× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κοντά στις 7.000 αφίξεις με τσάρτερ τον Αύγουστο στη Λέσβο

Σημειώθηκε πτώση 51% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019 και αύξηση 461% συγκριτικά με το 2020

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/9/2021

Κοντά στις 7.000 αφίξεις με τσάρτερ  τον Αύγουστο στη Λέσβο

Με 6.951 αφίξεις ευρωπαίων τουριστών έκλεισε ο Αύγουστος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου της Μυτιλήνης  που έδωσε στη δημοσιότητα ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα ο πίνακας των αφίξεων διαμορφώνεται ως εξής:

 Αύγουστος 2021.

Αφίξεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολλανδία  3553 άτομα

Αγγλία       1480     ''

Δανία          760      ''

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σουηδία      638      ''

Βέλγιο         520      ''

                 -------------

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύνολο       6951 άτομα

«Η ανάγνωση των συγκεκριμένων στοιχείων, όπως αναφέρει ο Λευτέρης Καραμπλιάς, θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους, συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2019 και συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2020. «Με βάση τον Αύγουστο του 2019,  που είχαμε 14.277 αφίξεις, έχουμε πτώση 51%. Με βάση όμως τον Αύγουστο του 2020, που είχαμε  1506 αφίξεις, η αύξηση είναι 461%.

Στο σύνολο Μαΐου - Αυγούστου, συγκριτικά με το 2019, οι απώλειες που μετράμε είναι 72,50%. Νούμερο που απέχει πολύ από τις κυβερνητικές προσδοκίες που μιλούσαν για πτώση  50%, συγκριτικά με το 2019».

Σε κάθε περίπτωση τα  δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να αγγίξουμε τις τουριστικές επιδόσεις του 2019 που ήταν μία σχετικά μέτρια τουριστική σεζόν για τη Λέσβο.

«Υπήρχαν  προσδοκίες, σημειώνει ο Λευτέρης Καραμπλιάς για τον Αύγουστο  ότι θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Ωστόσο η  απώλεια των αγορών της Γερμανίας, Αυστρίας, Νορβηγίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβενίας, Ρουμανίας, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι ιδιαίτερα εμφανής στα τουριστικά δεδομένα του νησιού μας. Στα θετικά στοιχεία μπορούμε να συμπεριλάβουμε φέτος την αγορά της Σουηδίας η οποία κατευθύνθηκε στο Πλωμάρι δίνοντας μία καλή σεζόν στην περιοχή.  Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η αγορά της Αγγλίας η οποία να σημειωθεί άργησε πολύ να ξεκινήσει.  Στην ουσία με 3 πτήσεις την εβδομάδα, ήρθαν τα μισά άτομα από το 2019. Το ίδιο συνέβη και στην αγορά της Ολλανδίας όπου με  6 πτήσεις την εβδομάδα, κατέγραψαν απώλειες 34%.

Η μόνη εταιρεία της Ολλανδικής αγοράς που παρουσίασε αύξηση  48% σε σχέση με τον Αύγουστο του '19 είναι η  TUI Ολλανδίας, ενώ και  η  ΤUI Βελγίου είχε 9% επιπλέον  αφίξεις, κατά το  ίδιο διάστημα».

Αναφερόμενος στην κίνηση των υπόλοιπων τουριστικών αγορών των Ελλήνων και των Τούρκων ο Λ. Καραμπλιάς σημείωσε ότι η συνεισφορά των Ελλήνων που επισκέφθηκαν τη Λέσβο μέσω προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού ήταν σημαντική. «Παρολ’ αυτά πρόσθεσε έγινε αισθητή κυρίως στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις εστίασης η απώλεια από την Τουρκική αγορά, η οποία δεν λειτούργησε για το νησί μας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ο Σεπτέμβριος θα κυλήσει στους ίδιους ρυθμούς με τον Αύγουστο. Η τουριστική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, οπότε και θα σταματήσουν  όλες οι πτήσεις charter, με εξαίρεση την πτήση από Σουηδία που προβλέπεται να μεταφέρει κόσμο στο Πλωμάρι, μέχρι τις 24 Οκτωβρίου.

Θεωρώ γενικά σημαντικό να παραμείνουν τα τουριστικά καταστήματα ανοιχτά μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι κλείνουμε τα μαγαζιά μας πριν λήξει η σεζόν».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα