× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Είμαι αισιόδοξος για το φετινό χειμώνα, αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί»

Έκκληση του προέδρου της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Χαράλαμπου Ανιτσάκη για άμεσο εμβολιασμό όλων των πολιτών πριν το χειμώνα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 24/7/2021

«Είμαι αισιόδοξος για το φετινό χειμώνα, αν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί»

 Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την κατάσταση της πανδημίας αυτή την περίοδο στη Λέσβο ήταν σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Χαράλαμπος Ανιτσάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος της πανδημίας το οποίο ήδη έχει αρχίσει να γεμίζει τους θαλάμους covid του Βοστάνειου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετά το τέλος του τρίτου κύματος της πανδημίας, στο τέλος Μαΐου, άδειασαν όλοι οι θάλαμοι covid γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα το προσωπικό και τους γιατρούς του νοσοκομείου. Μέσα στον Ιούνιο είχαμε ελάχιστες ή και μηδενικές νοσηλείες, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε η κίνηση στους θαλάμους covid.

Ήδη έχουμε 6 άτομα στους απλούς θαλάμους και 1 άτομο διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας είναι πάνω από 65 ετών, χωρίς ιδιαίτερα υποκείμενα νοσήματα οι περισσότεροι,  δυστυχώς όμως κανένας από αυτούς δεν είχε εμβολιαστεί».

Αναφερόμενος ο Χαράλαμπος Ανιτσάκης στο ζήτημα των εμβολιασμών και στην ανάγκη κάλυψης του πληθυσμού έως το φθινόπωρο, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί κανείς τη σημασία να αποκτήσει η κοινωνία μας ανοσία απέναντι στον ιό. «Όταν κάποιος κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, κανείς δεν του εγγυάται ότι δεν θα κολλήσει τον ιό ή δεν θα νοσήσει. Αυτό που επί της ουσίας κάνει το εμβόλιο είναι να ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης, νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα νούμερα που έχουμε στη διάθεσή μας το αποδεικνύουν αυτό περίτρανα. Όλοι όσοι νοσηλεύονται δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Από εκεί και πέρα η συζήτηση που έχει ανοίξει για τις όποιες παρενέργειες του εμβολίου θεωρώ ότι δεν έχει νόημα να γίνεται, αρκεί να δει κανείς τον αριθμό των θανάτων που έχει προκαλέσει ο ιός.

Στο νησί μας έχουν πεθάνει πάνω από 60 άνθρωποι εξαιτίας του κορονοϊού, κανένας όμως δεν πέθανε εξαιτίας του εμβολίου. Κάποιοι εμφάνισαν κάποιες ήπιες παρενέργειες ή συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό τους, όμως όλοι είναι καλά στην υγεία τους σήμερα και έχουν αποκτήσει ανοσία».

Σχολιάζοντας σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Χαράλαμπος Ανιτσάκης το κίνημα κατά των εμβολίων ή κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και τη συμμετοχή σε αυτό γιατρών, νοσηλευτών και γενικότερα υγειονομικού προσωπικού, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών και της επιστημονικής κοινότητας όλου του πλανήτη έχει ταχθεί σαφώς και ξεκάθαρα υπέρ των εμβολίων ως το μόνο όπλο που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπορεί να υπάρχει μία μειοψηφία γιατρών που διαφωνεί με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους, όχι μόνο στον ιατρικό κλάδο.

Αντιλαμβάνονται πως μια τέτοια εικόνα, γιατρών δηλαδή που αμφισβητούν για τους δικούς τους λόγους το εμβόλιο ή οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό, ωστόσο οι πολίτες είναι καλύτερα να λαμβάνουν υπόψη την πλειοψηφία των γιατρών και των επιστημόνων καθώς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που συστήνει τον εμβολιασμό ως μόνο όπλο προς το παρόν για την αντιμετώπιση του ιού».

Αναφερόμενος ο Χαράλαμπος Ανιτσάκης τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ότι γενικά η εμπειρία έχει δείξει πως τα πανδημικά κύματα εξασθενούν όταν ο πληθυσμός αποκτήσει τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα για τη δρστηριότητα των ιών είναι η γρίπη η οποία την πρώτη περίοδο κοντά στη δεκαετία του 1920 σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης βρέθηκε τη δεκαετία του 1950 στη δεύτερη μεγάλη πανδημία και πάλι όμως χρειάστηκαν 2-3 χρόνια έως ότου εξισορροπήσει η κατάσταση.

Υπάρχουν και άλλες ασθένειες όπως η ευλογιά για παράδειγμα που έχει σκοτώσει δισεκατομμύρια ανθρώπους και όμως σήμερα με τον αποτελεσματικό εμβολιασμό έχει σχεδόν εκλείψει.

Από εκεί και πέρα ο κορονοϊός είναι ένας νέος ιός και ακόμη επιστημονικά δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως η συμπεριφορά του. Είμαι γενικά αισιόδοξος για το χειμώνα που έρχεται.

Πιστεύω ότι με τη βοήθεια του εμβολίου και της ανοσίας που απέκτησαν όσοι έχουν νοσήσει, θα ανταπεξέλθουμε στα νέα κύματα της πανδημίας και δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα, αυτό όμως, θα εξαρτηθεί πάρα πολύ και από την πορεία των εμβολιασμών».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024
ΑΤΖΕΝΤΑ

5η Ποδηλατάδα για τον Αυτισμό

Την Κυριακή 14 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Φροντίδα του Δάσους με τον Δήμο Μυτιλήνης

Δράσεις εκπαίδευσης και καθαρισμού στην περιοχή «Τσίγκος» για παιδιά και μεγάλους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παιδικές χαρές του κόσμου για τα παιδιά της Κένυας

Πασχαλινό μπαζάρ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πασχαλινό πρόγραμμα για παιδιά στο «Λευκό Χαρτί»!

Κατασκευές, ιστορίες και παιχνίδι