× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ένας σπουδαίος «Θεόφιλος» στο Κάστρο Μυτιλήνης

Ο Θοδωρής Προκοπίου απέσπασε θερμό χειροκρότημα στην παράσταση που ανέβηκε χάρη στο 1ο Φεστιβάλ Τέχνης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/8/2021

Ένας σπουδαίος «Θεόφιλος» στο Κάστρο Μυτιλήνης

Η ζωή του σπουδαίου Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου, Θεόφιλου σε μια διαδρομή από τη Σμύρνη, το Πήλιο και την αγαπημένη του Λέσβο ενσαρκώθηκε μοναδικά από τον Θοδωρή Προκοπίου, χάρη στο 1ο Φεστιβάλ Τέχνης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Κάστρο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πατέρας του Θεόφιλου, τσαγκάρης, τον προόριζε για διάδοχό του στη δουλειά, ενώ εκείνος είχε άλλα όνειρα. Ήθελε να δώσει ζωή στα πράγματα γύρω του και να δημιουργήσει τα δικά του χρώματα, παίζοντας με το σκοτάδι και το φως. Αντιμετώπισε πολλές βιοποριστικές δυσκολίες αναγκαζόμενος να κάνει δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει. Ταξίδεψε στο Βόλο όπου ζωγράφισε εκεί σπίτια και καφενεία, καθώς και στη Σμύρνη την οποία λάτρεψε. Εκεί έζησε τον ανεκπλήρωτο έρωτα και πληγώθηκε, απολαμβάνοντας όμως μια άλλη δημιουργική Ελλάδα και την πλούσια ιστορία της. Εμπειρία που τον έκανε να μαραζώσει όταν έμαθε ότι κάηκε η Σμύρνη.

Παρά τις πρόχειρες δουλειές και περισσότερο τις αναδουλειές του, εκείνος δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσει την τέχνη του, τον δρόμο της καρδιάς του. Οι περισσότεροι άνθρωποι του καιρού του τον θεώρησαν μισότρελο καλλιτέχνη και αποκαταστάθηκε μόνο όταν τον ανακάλυψε ο Στρατής Ελευθεριάδης - Τεριάντ, καθώς οι μεγάλοι ευρωπαίοι ζωγράφοι είδαν έργα του και ενθουσιάστηκαν.

Η θεατρολόγος Μαρία Μαρή εύστοχα επισημαίνει ότι το κείμενο του Θανάση Σκρουμπέλου απέδωσε γλαφυρά την προσωπικότητα του τόσο απλού, αλλά και τόσο ιδιαίτερου ζωγράφου. Η σκηνοθεσία του Νίκου Βερλέκη εξυπηρέτησε τις ανάγκες του κειμένου και ανέδειξε τις ικανότητες του Θοδωρή Προκοπίου, αυτού του σπουδαίου ηθοποιού. Εκείνος πάντα με τη φουστανέλα κινούμενος ανάμεσα σε πίνακες του Θεόφιλου την ψυχοσύνθεση του οποίου αποδίδει αριστοτεχνικά. Με στραμμένο το βλέμμα στην Ελλάδα και στο φως της, με τη Μυτιλήνη πάντα στην καρδιά, με τη συγκίνηση της τοπικής μουσικής και εκείνης των παραλίων της Ιωνίας και της Αιολίας, φέρει επί σκηνής την αύρα του Θεόφιλου και η καρδιά του χτυπά στη διάρκεια της παράστασης όπως εκείνου, δακρύζοντας όπως εκείνος, καθηλώνοντας το κοινό με την αυθεντικότητα και την αμεσότητά του.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

H Nάσια Δαφιώτη στο Βook and Αrt

Το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο ραφτάκος των λέξεων» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Οι Γονείς του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης φέρνουν τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το λιομάζωμα του Θεόφιλου δίπλα στον Ελύτη, στο πάρκο Χατζηδήμου

Μια ακόμη εικαστική παρέμβαση υψηλής αισθητικής έρχεται να προστεθεί δίπλα στο γκράφιτι του Λέσβιου ποιητή, στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Κομνηνάκη
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης