× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το «Πόλιον» αποχαιρετά τον τελευταίο καραβομαραγκό του Πλωμαρίου

Αφιέρωμα στον Ανδρέα Λιόλιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/9/2021

Το «Πόλιον» αποχαιρετά τον τελευταίο καραβομαραγκό του Πλωμαρίου

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Ανδρέας Λιόλιος, ο τελευταίος καραβομαραγκός του Πλωμαρίου, μόλις ένα μήνα, μετά από το Δούκα Γιαμουγιάννη.Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» δημοσιοποίησε το παρακάτω αποχαιρετισμό-αφιέρωμα στη μνήμη του:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

« Βιάστηκε, ποιος ξέρει γιατί, να τον ακολουθήσει. Ποιος ξέρει, μπορεί τώρα να σκαρώνουν παρέα ένα τρεχαντήρι ή ένα πέραμα….

Απρόσμενα και αθόρυβα έφυγε από κοντά μας για τη "γειτονιά των αγγέλων", αφήνοντας πίσω την αγαπημένη του σύζυγο Διαμάντω, τα παιδιά του Μαρία και Γιώτα, τον αδελφό του, τα εγγόνια, τα δισέγγονατου και όλους εμάς που τον γνωρίσαμε , τον εκτιμήσαμε ως άνθρωπο και ωςκαραβομαραγκό με την απαράμιλλη τέχνη του και προφανώς που τον αγαπήσαμε. Πήρε το δρόμο της αιωνιότητας και πέταξε μέσα από την αγκαλιά των οικείων του, που δεν μπόρεσαν να εξορκίσουν το μοιραίο.
Ο αχός από τις θλιμμένες καμπάνες της Αγίας Παρασκευής δεν πρόλαβε να κωπάσειστο αποχαιρετιστήριο κάλεσμα των ενοριτών της για το Δούκα Γιαμουγιάννη και αμέσως στον ίδιο τόνο, ξανασήμαναν για το στερνό αντίο στον Ανδρέα Λιόλιο.
Ο αγαπημένος μας φίλος υπήρξε άνθρωπος, εγκάρδιος, πράος, ανώτερου ήθους, ένας "λεβεντάνθρωπος" στην όψη και την ψυχή, με αγάπη και μεράκι στην τέχνη του, που ήθελε και περίμενε να τη μεταδώσει σε νέους και παιδιά του Πλωμαρίου. Το δρασκέλισμα του στο "άλλο σύνορο" λύπησε βαθειά και όλη την κοινωνία του Πλωμαρίου, της οποίας έχαιρε την αγάπη και την εκτίμηση.
Ο Ανδρέας γεννήθηκε το 1939, πλάι στη θάλασσα και κοντά στουςταρσανάδες του πατέρα του Παναγιώτη, του παππού του Γιαννάκη Λιόλιου, στα Μανιάτικα.
Ως απόγονος της άλλης μεγάλης οικογένειας των καραβομαραγκών του Πλωμαρίου, των Λιόλιων, που δούλευαν με άλλο παραδοσιακό τρόπο το "μονόχναρο"από αυτόν των Γιαμουγιάννηδων, μεγάλωσε μέσα στον ταρσανά και έμαθε την τέχνη του καραβομαραγκού, κληρονομώντας όλη την απαράμιλλη "μαστοριά"της οικογενειακής παράδοσης.

Από δεκατριών χρονών, δούλευε με τον πατέρα του Παναγιώτη στον ταρσανά τους μέχρι το 2003. Σκάρωνε καΐκια όλων των ειδών, αλλάκυρίως τα περίφημα "περάματα", παίρνοντας πάρα πολλές παραγγελίες όχι μόνο από το Πλωμάρι και τη Λέσβο , αλλά και από άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως τη Χίο, Σύρο, κλπ, καθώς και από την Καβάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ταρσανάς των Λιόλιων δούλευε πριν το 1900 με τον παππού τού Ανδρέα, τον ξακουστό στο Αιγαίο Γιαννάκη Λιόλιο, στη συνέχεια, με το γιο τουΓιαννάκη, τον Παναγιώτη και πατέρα του αλησμόνητου φίλου Ανδρέα, που αποχαιρετάμε, και από το 1953 μαζί του ο ίδιος ο Ανδρέας, αν και ήταν μόλις 13 χρονών, μέχρι το 2003.
Το 2001, ο Ανδρέας Λιόλιος τιμήθηκε από το Υπουργείο Αιγαίου και το Σύλλογό μας "Το Πόλιον", όπως και ο Δούκας Γιαμουγιάννης, στο πλαίσιο της πρώτηςReggattas του Αιγαίου, που ξεκίνησε από το Πλωμάρι , θέλοντας να τιμήσουν οι διοργανωτές του την ξεχωριστή στη Λέσβο και το Αιγαίο ναυτοσύνη του.

Έγινε επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας, όπως και ο Δούκας, συνεργαστήκαμε και μοιραστήκαμε πολλά από τα οράματα μας της ναυπηγικής παράδοσης στο Πλωμάρι και όχι μόνο.

Με πολλή αγάπη, μας δώρισε τα εργαλεία, που χρησιμοποιούσε εκείνος και οι πρόγονοι του, ως παρακαταθήκη της διάσωσης και ανάδειξης της Ναυπηγικής –Ναυτικής παράδοσης του Πλωμαρίου και του Αιγαίου με τη δημιουργία του αντίστοιχου Μουσείου, για το οποίο έχει αγοραστεί προ εικοσαετίας (!!!) ένα όμορφο, παραλιακό βιομηχανικό κτήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τιμώντας τη μνήμη του Ανδρέα και του Δούκα, καθώς και της ιστορίας και παράδοσης του Πλωμαρίουθα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τη διάσωση και ανάδειξη της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης του Αιγαίου, στην οποία είχε ξεχωριστή θέση το Πλωμάρι.

Με πόνο ψυχής απευθύνουμε το ύστατο χαίρε, στον αγαπημένο μας Ανδρέα μαζί με την υπόσχεση προς εκείνον αλλά και προς το Δούκα ότι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τη διάσωση και ανάδειξη της τέχνης τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκαταλειμμένο Γαλλικό ‑ Συμμαχικό νεκροταφείο στα Λουτρά

Θα μπορούσε ο χώρος όλος να μετατραπεί σε χώρο τιμής;
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Λιώστε τους...»

Η τραγική ιστορία του πρόσφυγα από την Πέργαμο Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1952, Η τύχη της διαλυμένης οικογένειας του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η εμφάνιση του Χριστιανισμού στη Λέσβο

Η Δέσποινα Ανδρέου μίλησε στις «Ιστορίες στο Νησί» για την εμφάνιση του Χριστιανισμού και για το πότε δημιουργήθηκαν οι δύο Μητροπόλεις στο νησί της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Η επιτροπή ειρήνης Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών το 1999
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ψωροκώσταινα, η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο...

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καρναβάλι και 25η Μαρτίου 1944 στην Αγιάσο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ο Μυτιληνιός «φουστανελάς» μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου

Με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου θυμόμαστε πως το 1961 το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε τα έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αποκριές στη Μυτιλήνη το 1913

Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση του νησιού -Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Μελίνα της Μυτιλήνης

Ένα χρέος της πόλης στη μεγάλη Ελληνίδα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ μπορεί να εξοφληθεί από τη δημοτική αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Ανοιξε την πύλη να τους δείρουμε»

4 χρόνια από την «Καράβα», μια αδημοσίευτη μαρτυρία του τότε διοικητή του Στρατοπέδου της Παγανής όπου βρίσκονταν τα ΜΑΤ, Δ. Χατζηχαραλάμπους, Ταξίαρχο ε.α.- Τι έγινε με τον Μουτζούρη και τον πρωθυπουργό;
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια εκδήλωση με πολλά σύγχρονα διδάγματα

Η ζωή και η δράση του Μητροπολίτη Μηθύμνης Διονύσιου την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Κατοχής παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής