× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ευρωεκλογές και Μιχάλης Σπουρδαλάκης

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΩΡΑΣ

Δημοσίευση 6/5/2019

Ευρωεκλογές και Μιχάλης Σπουρδαλάκης

Ίσως είναι η πρώτη φορά μετά το μεσοπόλεμο που στην Ευρωπαϊκή ήπειρο το ευρύτατο συμμαχικό μέτωπο των δημοκρατικών, αριστερών και προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων έχει απέναντί του το μαύρο ταξικό μέτωπο της σύμπτωσης του νεοφασισμού με τον αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό. Αυτό και μόνο το γεγονός αναδεικνύει την ιστορική σημασία των ευρωπαϊκών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνει κατά θαυμαστό, θα έλεγα, τρόπο την εμπειρία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, την επιφανή επιστημονικότητα, την προσήλωση στην αγωνιστική ιστορικότητα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τη μειονοτική παρουσία, τη διαφορετικότητα, την αξιοπρέπεια των δικαιωμάτων και τον περιβαλλοντικό αγώνα.

                Εδώ θα συζητήσουμε για τον καθηγητή Μιχάλη Σπουρδαλάκη υποψήφιο ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο λόγο της μακροχρόνιας φιλίας που με συνδέει μαζί του αλλά και με βάση τους ιδιαίτερους δεσμούς του με τη Λέσβο και ειδικότερα με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κρητικής καταγωγής, γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε της μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μετα-διδακτορικές σπουδές του στον Καναδά, όπου και δίδαξε. Από το 1991 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2014 εκλέχτηκε Κοσμήτορας της Σχολής του, ενώ παράλληλα είναι μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Έχει εκλεγεί δύο φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, ενώ είναι μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του Ιδρύματος Σάκης Καράγιωργας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενεργά ενταγμένος στην Αριστερά από τα φοιτητικά του χρόνια, ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η ΕΕ μπορεί να έχει μέλλον μόνον εφόσον μείνει μακριά από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές και δογματισμούς και επανοηματοδοτήσει έμπρακτα τις ιδρυτικές της υποσχέσεις για ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη. Μόνο μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να είναι το αποτελεσματικό αντίδοτο στην αυξανόμενη επισφάλεια, την φτώχεια, την συρρίκνωση της δημοκρατίας και το εθνοτικό μίσος, που τροφοδοτεί την ακροδεξιά και τη νεοφασιστική απειλή.

Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης υπήρξε και παραμένει σταθερός συμπαραστάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με το ακαδημαϊκό του κύρος και τις επιστημονικές του γνώσεις συνέβαλε αποφασιστικά στην εκπαιδευτική, διδακτική, ερευνητική και διοικητική (συμμετοχή σε εκλεκτορικά όργανα) λειτουργία του Τμήματος Κοινωνιολογίας και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υπήρξε, ως γνωστών, πρωτοπόρο στην αντίθεση απέναντι στον σκοταδιστικό «νόμο Διαμαντοπούλου». Συνοδοιπόρος σε αυτό τον αγώνα με τις πολύτιμες συμβουλές του και την ενεργητική παρουσία του ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λάτρης της Λέσβου, είναι από τους πιο συχνούς επισκέπτες του νησιού μας. Η κοινωνία της Μυτιλήνης θα θυμάται πάντα την εκ μέρους του οργάνωση της δημόσιας συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, υπήρξε άλλωστε και Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, με την πολύτιμη συμπαράσταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η παρουσία του Μιχάλη Σπουρδαλάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνιστά εγγύηση διεύρυνσης της δημοκρατίας, ισχυρής κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφαλούς εκπροσώπησης των εθνικών συμφερόντων.

Ο Κώστας Ζώρας είναι ομότιμος καθηγητής, πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου