× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με το voucher στο χέρι…

Ένταση και εκνευρισμός στις αυλές των παιδικών σταθμών της Μυτιλήνης όπου ξενύχτησαν δεκάδες γονείς για να προλάβουν μια θέση στα βρεφικά τμήματα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/8/2021

Με το voucher στο χέρι…
Στον 1ο βρεφονηπιακό σταθμό Μυτιλήνης, την Κυριακή το βράδυ

Απίστευτο και όμως αληθινό! Δεκάδες γονείς σε Μυτιλήνη και Μόρια, ξενύχτησαν στις αυλές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών με το voucher  του προγράμματος ΕΣΠΑ στο χέρι προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση για τα παιδιά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία της ατέλειωτης ταλαιπωρίας για τους γονείς κυρίως των βρεφών δηλαδή των παιδιών έως 2.5 ετών, όπου οι θέσεις  φιλοξενίας στους παιδικούς σταθμούς είναι περιορισμένες, επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο, αφού ο αριθμός των επιταγών εισόδου (voucher)  που δίνει το πρόγραμμα είναι πολύ περισσότερες από τις θέσεις που υπάρχουν στους δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς του νησιού μας.

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τους υπευθύνους του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, στους δημοτικούς  παιδικούς σταθμούς της Λέσβου, λειτουργούν μόλις 4 βρεφικά τμήματα και ειδικότερα  ένα τμήμα  στον παιδικό σταθμό της Μόριας, ένα τμήμα  στον παιδικό σταθμό Μαρία Αμπατζή, ένα τμήμα στον 1ο Παιδικό Σταθμό Μυτιλήνης  και ένα  τμήμα Τμήμα στον 4ο Παιδικό Σταθμό Μυτιλήνης. Τα τμήματα αυτά ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν κι έτσι δεκάδες γονείς δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. 

Οι επιτυχόντες του προγράμματος Επαγγελματικής και Οικογενειακής Εναρμόνισης που υλοποιείται από την  Ελληνική Εταιρεία Τοπικής  Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ), ανακοινώθηκαν την Παρασκευή τα μεσάνυχτα και σχεδόν από εκείνη τη στιγμή, πολλοί γονείς βρεφών κατασκήνωσαν έξω από τους παιδικούς σταθμούς για να προλάβουν να υποβάλλουν πρώτοι τα αιτήματά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Παιδικός σταθμός της Μόριας όπου οι γονείς πέρασαν όλο το Σαββατοκύριακο στην αυλή του παιδικού σταθμού, περιμένοντας να ανοίξει τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάλογες εικόνες πανικού και αγωνίας των γονέων εκτυλίχθηκαν και στους παιδικούς σταθμούς της Μυτιλήνης κυρίως στον 1ο και 4ο παιδικό σταθμό όπου οι γονείς πέρασαν τη νύχτα της Κυριακής στην αυλή για να προλάβουν την εγγραφή των παιδιών τους.

Αναφερόμενοι στο θέμα οι υπεύθυνοι του Νομικού Προσώπου σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα βρεφικά τμήματα και όχι στα τμήμα των παιδικών σταθμών όπου υπάρχει μεγάλη επάρκεια θέσεων. Όπως σημειώνουν μόλις 32 θέσεις βρεφών θα δοθούν στους δικαιούχους του προγράμματος ΕΣΠΑ ενώ τα voucher που δόθηκαν είναι πολλοί περισσότερα. Δυστυχώς, τονίζουν το πρόβλημα με τη μη επάρκεια των θέσεων στα βρεφικά τμήματα είναι διαχρονικό. Τα βρεφικά τμήματα έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας μόλις έξι παιδιών ενώ απαιτείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων και ειδικός εξοπλισμός προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά. Ως γνωστόν οι ελλείψεις σε προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς του Νομικού Προσώπου είναι μεγάλες κι έτσι δεν μπορούν να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν περισσότερα βρεφικά τμήματα.

Το πρωί της Δευτέρας αμέσως μετά το άνοιγμα των παιδικών σταθμών, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε οι γονείς που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, έδωσαν επιτέλους τα voucher και κατάφεραν να αποχωρήσουν και να πάνε στα σπίτια τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα της ΕΕΤΑΑ για την καταχώρηση των παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς αναμένεται να ανοίξει την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κατανοούμε την αγωνία και τις διαμαρτυρίες των γονέων σημειώνουν οι υπεύθυνοι του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης. Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς και δυστυχώς πολύ από αυτούς αν και έχουν το  voucher δεν θα μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξυπηρετήσουμε το μέγιστο αριθμό δικαιούχων, γνωρίζουμε όμως εκ των προτέρων ότι πολλοί θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών.

Ευτυχώς η κατάσταση, σημειώνουν, είναι πολύ καλύτερη στην περίπτωση των παιδικών σταθμών και των νηπίων άνω των 2,5 ετών, όπου υπάρχει μεγάλη επάρκεια θέσεων και τις περισσότερες φορές μένουν πολλές από αυτές κενές.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες