× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η καταστροφή του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου

Γράφει ο: Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/7/2021

Η καταστροφή του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου

Μεγάλη θλίψη και απόγνωση θα πρέπει να διακατέχει κάθε Λέσβιο που πονά τον τόπο του είτε μένει σ’ αυτόν, είτε μακριά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η είδηση της ολοσχερούς αποτέφρωσης της αποθήκης του γυναικείου (μην το ξεχνάμε) συνεταιρισμού Μεσοτόπου μας πάγωσε όλους. Γιατί ήταν το πείραμα που πέτυχε και τέτοιου είδους πειράματα δεν επιτυγχάνουν συνήθως στο νησί μας, γιατί ήταν γυναικείος, γιατί με την πολλή και επιμελημένη δουλειά κατόρθωσε να γίνει γνωστός σ’ όλη τη Λέσβο και εκτός αυτής, γιατί έδωσε ζωή σ’ ένα χωριό, που  χαροπάλευε όπως κι άλλα χωριά της Λέσβου.  

Ήταν και θα είναι ελπίζω  ένα παράδειγμα προς μίμηση, αλλά θέλει πολλή και τίμια δουλειά για να στεριώσει, να αναπτυχθεί, να γίνει αποδεκτός από τον κόσμο και αποδώσει μια τέτοια οντότητα. Κι αυτό ήταν φανερό δια γυμνού οφθαλμού, αφού από τους πάντες μάθαινες  ντόπιος ή ξένος ήσουνα, πως εκεί θα έβρισκες ό, τι πιο εκλεκτό γαστριμαργικά υπήρχε. Δίνοντας αφορμή και ώθηση με την παραγωγική δραστηριότητά του ο συνεταιρισμός ανέδειξε, να αναπτυχθούν δράσεις  στην τοπική γεωργία και κτηνοτροφία  για να παράξουν τις πρώτες ύλες για τα προϊόντα του.

Τώρα η μεγάλη αποθήκη του συνεταιρισμού, έγινε παρανάλωμα του πυρός και μαζί με το περιεχόμενό της καταστράφηκε και το κτίριο από τους τόνους νερού που έπεσαν πάνω του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγάλο θέμα που προκύπτει είναι ποιος ευθύνεται γι΄ αυτήν την καταστροφή. Και θα μείνω σε μια υπόθεση του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λέσβου στη συνέντευξή του στο ΝΗΣΙ. «Εμπρησμός» μια πιθανότητα που την επανέλαβε δυο φορές. Γιατί εδώ βρίσκεται η απογοήτευση.

Στην  ελάχιστη πιθανότητα, θέλω να ελπίζω, ανθρώπινης κακόβουλης ενέργειας,  το χειρότερο  πράγμα που μπορεί να συμβεί στο νησί μας, έχοντας πολλές ενδείξεις μέχρι τώρα. Γιατί πρόκειται για δράση των εχθρών της Δημοκρατίας και των αποτελεσμάτων  της επιρροής της. Γιατί δημοκρατικοί είναι οι Συνεταιρισμοί, που κάποιοι φρόντισαν να καταστραφούν στη χώρα μας, γιατί δημοκρατική είναι η συνεργασία των ανθρώπων για την πρόοδο και το καλό όλων. Γιατί δημοκρατική  είναι η ανάπτυξη και η πρόοδος, όταν προέρχεται από τον μόχθο των ανθρώπων κι όχι από επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις ανεπίστρεπτες και ελάχιστα αποδοτικές.

Είναι γνωστό ποιοι μισούν και πολεμούν αυτού του είδους την ανάπτυξη.  Οι φασίστες και οι κληρονόμοι των ναζί, που θέλουν μια μικρή ομάδα ιθυνόντων και πολλών αισχρά αμειβόμενων και σκληρά εργαζόμενων. Και δυστυχώς στη Λέσβο έχουμε αποκτήσει τελευταία πολλούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είμαι ειδικός, ούτε υπήρξα ποτέ ανακριτικός υπάλληλος, αλλά θέλω να παρακαλέσω τον όποιο αξιωματικό της πυροσβεστικής  αναλάβει την ανάκριση να διερευνήσει καλά αυτή την εκδοχή. Γιατί στις 4.5 το πρωί είναι δύσκολο να προέκυψε τέτοια φωτιά από τυχαίο γεγονός ούτε κάποιος ανόητος να πέ3ταξε το αποτσίγαρό του. Η φωτιά ήταν κατά την ταπεινή μου γνώμη ανθρώπινη ενέργεια, που στόχευε στην καταστροφή και την τιμωρία των ανυπάκουων;

Και κάτι ακόμα. Οφείλοντας όλοι οι Λέσβιοι να σώσουμε και να αναστήσουμε ξανά αυτό το θαύμα, πρέπει     να συμβάλουμε. Γι αυτό προτείνω η ΟΛΣΑ να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό για την ενίσχυση του γυναικείου συνεταιρισμού, για να μετρήσουμε και τα κουκιά μας. Πόσοι λέμε για ν’ ακουγόμαστε πως αγαπάμε το νησί μ ας και πόσοι το αγαπάμε πραγματικά.          

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός