× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ενδιαφέροντα βιβλία και για γονείς

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 14/8/2021

Ενδιαφέροντα βιβλία και για γονείς

Οι διακοπές είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να επισκεφτούν μικροί και μεγάλοι, μουσεία και εκθέσεις ζωγραφικής, που γίνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον μήνα Αύγουστο στα νησιά μας. Τα παιδιά αγαπούν να βλέπουν ζωγραφικούς πίνακες αλλά και να εκφράζονται μέσα από την ζωγραφική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλό θα είναι να έχουμε προετοιμαστεί πριν επισκεφτούμε ένα μουσείο, να έχουμε διαβάσει κάποια πράγματα γύρω από την τέχνη. Ειδικά αν πρόκειται να επισκεφτούμε ένα μουσείο.

Αυτή τη γενική γνώση της ιστορίας της τέχνης μας δίνει το βιβλίο που σας προτείνω, το οποίο μας ταξιδεύει από την προϊστορική τέχνη μέχρι την σύγχρονη, συνοπτικά μεν, ουσιαστικά δε. Ένα βιβλίο που έχει ενδιαφέρων για παιδιά από 8 ετών και πάνω αναφέρεται στο βιβλίο, προσωπικά νομίζω ανάλογα και το παιδί ότι, αφορά και μικρότερα παιδιά.

Θα μάθουν μέσα από αυτό για τα ρεύματα της τέχνης, συντροφιά με τα παιδιά τους θα τα θυμηθούν και οι γονείς. Και τι ωραιότερο από το να μελετάμε με τα παιδιά μας και να επισκεπτόμαστε παρέα μουσεία και εκθεσιακούς χώρους και γενικότερα χώρους πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πού ζουν τα ζώα
Περιβάλλον και μάθηση
Εκδόσεις: Παρισιάνου

Ο φετινός Αύγουστος, ήταν δυστυχώς ένας μήνας με πολλές φωτιές και στην χώρα μας. Τα καμένα δάση θα μας τις θυμίζουν για χρόνια. Είδαμε στις ειδήσεις ρεπορτάζ, για τα ζώα που ζούσαν στις περιοχές αυτές που κάηκαν. Αλλά πού ζουν τα ζώα, θα μας βοηθήσει να το μάθουμε το μικρό αυτό βιβλίο, με αυτόν ακριβώς τον τίτλο.


Άλλο ένα ενδιαφέρων ταξίδι για τους μικρούς φίλους του βιβλίου και της γνώσης, ενδιαφέρων και για τους γονείς, με τις πληροφορίες και τα αξιοπερίεργα που περιλαμβάνει.


Ολίβια
Μυθιστόρημα, της Ρένας Ρώση-Ζαΐρη
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Η παιδική μας ηλικία καθώς υποστηρίζουν κάποιο ψυχολόγοι μας στιγματίζει και μας καθορίζει πολλές φορές. Το σε ποιό βαθμό, εδώ υπάρχουν διαφωνίες. Έχει ξοδευτεί πολλή μελάνι, γύρω από το θέμα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παιδική ηλικία φαίνεται ότι, απασχολεί και την συγγραφέα Ρένα Ρώση-Ζαΐρη, η οποία όπως άλλωστε έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της, κρύβει μέσα της ένα παιδί. Ότι την απασχολεί το βλέπουμε στα βιβλία της, αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο, έντονα θα έλεγα στο ‘’Τιρκουάζ’’ και στην ‘’Ολίβια’’. Αδελφά βιβλία θα τα χαρακτήριζα αυτά τα δύο, χωρίς να είναι συνέχεια το ένα του άλλου.

Όσο για την ιδιαίτερη σχέση με το ‘’παιδί’’, ίσως έχει να κάνει με το ότι η ίδια εργάστηκε ως νηπιαγωγός και ως υπεύθυνη εκδόσεων, έχει γράψει πλειάδα παιδικών βιβλίων και είναι και η ίδια μητέρα.

Η ηρωίδα της, η Ολίβια, που δίνει το όνομα της τον τίτλο στο νέο της μυθιστόρημα, είναι ένα υιοθετημένο κορίτσι, ευαίσθητο και δυναμικό παράλληλα. Την μεγάλωσε ένας από τους αστυνομικούς που συνέλαβε και φυλάκισε τον πατέρα της. Κάτι που την σημάδεψε και την μεταμόρφωσε σε άγγελο δικαιοσύνης. Ακολούθησε τα βήματα του θετού της πατέρα, έγινε αστυνομικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ζωή και ο σαρωτικός έρωτας, της έφεραν τα πάνω κάτω. Τόσο που βρέθηκε να είναι ύποπτη για φόνο. Η αλήθεια της, ο έρωτας της, θα έχουν την δύναμη να την βγάλουν από το σκοτάδι στο φως; Τα κατά συνθήκη ψεύδη, πόσο αναγκαία είναι στη ζωή κάποιες φορές;

Είναι προτιμότερα από τις πικρές αλήθειες, που δεν αντέχει κανείς και το κακό που τις συνοδεύει; Ή ας λάμπουν οι αλήθειες με όποιο κόστος; Και θα έρθει να φανερωθεί και το καλό, όταν έρθει η ώρα. Όλα αυτά τα ερωτήματα μας που μας απασχολούν όλους λίγο έως πολύ, μας δίνουν στην προκειμένη περίπτωση, ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές.

*H Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος- Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης