× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ας μιλήσουμε με όρους αγοράς

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ

Δημοσίευση 24/7/2021

Ας μιλήσουμε με όρους αγοράς

«Οι 40,000 ευρώ για το αντιιμπεριαλιστικό φεστιβάλ προάγουν το τουριστικό προϊόν της Λέσβου;" αναρωτιόταν ο συντονιστής του τοπικού ΣΥ.ΡΙΖ.Α, πριν την πραγματοποίηση του φεστιβάλ και στο σχόλιό του έγραφε μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προφανώς, γιατί η πραγματοποίηση η οποία επιδοτείται δια της Αντιπεριφέρειας τουρισμού θεωρεί ότι προάγει το τουριστικό προϊόν της Λέσβου καθώς ο αντιιμπεριαλισμός για να πραγματωθεί χρειάζεται την στήριξη του κ. Μουτζούρη".

Προσπερνώ τον "αντιιμπεριαλισμό" του σχολίου του κυρίου συντονιστή. Για να κουβεντιάσω μαζί του τέτοιου είδους ζητήματα απαιτείται μια κάποια συναντίληψη βασικών εννοιών και θεμάτων, και απ' ότι φαίνεται, αυτή η συναντίληψη, έστω ως βάση συζήτησης, δεν υπάρχει.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, με όρους αγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε αν πράγματι προήχθη το τουριστικό προϊόν της Λέσβου με το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ μια που, σύμφωνα με τον κύριο συντονιστή, αυτό θα' πρεπε να' ταν το κριτήριο της σχετικής Αντιπεριφέρειας.

Σύμφωνα με στοιχεία τουριστικού πρακτορείου, αρκετές μέρες πριν την πραγματοποίηση του φεστιβάλ, οι κλεισμένες θέσεις εισιτηρίων ανθρώπων που ερχόταν στο νησί μας, εξαιτίας του φεστιβάλ ήταν 3,600. Σημειώνουμε ότι σ' αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονταν οι νέοι και οι νέες που συμμετείχαν στο διήμερο. Αυτοί θα έρχονταν από άλλο κανάλι.

Αν, λοιπόν, λάβουμε υπόψη ότι μέχρι ν' αρχίσει το διήμερο ήρθαν κι άλλοι πολλοί, τότε για τον τελικό αριθμό επισκεπτών που ήρθαν συνολικά στο νησί μας τις μέρες του φεστιβάλ, θα πρέπει να μιλήσουμε για αρκετές χιλιάδες κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ένας κόσμος που κυκλοφόρησε στον τόπο μας τουλάχιστον για μια βδομάδα, επισκέφτηκε τις παραλίες μας, με ό,τι σημαίνει αυτό οικονομικά, που χρησιμοποίησε τα ταξί μας, που έφαγε στις ταβέρνες μας, που αγόρασε από τα καταστήματά μας, που έκανε δηλαδή διακοπές στο νησί μας

Όμως η συνεισφορά του αντιιμπεριαλιστικού διήμερου, με όρους αγοράς πάντα, δεν σταματά εδώ.

Οι συμμετέχοντες σ' αυτό, μερικές χιλιάδες νέες και νέοι που ήρθαν από την υπόλοιπη Ελλάδα, και όχι μόνο, έζησαν μέσα σ' ένα κλίμα πρωτόγνωρο που τους άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του νεανικού γλεντιού, στην ψυχή και στο μυαλό τους.
Έζησαν και πέρασαν έτσι που ο τόπος μας κέρδισε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, που σ' όλη την υπόλοιπη ζωή τους, όταν θα ακούν Μυτιλήνη και Λέσβο θα γεμίζουν με ψυχική ανάταση. Θα θυμούνται συναυλίες, θάλασσα, παρέες, νεανικά ξεφαντώματα κι ένα ποτάμι από κόκκινες σημαίες.
Κι αυτοί, σ' όποια ηλικία και να φτάσουν, πάντα θα θέλουν να ξανάρθουν στην πόλη μας, θα θέλουν, έστω και για λίγο, να νοιώσουν ξανά νέοι.
Κι όλα τα παραπάνω, το τονίζω, με όρους αγοράς.

Αλήθεια, αυτά τα 40,000 ευρώ που έδωσε η Περιφέρεια, πού θα μπορούσαν να έπιαναν περισσότερο τόπο;
Αλήθεια, σ' όλο το καλοκαίρι που έχει περάσει μέχρι τώρα, αλλά και στο υπόλοιπο που θα περάσει, ποια εκδήλωση, ποια ενέργεια, ποια δράση είχε ή θα έχει πιο αναπτυξιακό χαρακτήρα;

Όποιος θέλει και μπορεί ας προχωρήσει κι εκείνος σε μια παρόμοια εκδήλωση. Ας φέρει κι εκείνος κόσμο να ζήσει όπως έζησαν αυτές οι χιλιάδες άνθρωποι που ήρθαν στον τόπο μας.Και ας δώσει κι εκείνος όποιο περιεχόμενο θέλει στην εκδήλωσή του (εξαιρούνται οι φασίστες).


Αν η ΚΝΕ φώναξε "κάτω το ΝΑΤΟ", "κάτω η Ευρωπαϊκή Ένωση", "κάτω ο πόλεμος", εκείνοι ας φωνάξουν "ζήτω το ΝΑΤΟ" και "ζήτω η Ευρωπαϊκή Ένωση" (ε, να φωνάξουν και "ζήτω ο πόλεμος" δεν το πιστεύω).

Ας φέρουν κι εκείνοι κόσμο εδώ κι ας φωνάξουν ό,τι θέλουν.

Και, για να μη παρεξηγιόμαστε, όλα τα παραπάνω με όρους αγοράς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου