× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σπιλάνης προς Καλογήρου: στα νησιά του Β.Αιγαίου σας ξέρουν μόνο οι εργολάβοι

Απολογισμός Περιφερειακής Αρχής για το 2018

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 1/2/2019

Σπιλάνης προς Καλογήρου: στα νησιά του Β.Αιγαίου σας ξέρουν μόνο οι εργολάβοι

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης στην περιφερειακή αρχή της Χριστιάνας Καλογήρου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα τον  απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας  Βορείου Αιγαίου για το έτος 2018.  Στην αρχή της συνεδρίασης τον λόγο πήραν οι Αντιπεριφερειάρχες καθώς και οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι όπου διαδοχικά παρουσίασαν ο καθένας το έργο που παρήγαγε σύμφωνα με τον τομέα που είχε αναλάβει.

Στη συνέχεια η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου χαρακτήρισε το έτος 2018 ως δύσκολο κι απαιτητικό επισημαίνοντας πως συντελέστηκε ένα ουσιαστικό έργο που έρχεται να προστεθεί σε αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη για το 2019. Αναγνώρισε δε πως υπήρξαν δυσκολίες αλλά συντελέστηκε έργο που βελτίωσε την ζωή των πολιτών. Ακολούθως στην τοποθέτηση της η κ.Καλογήρου τόνισε ότι η περιφερειακή της αρχή αξιοποίησε τους πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προτάσσοντας τις επεμβάσεις για την πολιτική προστασία, την οδική ασφάλεια ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκαν συνεργασίες με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και ευρωπαϊκές υπηρεσίες για να στηριχθούν τα τοπικά προϊόντα. Η κ.Καλογήρου παραδέχτηκε ότι οι αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και οι δυσλειτουργίες από τις συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου υπήρξαν σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας ώστε να προχωρήσουν γρηγορότερα κάποια έργα.Κλείνοντας την παρέμβαση της η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι κάνει αυτό τον απολογισμό χωρίς υπερβολές, υπεροψία και μεγάλα λόγια γιατί «όλοι εμείς χωρίς εξαίρεση, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και εργαζόμενοι στην Περιφέρεια δεν είμαστε παρά υπηρέτες των συμπολιτών μας» κατέληξε χαρακτηριστικά.Στη συνέχεια της διαδικασίας υπήρξαν παρεμβάσεις περιφερειακών συμβούλων οι οποίοι τοποθετούνταν σε σχέση με τον απολογισμό της περιφερειακής αρχής για το 2018.

Κατά μέτωπο επίθεση

 Η πλέον σφοδρή κριτική στα πεπραγμένα της περιφέρειας για το 2018 έγινε από τον Γιάννη Σπιλάνη ο οποίος χαρακτήρισε τον απολογισμό ως «γλαφυρές» παρουσιάσεις των αντιπεριφερειαρχών χωρίς ουσία. Συνεχίζοντας την κριτική του ο κ.Σπιλάνης, από την Ικαρία όπου βρισκόταν, επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στα πεπραγμένα της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, χαρακτηρίζοντας τον απολογισμό ως  τραγικό που δύσκολα μπορεί να κρυφτεί πίσω από κωδικούς. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε μια σειρά από χαμηλά ποσά όπως αυτά της δαπάνης από το ΕΣΠΑ, από τους ΚΑΠ και από τις μελέτες. «Η κατάσταση είναι ακόμη οδυνηρότερη αν δούμε την απορρόφηση ανά θεματική ενότητα» τόνισε ο κ.Σπιλάνης. Κατόπιν προχώρησε την κριτική του στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτηρίζοντας τα όσα είπε ο κ.Αδαμίδης «διεκπαιρεωτικές διαδικασίες από υπηρεσία και όχι αναπτυξιακό σχεδιασμό».Επίσης έκανε λόγο για σωρεία προγραμματικών συμβάσεων την τελευταία χρονιά χωρίς ένα προγραμματισμό, για αρδευτικά έργα που δεν τελειώνουν ποτέ, για φράγματα που πλημμυρίζουν αλλά και για τα «σχέδια διαχείρισης βοσκοτόπων που δεν γίνονται ενώ υπάρχουν τα χρήματα».Ο κ.Σπιλάνης ακολούθως επικέντρωσε την κριτική του στον τουρισμό αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «παρά το αρχικό σχέδιο που εγκρίθηκε αρχικά και περιλάμβανε μια σειρά δράσεων αλλά και τις  κατά καιρό παρεμβάσεις της κ.Καλογήρου για ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού το μόνο που υλοποιείται είναι η προβολή του τουρισμού».

Επίσης στάθηκε επικριτικός και στον τομέα του Περιβάλλοντος καθώς όπως είπε «σχεδιασμοί ψηφίστηκαν αλλά δεν παρακολουθούνται κατά πόσο υλοποιούνται».  Ακόμα κατήγγειλε την μη ύπαρξη απολογισμού των Νομικών προσώπων της Περιφέρειας  και του Περιφερειακού Ταμείου, του ΚΕΚΑΠΕΛ και του ΚΑΕΚ.Κλείνοντας την κριτική του ο Γιάννης Σπιλάνης τόνισε ιδιαίτερα ότι μετά από 4,5 χρόνια δεν υπάρχει καμία απάντηση για το πώς αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα, και πως στηρίχθηκαν οι παραγωγοί όλων των κλάδων. «Τη Περιφέρεια και το έργο της μόνο οι εργολάβοι αλλά όχι οι πολίτες των νησιών» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα πήρε τον λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσύα Αριστείδης Σγατζός ο οποίος απευθυνόμενος στην περιφερειακή αρχή μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η πολιτική σας έχει ταξικό πρόσιμο.Είστε με τους μεγαλοαγρότες και όχι με τους φτωχομεσαίους αγρότες.Είστε με τους ξενοδόχους και όχι με τους ξενοδοχοϋπάλληλους. Είστε με το ΔΝΤ και το Κεφάλαιο και όχι με τον εργαζόμενο λαό».

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Έφτιαξαν εφαρμογή για να πίνουμε καφέ στην κούπα μας και όχι σε πλαστικό

Φοιτητές του Περιβάλλοντος νικητές του μεγάλου τελικού του Sup Free Hackathon
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Καταγγέλλει επισκέψεις στο σπίτι του

Νέα απάντηση του βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Λέσβου για την ίδρυση του Μουσικού Σχολείου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τον πέταξαν... και δεν μιλούσε κανείς!

Λεπτομέρειες που συγκλονίζουν για τον θάνατο του Δημήτρη
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

«Θυμίζουμε στον κ. Αθανασίου ότι η παράταξή μας είναι ανεξάρτητη…»

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Λέσβου στο βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου για την ίδρυση Μουσικού Σχολείου στο Δήμο
ΧΩΡΙΑ

Σύσκεψη στη Γέρα με πρωτοβουλία Μουτζούρη

Ξεκινούν οι διαδικασίες από την Περιφέρεια για έργα και παρεμβάσεις στην περιοχή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα;

Eλεγκτική υπηρεσία από την Αθήνα στη Μυτιλήνη για να εξετάσει καταγγελίες πολιτών, για τη συνεχιζόμενη ρύπανση της θάλασσας με αστικά λύματα λόγω μη ολοκληρωμένων αποχετευτικών έργων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εάν οι απεργίες είναι «ξεπερασμένες» γιατί τις πολεμάτε έτσι;

Τοποθέτηση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη συζήτηση για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοδεία ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλονή

Ξεκινά τις εξορμήσεις στην Λεσβιακή ύπαιθρο ο βουλευτής Γιάννης Μπουρνούς μαζί με στελέχη του κόμματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Συζητάμε για το χειροκρότημα, ενώ το Μουσικό της Μυτιλήνης δεν έχει κτήριο»

Έκπληκτος από την εκφορά λόγου του κυβερνητικού βουλευτή, δήλωσε ο συντονιστής Λέσβου ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Καραβασίλης
ΧΩΡΙΑ

Ξαναχτίζεται η σεισμόπληκτη Βρίσα: 90 άδειες και 65 οικοδομές

Στη σημερινή εικόνα της μαρτυρικής κοινότητας που ισοπεδώθηκε στο μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, αναφέρεται ο πρόεδρος του χωριού Στρατής Παράκοιλας
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

O 15χρονος που γοήτευσε και τον Ολυμπιακό!

Ο Μυτιληνιός Μάρκος Βατός στα δοκιμαστικά τερματοφυλάκων στου Ρέντη, δύο χρόνια μετά τα δοκιμαστικά στον Παναθηναϊκό
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ταυτοποιήθηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα στη σορό του Δημήτρη

Από την τροχαία ανακοινωθηκε στη δικηγόρο της οικογένειας και το Silver Alert- Δεν δίνεται πρόσβαση σε τεστ DNA