× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αξιολόγηση Γεωπάρκου Λέσβου

Εμπειρογνώμονες της UNESCO θα αξιολογήσουν τη Λέσβο-Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO από τις 10 έως 15 Σεπτεμβρίου 2021

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/9/2021

Αξιολόγηση Γεωπάρκου Λέσβου

Στη Λέσβο θα βρίσκεται από 10 έως και 15 Σεπτεμβρίου 2021 Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της UNESCO με σκοπό την αξιολόγηση του Γεωπάρκου Λέσβου προκειμένου να διατηρηθεί η αναγνώριση ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Η εξαιρετικά σημαντική αυτή διάκριση ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO ισχύει για τέσσερα  χρόνια. Στη διαδικασία αξιολόγησης συμμετέχουν όλα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα και τελεί υπό την εποπτεία της UNESCO. Η προηγούμενη αξιολόγηση του ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2016. Λόγω της πανδημίας η επαναξιολόγηση μετατέθηκε για το Σεπτέμβριο του 2021.

Η Λέσβος λόγω της μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της μπόρεσε χαρακτηρισθεί στο σύνολο της ως Γεωπάρκο και να αναγνωριστεί ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO». Η ένταξη του ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΕΣΒΟΥ στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2012, μετά από απόφαση του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO και σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη δημιουργία και λειτουργία του «ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΕΣΒΟΥ» (18 Οκτωβρίου 2011).

Το ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ μπορεί να έχει τη διάκριση ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO για το χρονικό διάστημα 2016 – 2021. Προκειμένου να διατηρηθεί η διάκριση η Λέσβος θα επαναξιολογηθεί από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της UNESCO, η οποία θα υλοποιήσει επιτόπια επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από τον Δρ. Kupetz Manfred, Διευθυντή του Γεωπάρκου Muskauer Faltenbogen που βρίσκεται στην Γερμανία και την Πολωνία και αξιολογητή της UNESCO και τον Δρ. Legal Stephane, Υπεύθυνο Γεωεπιστήμονα του Γεωπάρκου Luberon της Γαλλίας και αξιολογητή της UNESCO

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προετοίμασε το φάκελο αξιολόγησης του ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΕΣΒΟΥ του οποίου οι βασικοί άξονες περιλαμβάνουν στοιχεία για τα επισκέψιμα γεωλογικά και φυσικά μνημεία της Λέσβου στα οποία πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και τουριστικές δράσεις και λειτουργούν με προδιαγραφές ποιότητας σύμφωνα με την UNESCO, τα επισκέψιμα πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία, στοιχεία οικολογικού ενδιαφέροντος (προστατευόμενες περιοχές, χλωρίδα, πανίδα, οικότοποι, κλπ), τις υποδομές και δράσεις θεματικού τουρισμού, τις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την τοπική ανάπτυξη και τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, την ενημέρωση του κοινού, τη διαχείριση και προβολή.

Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης θα ληφθεί υπόψη και η συνολική πρόοδος του Γεωπάρκου Λέσβου στους ανωτέρω τομείς κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2016 – 2021. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εργάστηκε συστηματικά και με μεθοδικότητα για τη λειτουργία του Γεωπάρκου Λέσβου και κατάφερε στο χρονικό αυτό διάστημα να υλοποιήσει βασικές δράσεις αλλά και να βελτιώσει προβλήματα που είχαν αναγνωριστεί κατά την αξιολόγηση του 2016.

Οι αξιολογητές της UNESCO πρόκειται να εξετάσουν τα στοιχεία του Γεωπάρκου Λέσβου, θα συναντηθούν με τοπικές αρχές και φορείς και θα επισκεφθούν αρχαιολογικά, πολιτιστικά και φυσικά μνημεία της Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης θα πραγματοποιήσουν ειδικές υπαίθριες επισκέψεις σε όλη τη Λέσβο και ειδικότερα θα επισκεφτούν την Αγία Παρασκευή, τα Βατερά, την Καλλονή, το Μεσότοπο, το Μόλυβο, τη Μυτιλήνη, τον Παπάδο, την Πέτρα, το Πλωμάρι, τον Πολιχνίτο και το Σίγρι.

Η αίτηση επαναξιολόγησης αποτελεί μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, η οποία μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εφόσον στηρίζεται στην κοινή προσπάθεια όλων των φορέων και στην ανάπτυξη συνεργειών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Απαγορεύτηκε το κυνήγι στη διάρκεια του χιονιά

Με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών απαγορεύτηκε το κυνήγι σε περιόδους δυσμενών καιρικών συνθηκών στο Νομό Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ερώτηση από την «Ανταρσία στο Αιγαίο»

Με θέμα τον προγραμματισμό έργων υποδομής στο πρωτογενή τομέα του βορείου Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μαρία Κομνηνάκα στη βασιλόπιτα των Αγιοπαρασκευωτών της Αθήνας

Με αναφορές στα αγροτικά κτηνοτροφικά προβλήματα, την ανεργία, τα ναύλα και τη Βάστρια
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Και επίσημα Γενικός Γραμματέας Δήμου Δυτικής Λέσβου ο Αρης

Με ευχαριστίες στον Ταξιάρχη Βέρρο και υπόσχεση για καλή συνέχεια και συνδρομή στη δημοτική αρχή
ΥΓΕΙΑ

Κυριακή με 109 νέες μολύνσεις κορονοϊού στη Λέσβο

Πανελλαδικά άλλοι 84 νεκροί. Στις 12.108 οι νέες μολύνσεις, 665 οι διασωληνωμένοι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Το έργο ολοκληρώνεται, τα δύσκολα πέρασαν...»

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Γιώργος Φλώρος και ο Διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών Παρασκευάς Φυντανής μιλάνε στο «Ν» για το μεγάλο έργο του αγωγού του ρέματος της Λαγκάδας και την ολοκλήρωση του μέσα στο 2022
ΑΓΟΡΑ

Χειροποίητο μπουζούκι με τέχνη και μεράκι

Στο Οργανοποιείο ΧΑΛΙΟΣ στη Μυτιλήνη, φτιάχνεις το δικό σου χειροποίητο μπουζούκι με τα καλύτερα υλικά και την τέχνη του Κώστα Χαλιού. Επισκευάζονται και έγχορδα μουσικά όργανα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο ποτέ δεν αποφάσισε υπέρ του φράγματος Τσικνιά»

Στις αναπτυξιακές προοπτικές του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο, στο μεταναστευτικό, το Φράγμα Τσικνιά και το δρόμο Καλλονής – Πέτρας αναφέρθηκε ο Γιάννης Σπιλάνης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τι θα γίνει με την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιάννης Μπουρνούς ρωτά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας
ΧΩΡΙΑ

Χιονίζει στη Λέσβο, χιονόνερο στη Μυτιλήνη

Συνεργεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου από το πρωί στους δρόμους για να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

«Δημοτική Αρχή και πολίτες έχουν κοινό συμφέρον να σωθεί η παραλία της Ερεσού»

Στη γνωστή υπόθεση Αφεντέλλι και στα νέα του καθήκοντα στην αντιδημαρχία Προγραμματισμού αναφέρθηκε ο Μιχάλης Ρούσσης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2.449 αφίξεις τουριστών κρουαζιέρας στη Μυτιλήνη

Έτος επανεκκίνησης του κλάδου το 2021 σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ