× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σπιλάνης προς Καλογήρου: στα νησιά του Β.Αιγαίου σας ξέρουν μόνο οι εργολάβοι

Απολογισμός Περιφερειακής Αρχής για το 2018

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 1/2/2019

Σπιλάνης προς Καλογήρου: στα νησιά του Β.Αιγαίου σας ξέρουν μόνο οι εργολάβοι

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης στην περιφερειακή αρχή της Χριστιάνας Καλογήρου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα τον  απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας  Βορείου Αιγαίου για το έτος 2018.  Στην αρχή της συνεδρίασης τον λόγο πήραν οι Αντιπεριφερειάρχες καθώς και οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι όπου διαδοχικά παρουσίασαν ο καθένας το έργο που παρήγαγε σύμφωνα με τον τομέα που είχε αναλάβει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου χαρακτήρισε το έτος 2018 ως δύσκολο κι απαιτητικό επισημαίνοντας πως συντελέστηκε ένα ουσιαστικό έργο που έρχεται να προστεθεί σε αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη για το 2019. Αναγνώρισε δε πως υπήρξαν δυσκολίες αλλά συντελέστηκε έργο που βελτίωσε την ζωή των πολιτών. Ακολούθως στην τοποθέτηση της η κ.Καλογήρου τόνισε ότι η περιφερειακή της αρχή αξιοποίησε τους πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προτάσσοντας τις επεμβάσεις για την πολιτική προστασία, την οδική ασφάλεια ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκαν συνεργασίες με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και ευρωπαϊκές υπηρεσίες για να στηριχθούν τα τοπικά προϊόντα. Η κ.Καλογήρου παραδέχτηκε ότι οι αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και οι δυσλειτουργίες από τις συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου υπήρξαν σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας ώστε να προχωρήσουν γρηγορότερα κάποια έργα.Κλείνοντας την παρέμβαση της η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι κάνει αυτό τον απολογισμό χωρίς υπερβολές, υπεροψία και μεγάλα λόγια γιατί «όλοι εμείς χωρίς εξαίρεση, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και εργαζόμενοι στην Περιφέρεια δεν είμαστε παρά υπηρέτες των συμπολιτών μας» κατέληξε χαρακτηριστικά.Στη συνέχεια της διαδικασίας υπήρξαν παρεμβάσεις περιφερειακών συμβούλων οι οποίοι τοποθετούνταν σε σχέση με τον απολογισμό της περιφερειακής αρχής για το 2018.

Κατά μέτωπο επίθεση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Η πλέον σφοδρή κριτική στα πεπραγμένα της περιφέρειας για το 2018 έγινε από τον Γιάννη Σπιλάνη ο οποίος χαρακτήρισε τον απολογισμό ως «γλαφυρές» παρουσιάσεις των αντιπεριφερειαρχών χωρίς ουσία. Συνεχίζοντας την κριτική του ο κ.Σπιλάνης, από την Ικαρία όπου βρισκόταν, επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στα πεπραγμένα της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, χαρακτηρίζοντας τον απολογισμό ως  τραγικό που δύσκολα μπορεί να κρυφτεί πίσω από κωδικούς. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε μια σειρά από χαμηλά ποσά όπως αυτά της δαπάνης από το ΕΣΠΑ, από τους ΚΑΠ και από τις μελέτες. «Η κατάσταση είναι ακόμη οδυνηρότερη αν δούμε την απορρόφηση ανά θεματική ενότητα» τόνισε ο κ.Σπιλάνης. Κατόπιν προχώρησε την κριτική του στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτηρίζοντας τα όσα είπε ο κ.Αδαμίδης «διεκπαιρεωτικές διαδικασίες από υπηρεσία και όχι αναπτυξιακό σχεδιασμό».Επίσης έκανε λόγο για σωρεία προγραμματικών συμβάσεων την τελευταία χρονιά χωρίς ένα προγραμματισμό, για αρδευτικά έργα που δεν τελειώνουν ποτέ, για φράγματα που πλημμυρίζουν αλλά και για τα «σχέδια διαχείρισης βοσκοτόπων που δεν γίνονται ενώ υπάρχουν τα χρήματα».Ο κ.Σπιλάνης ακολούθως επικέντρωσε την κριτική του στον τουρισμό αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «παρά το αρχικό σχέδιο που εγκρίθηκε αρχικά και περιλάμβανε μια σειρά δράσεων αλλά και τις  κατά καιρό παρεμβάσεις της κ.Καλογήρου για ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού το μόνο που υλοποιείται είναι η προβολή του τουρισμού».

Επίσης στάθηκε επικριτικός και στον τομέα του Περιβάλλοντος καθώς όπως είπε «σχεδιασμοί ψηφίστηκαν αλλά δεν παρακολουθούνται κατά πόσο υλοποιούνται».  Ακόμα κατήγγειλε την μη ύπαρξη απολογισμού των Νομικών προσώπων της Περιφέρειας  και του Περιφερειακού Ταμείου, του ΚΕΚΑΠΕΛ και του ΚΑΕΚ.Κλείνοντας την κριτική του ο Γιάννης Σπιλάνης τόνισε ιδιαίτερα ότι μετά από 4,5 χρόνια δεν υπάρχει καμία απάντηση για το πώς αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα, και πως στηρίχθηκαν οι παραγωγοί όλων των κλάδων. «Τη Περιφέρεια και το έργο της μόνο οι εργολάβοι αλλά όχι οι πολίτες των νησιών» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα πήρε τον λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσύα Αριστείδης Σγατζός ο οποίος απευθυνόμενος στην περιφερειακή αρχή μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η πολιτική σας έχει ταξικό πρόσιμο.Είστε με τους μεγαλοαγρότες και όχι με τους φτωχομεσαίους αγρότες.Είστε με τους ξενοδόχους και όχι με τους ξενοδοχοϋπάλληλους. Είστε με το ΔΝΤ και το Κεφάλαιο και όχι με τον εργαζόμενο λαό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή