× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι Μυτιληνιοί φεύγουν για...Λήμνο, Μύκονο και Πάρο

Ψηλά στην προτίμηση των συμπολιτών μας που φεύγουν διακοπές αυτές τις μέρες, βρίσκονται ακόμη, η Ικαρία, η Σάμος, η Νάξος, η Χίος και η Βόρεια Ελλάδα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 30/7/2021

Οι Μυτιληνιοί φεύγουν για...Λήμνο, Μύκονο και Πάρο

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και εν μέσω καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών η πιο όμορφη προοπτική μέσα στην καθημερινότητα είναι ο προγραμματισμός των καλοκαιρινών διακοπών.

Μπορεί η Λέσβος να αποτελεί από μόνη της ιδανικό τόπο διακοπών και χαλάρωσης για  χιλιάδες Έλληνες  και Ευρωπαίους τουρίστες, όμως τι γίνεται με τους κατοίκους του νησιού μας, πάνε διακοπές; Και αν ναι ποιους προορισμούς επιλέγουν;

Η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν οι Λέσβιοι και μάλιστα τις καλές εποχές πριν την οικονομική κρίση ακόμη περισσότερο, πήγαιναν διακοπές το καλοκαίρι και μάλιστα πολλές φορές επέλεγαν προορισμούς εκτός Ελλάδας σε Ευρώπη και εξωτικά νησιά. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η μείωση των εισοδημάτων και η γενικότερη οικονομική δυσπραγία περιόρισε σημαντικά τις δυνατότητες για ταξίδια και διακοπές, σε μακρινούς προορισμούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει,  ότι οι συμπολίτες μας δεν απολαμβάνουν τη χαρά της απόδρασης σε κοντινότερα τουριστικά θέρετρα τα οποία απέχουν μόλις λίγες ώρες με το πλοίο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά γεμάτη περιορισμούς και προβλήματα, όπως ήταν η φετινή, εκατοντάδες Λέσβιοι, σπεύδουν να κλείσουν εισιτήρια και ξενοδοχεία μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να κάνουν διακοπές και να χαλαρώσουν.

«Πέρυσι λόγω του κορονοϊού και των υγειονομικών προβλημάτων που υπήρχαν, σημειώνει ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, ελάχιστοι Μυτιληνιοί έφυγαν για διακοπές εκτός νησιού. Οι  περισσότεροι επέλεξαν να μείνουν στο νησί και να κάνουν εκδρομές τα Σαββατοκύριακα. Φέτος τα δεδομένα είναι διαφορετικά, οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει και έτσι εκατοντάδες συμπολίτες μας φεύγουν με την παρέα τους ή την οικογένειά τους ολιγοήμερες διακοπές, αξιοποιώντας τις ακτοπλοϊκές γραμμές του νησιού μας, οι οποίες έτσι όπως είναι σχεδιασμένες δίνουν τη δυνατότητα για πολλές μετακινήσεις».

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Χατζηκυριάκο, κορυφαίος προορισμός για τους Μυτιληνιούς αποτελεί η Λήμνος με τις υπέροχες παραλίες η οποία μάλιστα  είναι λίγες μόνο  ώρες με το πλοίο μακριά από τη Λέσβο και το εισιτήριο μετάβασης 19 ευρώ η οικονομική θέση, 45,50 καμπίνα και 49,40 το αυτοκίνητο.

Ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός για τους συμπολίτες μας είναι η πολυσυζητμένη Μύκονος με την οποία φέτος υπάρχει απευθείας σύνδεση από το Σίγρι.

«Η Μύκονος σημειώνει ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, έχει το πλεονέκτημα ότι συνδέεται  ακτοπλοϊκά με όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Αν πάει λοιπόν κάποιος εκεί απευθείας από τη Μυτιλήνη, με μικρό κόστος  περίπου 48,50 ευρώ η οικονομική θέση  και από 52 ευρώ το αριθμημένο κάθισμα, στη συνέχεια μπορεί να μεταβεί σε όλα τα γύρω νησιά. Συγκεκριμένα συνδέεται με  Άνδρο, Τήνο, Ίο, Νάξο, Σαντορίνη, Πάρο, Φολέγανδρο, Κουφονήσια, Σάμο και Ηράκλειο.  

Ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός για τους Μυτιληνιούς και κυρίως για τη νεολαία είναι η Πάρος. Για την Πάρο μπορεί κανείς να πάει μέσω Μυκόνου με εισιτήριο 31,70 οικονομική θέση και 46 έως 66 ευρώ το αριθμημένο κάθισμα.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ωστόσο, με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε Μύκονο και Πάρο  επισημαίνει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων αν και έχουν προβληματίσει κάπως τους συμπολίτες μας, οι περισσότεροι επιλέγουν να ταξιδέψουν και να μην ακυρώσουν τα εισιτήρια και τις διακοπές τους.

Σε υψηλή θέση προτίμησης βρίσκονται φέτος το καλοκαίρι η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να κάνουν εναλλακτικές διακοπές στις όμορφες Οινούσσες οι οποίες ενδείκνυνται για ηρεμία και χαλάρωση.

Πολλοί λιγότεροι Μυτιληνιοί λόγω του υψηλού κόστους μετάβασης επιλέγουν να κάνουν διακοπές στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τα Ιόνια νησιά.  Για να μεταβεί κάποιος στα νησιά αυτά, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Χατζηκυριάκο θα πρέπει να πάει μέσω Αθηνών ή αλλάζοντας δύο αεροπλάνα.

Σχετικά δημοφιλείς, θεωρούνται εξάλλου και οι προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας, με τη Χαλκιδική και την Καβάλα να βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των Μυτιληνιών που επιλέγουν να τραβήξουν βόρεια, αξιοποιώντας το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο της άγονης γραμμής, το οποίο για όλο τον Αύγουστο θα είναι 5 φορές την εβδομάδα.

Σε ότι αφορά τώρα τις διακοπές σε προορισμούς του εξωτερικού, ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, σημείωσε ότι στις αρχές Ιουνίου αρκετοί συμπολίτες μας έδειξαν ενδιαφέρον να ταξιδέψουν σε Ισπανία και Ιταλία, ωστόσο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των αυστηρών υγειονομικών μέτρων που έχουν όλες οι χώρες οι περισσότεροι προτίμησαν να το αφήσουν για άλλη φορά.

«Ηλικιακά, τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, φέτος την τιμητικής της έχει η νεολαία και οι φοιτητές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε και ταξιδιώτες μεγαλύτερης ηλικίας, ζευγάρια και οικογένειες με παιδιά. Οι νέοι σε ηλικία συμπολίτες μας εξάλλου, έχουν αρχίσει ήδη να αξιοποιούν και το Freedom pass για να ταξιδέψουν είτε κλείνοντας με αυτό εισιτήρια είτε πληρώνοντας ξενοδοχεία και άλλες παροχές για τις διακοπές τους.

Οι φοιτητές ωστόσο, επιλέγουν να αξιοποιήσουν το freedom pass για να πληρώσουν το ξενοδοχείο τους, αφού ούτως ή άλλως έχουν 50% σε όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Οι νέοι επιλέγουν φυσικά προορισμούς όπως η Πάρος, η Μύκονος, η Νάξος, τα Κουφονήσια, Ίος κ.λπ. Στην Πάρο εξάλλου επιλέγουν να πάνε και οικογένειες με παιδιά ή  ζευγάρια ενώ ψηλά στις προτιμήσεις των οικογενειών για ήσυχες διακοπές  είναι η Σάμος, η Λήμνος και η Ικαρία».

Από εκεί και πέρα, για όσους συμπολίτες μας δεν καταφέρουν να πάνε φέτος διακοπές λόγω επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων, το νησί μας προσφέρεται για μικρές και μεγάλες εξορμήσεις . Πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Μυτιληνιών βρίσκεται ο Μόλυβος, η Σκάλα Ερεσού, το Πλωμάρι και τα Βατερά, που γεμίζουν σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Δυναμική παρουσία Λήμνου και Λέσβου στην Food Expo 2023

Οι επιχειρήσεις των νησιών μας είχαν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τα ξεχωριστά προϊόντα τους στους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παραμένει στο «κόκκινο» η δηλωμένη ανεργία

17.136 οι δηλωμένοι άνεργοι του βορείου Αιγαίου το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στα επίπεδα του 2019 η επιβατική κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη

Ανοδική πορεία ακολουθούν τα διακινηθέντα οχήματα στην κύρια ακτοπλοϊκή γραμμή του βορείου Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Από Απρίλη...καλοκαίρι στη Λέσβο», με έναρξη της τουριστικής περιόδου

Στις 20 Απριλίου ξεκινά η τουριστική περίοδος με δύο αεροπλάνα από Ολλανδία και Αγγλία την ίδια μέρα. Το διάστημα αυτό ξεκινά και το Μπαϊράμι των Τούρκων. Σχεδόν 19 θα είναι φέτος οι απευθείας πτήσεις στο νησί
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προτάσεις των ξενοδόχων της Λέσβου για την τουριστική αναβάθμιση του νησιού

Κατατέθηκαν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προορισμού
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Στρώσε το τραπέζι της 25ης Μαρτίου! Απόλαυσε έναν πεντανόστιμο μπακαλιάρο και συνόδευσέ τον με ό,τι τραβάει η όρεξή σου!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σμύρνη – Μυτιλήνη, δυο με τρεις φορές την εβδομάδα

Συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου η επαναδρομολόγηση του ταχύπλοου της ναυτιλιακής εταιρίας Izdeniz από τις 2 Ιουνίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε ανοιξιάτικο πλαίσιο οι τιμές του ελαιολάδου

Συνεχίζουν το «κατενάτσιο» έμποροι και τυποποιητές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σβήνουν οι ελπίδες για τους επιλαχόντες νέους αγρότες

Άλλες προτεραιότητες υπηρετεί η αγροτική πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κι όμως η Λέσβος προσελκύει Τούρκους τουρίστες το χειμώνα

Περισσότεροι από 3.600 επισκέπτες την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αρχές καλοκαιριού ξεκινά η σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Σμύρνη

Στο νησί βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι της εταιρίας Izdeniz με επικεφαλής τον Πρόεδρο της, Οsman Hakan Ersen. Απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύνδεσης με το Πλωμάρι παρά τις προσπάθειες που γίνονται
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιομηχανία ανακοινώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους ελέγχους

Οι έλεγχοι με το σύστημα monitoring θα γίνονται με αλγόριθμο λέει τώρα ο Οργανισμός