× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο χώρος που έφερε στη Μυτιλήνη τη διοργάνωση συναυλιών...»

Εκτενές αφιέρωμα της lifo.gr στο Κτήμα Οινοφόρος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/8/2021

«Ο χώρος που έφερε στη Μυτιλήνη τη διοργάνωση συναυλιών...»

Μπορεί για όλους όσοι βρισκόμαστε στην Αθήνα ή έστω ζούμε σε μια πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι λέξεις «συναυλία», «φεστιβάλ», «διασκέδαση» να είναι συνδεδεμένες με την ίδια την έννοια της ψυχαγωγίας που τόσο έχουμε ανάγκη, αλλά αυτό δεν ισχύει για κάποια απομακρυσμένα μέρη της χώρας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λέσβος, το πανέμορφο ελληνικό νησί στο ακριτικό Βόρειο Αιγαίο μέχρι πριν από 10 χρόνια δεν αποτελούσε τόπο φιλοξενίας εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να στερούνται ένα είδος διασκέδασης –ίσως το πιο σημαντικό- εκτός κι αν κάποιος Δήμος με δική του πρωτοβουλία διοργάνωνε κάποια συναυλία. Γιατί, δυστυχώς η ιδιαιτερότητα νησιών όπως η Λέσβος συνδέεται με την αδυναμία πρόσβασης σε ένα πολιτιστικό κομμάτι που χαρακτηρίζει τον τρόπο της σύγχρονης διασκέδασης. Στη Μυτιλήνη, το να πας σε μία συναυλία ένα βράδυ για να παρακολουθήσεις έναν αγαπημένο καλλιτέχνη, ή έστω έναν καλλιτέχνη γνωστό, δεν ήταν κάτι το εύκολο.

Σε αυτή την έλλειψη ήρθε να απαντήσει εκεί γύρω στο 2011 η οικογένεια των «Πατερέλληδων», που παρήγαγε κρασί σε ένα δικό της εντυπωσιακό οινοποιείο λίγο έξω από τη Μυτιλήνη, στον «Καρά Τεπέ», με την απόφασή της να ασχοληθεί – και μάλιστα σοβαρά – με τη διοργάνωση μουσικών events. Μια απόφαση που είχε ως στόχο να φέρει με μία μεγαλύτερη συχνότητα καλλιτέχνες, μουσικά συγκροτήματα και εκδηλώσεις που ως τότε έφταναν στη Λέσβο με το σταγονόμετρο.

Οι πρώτες γιορτές κρασιού του «Οινοφόρου Λέσβου», στο πανέμορφο ομώνυμο οινοποιείο, άρχισαν να προσκαλούν ανερχόμενα συγκροτήματα από την Αθήνα, κάνοντας την αρχή ώστε να ξεκινήσει σιγά σιγά η διοργάνωση μεγαλύτερων εκδηλώσεων, με καταξιωμένα ονόματα της ελληνικής σκηνής, που οι κάτοικοι διψούσαν να απολαύσουν από κοντά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 2015, οι χειμερινές και καλοκαιρινές εκδηλώσεις του «Οινοφόρου» έγιναν θεσμός. Τόσο ο υπαίθριος, όσο και ο εσωτερικός χώρος του οινοποιείου, που λειτουργεί τον χειμώνα διαμορφωμένος ανάλογα, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από σπουδαίους αντίστοιχους χώρους εκδηλώσεων της Αθήνας ή πιο προηγμένων τουριστικά νησιών καθώς εξασφαλίζουν φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών σε πολιτιστικά events.

Ο «οινοτουρισμός» που ήταν το ζητούμενο για την οικογένεια έφερε τελικώς κάτι άλλο. Ικανοποίησε την αυτονόητη ανάγκη για ψυχαγωγία, που μέχρι τότε ήταν περίπλοκη – αν όχι ξεχασμένη- υπόθεση για τους κατοίκους της Μυτιλήνης και δικαίωσε την επένδυσή της (και) στη διοργάνωση συναυλιών.

Από τον «Οινοφόρο» ως σήμερα, έχουν περάσει ονόματα όπως Μάλαμας, Παπακωνσταντίνου, Πασχαλίδης, Ζουγανέλλη Βελεσιώτου, Ζερβουδάκης, Μπάσης, αλλά και οι Μέλισσες, η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο Γιάννης Πλούταρχος ως και η Πάολα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H Covid εποχή – που απείλησε σοβαρά την επιβίωση των χώρων εκδηλώσεων – βρήκε τον κόσμο αλλά και τους ιδιοκτήτες του «Οινοφόρου» επιφυλακτικούς για το μέλλον. Ωστόσο, στο άνοιγμα του μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας ο χώρος που καθιέρωσε τις συναυλίες στη Μυτιλήνη άντεξε, κράτησε το προσωπικό του και στο νέο ξεκίνημα βοηθήθηκε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, οι οποίοι αναζήτησαν τον «Οινοφόρο» για να κάνουν την δική τους «πρεμιέρα».

Φέτος το καλοκαίρι, φιλοξένησε τον Γιώργο Μαργαρίτη,την Πένυ Μπαλτατζή, τον Χρήστο Νικολόπουλο, την Πίτσα Παπαδοπούλου, τον Στέλιο Διονυσίου, την Ασπασία Στρατηγού, τον Νίκο Μακρόπουλο για να ολοκληρώσει το Λεσβιακό καλοκαίρι την Παρασκευή 20 Αυγούστου με τον Πέτρο Ιακωβίδη. «Μας αναζήτησαν, με εμπιστεύτηκαν και μας έκαναν να επενδύσουμε ξανά παρά το ρίσκο, να φέρουμε στη Μυτιλήνη όλους αυτούς τους καλλιτέχνες που παρακολουθούμε εκ του μακρόθεν», λέει ο Πρόδρομος Πατερέλλης εκ των μελών της οικογένειας που λειτουργεί τον «Οινοφόρο» για το φετινό διστακτικό άνοιγμα. «Αν ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια ρίσκο το να αναζητήσεις μεγάλες παραγωγές και να τις φέρεις στον χώρο σου για τον κόσμο, τώρα με τον Covid ήταν σχεδόν απαγορευτικό το να μπεις στη διαδικασία.

Όμως οι κλήσεις των ίδιων των καλλιτεχνών μάς έκαναν να νιώσουμε ότι πλέον ο «Οινοφόρος», η Μυτιλήνη, υπολογίζεται ισότιμα και έτσι κάναμε το βήμα. Και το πιο σημαντικό, το απολαμβάνει και ο κόσμος ο οποίος ανταποκρίνεται και στηρίζει την προσπάθεια μας σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης