× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«2.192 επιτυχόντες σε σύνολο 4.265 διαθέσιμων θέσεων για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου»

Για αποψίλωση κάνει λόγο ο Σύλλογος Υπαλλλήλων του Ιδρύματος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/9/2021

«2.192 επιτυχόντες σε σύνολο 4.265 διαθέσιμων θέσεων για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου»

Για αποψίλωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των περιφερειακών ΑΕΙ κάνει λόγο ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου επισημαίνοντας ότι οι βάσεις έφεραν 2.192 επιτυχόντες σε σύνολο 4.265 διαθέσιμων θέσεων για το ανώτατο Ίδρυμα που εδρεύει στην περιοχή μας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα ηα ανακοίνωση του ΔΣ του Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Ασημάκης Πανσέληνος» αναφέρει:

«Τα άμεσα αποτελέσματα των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στο σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι.:

 Δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι χάνουν την ευκαιρία για δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση (35-40 σε σύνολο 100 χιλιάδων υποψηφίων). Σε αυτούς τους νέους ανθρώπους προσφέρονται 8,5 χιλιάδες θέσεις σε δημόσια ΙΕΚ. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να γίνουν ανειδίκευτοι εργάτες ή να κατευθυνθούν στα κολέγια και στα ιδιωτικά ΙΕΚ, στα οποία μοναδικό κριτήριο εισαγωγής είναι η οικονομική δυνατότητα των οικογενειών των υποψηφίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα Πανεπιστήμια της περιφέρειας αποψιλώνονται. Πολλά Τμήματα μένουν με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων ή/και με πολύ χαμηλό ποσοστό κάλυψης θέσεων. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει 2.192 επιτυχόντες σε σύνολο 4.265 διαθέσιμων θέσεων, δηλαδή μένουν κενές 2.073 θέσεις. Η κατάσταση αυτή θα παρουσιαστεί, από όσους θέλουν να πλήξουν το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, ως “πρόβλημα”. Το “πρόβλημα” που έχουν τα περιφερειακά Πανεπιστήμια δεν είναι ακαδημαϊκό αλλά οφείλεται στην αδυναμία των φτωχών οικογενειών να στείλουν εκεί τα παιδιά τους. Είναι όμως υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει οικονομικά τη φοίτηση των νέων στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, ενισχύοντας τις υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας με μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων δωρεάν σίτισης και στέγασης. Τα Πανεπιστήμια της περιφέρειας δημιουργήθηκαν ύστερα από δεκαετίες συνεχούς προσπάθειας και η βιωσιμότητά τους αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας. Η παρούσα κατάσταση ωστόσο τα δυσφημεί, δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία τους ενώ ενισχύει το υδροκέφαλο σκεπτικό της συγκέντρωσης όλων των δραστηριοτήτων της χώρας στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Βραχυπρόθεσμα η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει:Σε μία βίαιη, χωρίς επιστημονικά κριτήρια, αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα, με άριστες αξιολογήσεις, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φοιτητές/φοιτήτριες και σε μεταγενέστερη φάση χωρίς ακαδημαϊκό προσωπικό. Οι προσπάθειες δεκαετιών θα χαθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και Τμήματα ενδεχομένως να κλείσουν.

Η μείωση των φοιτητών/τριών και, κατ’ επέκταση η μείωση του ακαδημαϊκού και μη προσωπικού της περιφέρειας, θα επιφέρει σημαντικό χτύπημα στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία και θα ενισχύσει την αστυφιλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών των υποψηφίων, προς όφελος των επιχειρήσεων παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Στη δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας ανειδίκευτων εργατών, χαμηλών οικονομικών απαιτήσεων, πληττόμενης προφανώς από υψηλά επίπεδα ανεργίας που σταδιακά θα εγκαταλείπει τις διεκδικήσεις της για αξιοπρεπή διαβίωση.

Απαιτούνται: Η άμεση ανάκληση των σχετικών με αυτήν την κατάσταση διατάξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πολιτεία να σταθεί στο ύψος της συνταγματικής της υποχρέωσης για παροχή δωρεάν παιδείας υψηλού επιπέδου στο έμψυχο δυναμικό της χώρας. Η ενίσχυση των δομών της φοιτητικής μέριμνας στα περιφερειακά Πανεπιστήμια με οικονομικούς πόρους και προσωπικό.

Ανάληψη της ευθύνης για τα παιδιά που έμειναν εκτός Α.Ε.Ι. ενώ κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια και πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες.

 Ανάληψη της ευθύνης για τις ακαδημαϊκές κοινότητες που θα λειτουργήσουν φέτος σε άδειες αίθουσες κατά την διδασκαλία των μαθημάτων πρώτου έτους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου