× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σύσκεψη για το Πλωμάρι …χωρίς Πλωμαρίτες

Συζητήθηκε το θέμα της πτώσης των βράχων στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη το 2018, με την παρουσία του Περιφερειάρχη και της Δημοτικής Αρχής, χωρίς εκπροσώπους του Πλωμαρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/9/2021

Σύσκεψη για το Πλωμάρι …χωρίς Πλωμαρίτες

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του  σοβαρού προβλήματος της κατάπτωσης των βράχων  στη  συνοικία του Αγίου Ιωάννη στο Πλωμάρι, πραγματοποιήθηκε σήμερα  το μεσημέρι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Στρατή Τζιμή, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένη Χατζηγιάννη και υπηρεσιακών παραγόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πτώση των βράχων στην περιοχή, σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2018 και το γεγονός αποδόθηκε τότε από τη μία στη σεισμική δραστηριότητα της περιόδου, μετά το σεισμό του ’17 και από την άλλη στις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, 3 χρόνια μετά, τα  βράχια βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στις αυλές των σπιτιών, πάνω στους τοίχους ακόμη και μέσα στην κρεβατοκάμαρα των ιδιοκτητών, ενώ κάποιοι από αυτούς  εξακολουθούν να ζούνε εκεί μην έχοντας άλλη επιλογή.

Αποφάσεις...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής στη σύσκεψη αποφασίστηκε  ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες τα σπίτια των οποίων έχουν πληγεί  από την κατάπτωση των βράχων, πέραν των άλλων ενεργειών που προβλέπονται από την ΔΑΕΦΚ. Μάλιστα, η Περιφέρεια, αναφέρεται,  θα χρηματοδοτήσει την Πράξη αυτή με το ποσό των 150.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής στο πλαίσιο της σύσκεψης αναφέρθηκαν και στη μελέτη, που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο από μελετητικό γραφείο των Αθηνών για την απομάκρυνση  των καταπτώσεων. Η παράδοση αυτής της όπως είπαν  αναμένεται, τις επόμενες δύο εβδομάδες. Επομένως αποφάσισαν ότι θα εξετάσουν τις όποιες λύσεις προταθούν όταν θα έχουν στα χέρια τους τη μελέτη.

Που είναι οι Πλωμαρίτες; 

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι στην εν λόγω σύσκεψη στην οποία συζητήθηκε ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα για την περιοχή του Πλωμαρίου και μια μεγάλη ομάδα κατοίκων της περιοχής, δεν παρέστησαν ούτε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος της περιοχής Δημήτρης Βαρβαγιάννης, ούτε ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Ξανθούλης και φυσικά κανένας από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που έχουν πάθει ζημιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης, προσκλήθηκε λίγη ώρα πριν τη σύσκεψη, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, δηλαδή και λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούσε να κατέβει στη Μυτιλήνη.

Άγνωστο ωστόσο παραμένει αν προσκλήθηκαν ο Γιάννης Ξανθούλης και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών.

Απορίας άξιο είναι πάντως για ποιο λόγο υπήρχε τέτοια μεγάλη βιασύνη για τη σύγκλιση της  σύσκεψη αυτή, τη στιγμή μάλιστα που η Δημοτική Αρχή δεν έχει στα χέρια της ούτε τη μελέτη από το γραφείο των Αθηνών και όπως φάνηκε ούτε οι φορείς του Πλωμαρίου είχαν τη δυνατότητα να παραστούν σε αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση μένει να δούμε αν η πρόταση περί απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών που έχουν χτυπηθεί από τα βράχια θα γίνει αποδεκτή από τους κατοίκους των σπιτιών. Οι ίδιοι πέρυσι όπως είχε αναφέρει το «Ν» σε αναλυτικό ρεπορτάζ και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια για το θέμα αυτό, είχαν ζητήσει την αγορά των κατοικιών τους και όχι την απαλλοτρίωση, όπου η τιμή και τα χρήματα που θα πάρουν στα χέρια τους θα είναι σαφώς λιγότερα από ότι στην περίπτωση της αγοράς όπου ακολουθείται διαφορετική διαδικασία.

Δήλωση συνηγόρου των κατοίκων

Ιδιαίτερα ενοχλημένος για το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν στη σύσκεψη οι κάτοικοι της πληγείσας περιοχής εμφανίζεται ο δικηγόρος Μανώλης Αρμενάκας, ο οποίος τους εκπροσωπεί. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Οι κάτοικοι λυπούνται και διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν στη σύσκεψη ενώ το θέμα αφορά εκείνους κατά κύριο λόγο. Τα σπίτια των ανθρώπων αυτών, σημειώνει ο Μαν. Αρμενάκας είναι δεσμευμένα από το 2018 όμως εξακολουθούν να πληρώνουν κανονικά και ΕΝΦΙΑ και δάνεια και κανείς δεν έχει φροντίσει να τους απαλλάξει από αυτά. 

Σε κάθε περίπτωση, επειδή βλέπουμε ότι υπάρχει στασιμότητα  και επειδή η κατάσταση διαιωνίζεται εις βάρος των κατοίκων της περιοχής, σε περίπτωση που το επόμενο διάστημα δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη θα απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα και στα Δικαστήρια». 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας