματα τα τελευταία 20 χρόνια, όμως η «Περσεφόνη» αποτέλεσε για τους ερευνητές του μία πρόκληση. Λειτουργεί 100% αυτόνομα, δεν υπάρχει καμίας μορφής τηλεχειρισμός, και μπορεί να κινείται μέσα στο σπήλαιο, σε καθημερινή βάση, χωρίς εποπτεία από ξεναγούς (ανθρώπους) ή κάποιο εξειδικευμένο προσωπικό.

Παράλληλα, η πρόκληση ήταν να γίνει αυτό το έργο πραγματικότητα με ένα διαχειρίσιμο κόστος και, φυσικά, να είναι υψηλής λειτουργικότητας.
Η συνεργασία με την διοίκηση του σπηλαίου ήταν άριστη, από κοινού έγινε η οριοθέτηση των στόχων, ακόμα και η μορφή που έχει η «Περσεφόνη» αποφασίστηκε και από τις δύο πλευρές.

Από πλευράς Εργαστηρίου, στο έργο συμμετείχαν ο Πάνος Τραχανιάς, ως επιβλέπων, και οι Στυλιανός Πιπεράκης, Δέσποινα Αργυροπούλου, Μάνος Παπαδάκης και Δήμητρα Κτιστάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Περσεφόνη» σας ξεναγεί
H «Περσεφόνη» είναι ένας ρομποτικός ξεναγός ο οποίος έχει τη δυνατότητα αυτόνομης χαρτογράφησης και πλοήγησης εντός του σπηλαίου Αλιστράτης στις Σέρρες. Παράλληλα παρέχει οπτικοακουστική πληροφορία για τα εκθέματα του σπηλαίου σε διάφορες γλώσσες και έχει την δυνατότητα να απαντήσει ερωτήσεις σχετικές με αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, η «Περσεφόνη» έχει ανθρωποειδή μορφή για την εύκολη εξοικείωση των επισκεπτών, και αποτελείται από μια τροχήλατη πλατφόρμα που τροφοδοτείται με μπαταρία ιόντων λιθίου, εξοπλισμένη με α) κατάλληλους αισθητήρες για την κατανόηση του περιβάλλοντα χώρου και των εμποδίων τα οποία μπορεί να βρεθούν εντός του πεδίου εργασίας του, β) οθόνη αφής για την γραφική απεικόνιση πληροφοριών και αλληλεπίδραση με τους χρήστες και γ) ηχεία για αφήγηση πληροφοριών σε διάφορες γλώσσες ανάλογα με το κοινό που ξεναγεί.

Η αυτόνομη ρομποτική πλατφόρμα είναι εξοπλισμένη με πλήθος αισθητήρων οι οποίοι αξιοποιούνται για α) χαρτογράφηση του περιβάλλοντα χώρου, β) εύρεση της θέσης του ρομπότ στο χώρο αυτό, γ) εντοπισμό πιθανών εμποδίων, και δ) σχεδιασμό ασφαλούς διαδρομής. Οι προδιαγραφές για το λογισμικό αυτόνομης πλοήγησης έχουν ως εξής:
- Δυνατότητα χαρτογράφησης χώρου εργασίας.
- Δυνατότητα πλοήγησης εντός χαρτογραφημένου χώρου εργασίας.
- Δυνατότητα αποφυγής εμποδίων.
- Δυνατότητα επιλογής προκαθορισμένης πορείας - διαδρομής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύστημα αλληλεπίδρασης μηχανής – ανθρώπου
Μέσω των ενσωματωμένων συστημάτων οπτικοακουστικής πληροφορίας, ο ρομποτικός ξεναγός είναι σε θέση να παρουσιάζει τα εκθέματα με εύκολο και κατανοητό τρόπο σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα αρχαία Ελληνικά!

Η «Περσεφόνη» διαθέτει μία εύχρηστη διεπαφή η οποία επιτρέπει στο προσωπικό του σπηλαίου να ορίζει εύκολα συγκεκριμένες επιλογές ξενάγησης. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να απαντάει σε ερωτήσεις που της απευθύνονται σχετικές με τα εκθέματα.

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο με στόχο τη μεγιστοποίηση της αυτονομίας του αλλά και της διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας του. Για το σκοπό αυτό, η «Περσεφόνη» είναι εφοδιασμένη με ένα σύστημα αυτόνομης επιστροφής στη βάση φόρτισης, ώστε να αποφευχθεί η εξάντληση της μπαταρίας της και να διακοπεί η λειτουργίας της στο μέσο της ξενάγησης. Συγκεκριμένα το αυτόνομο ρομποτικό σύστημα παρέχει:
- Συνεχή εκτίμηση της δυνατής εμβέλειας του ρομπότ για την εξασφάλιση της επιστροφής στην βάση φόρτισης.
- Αυτόνομο υπολογισμό της βέλτιστης τροχιάς για την επιστροφή στην βάση φόρτισης.
- Δυνατότητα χειροκίνητης εντολής επιστροφής στην βάση φόρτισης.
Η χρήση του αυτόνομου ρομποτικού συστήματος αναμένεται να ενισχύσει άμεσα την ελκυστικότητα του σπηλαίου λόγω των ποικίλων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών που θα προσφέρει, επιφέροντας και ανάλογη αύξηση της επισκεψιμότητας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στην Καλλονή

Μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες