× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μέτρια ελαιοπαραγωγική χρονιά για τη Λέσβο η περίοδος `21‑`22

Καλύτερες επιδόσεις αναμένονται στη Βορειοανατολική πλευρά του νησιού και στα ορεινά Γέρας, Πλωμαρίου, Αγιάσου και Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/9/2021

Μέτρια ελαιοπαραγωγική χρονιά για τη Λέσβο η περίοδος `21‑`22

Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο τέταρτος ψεκασμός στο πλαίσιο του έργου της δακοκτονίας, ο οποίος θα διαρκέσει 5 ημέρες. Θα ακολουθήσει σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης άλλος ένας πενθήμερος ψεκασμός μέσα  στον Οκτώβριο από τα χρήματα του Υπουργείου, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα δοθούν επιπλέον ημέρες για την αποτελεσματικότερη κάλυψη του Λεσβιακού ελαιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η Υπηρεσία από την άνοιξη κιόλας έθεσε επίσημα στην πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας και στον ίδιο τον Περιφερειάρχη ζήτημα συμπληρωματικής διαβροχής στο τέλος της περιόδου, η οποία ωστόσο θα πρέπει να πληρωθεί από τα ταμεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία χρόνια οι Περιφερειάρχες Χριστιάνα Καλογήρου το 2019  και πέρυσι το 2020 ο Κώστας Μουτζούρης, ενέκριναν συμπληρωματικές πιστώσεις για επιπλέον ψεκασμούς κατά του δάκου. Φέτος ωστόσο, αν και υπάρχει θετική εισήγηση της υπηρεσίας, δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση.

Σχολιάζοντας οι ίδιες πηγές, την πορεία της δακοκτονίας φέτος, σημειώνουν ότι σε γενικές γραμμές κινήθηκε καλά, χωρίς ωστόσο να λείψουν τα παρατράγουδα και τα προβλήματα. «Σε αρκετές περιπτώσεις έγινε αντικατάσταση εργατών, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν γινόταν οι απαιτούμενες εργασίες αν και τα περιστατικά αυτά ήταν πολύ λιγότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η μεγάλη πληγή ωστόσο για τη δακοκτονία είναι τα βιολογικά ελαιοκτήματα στα οποία δυστυχώς δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβουν τα συνεργεία και να κάνουν ψεκασμούς. Η μόνη λύση είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα της δακοκτονίας και τα βιολογικά ελαιοκτήματα, να πληρώνουν οι βιοκαλλιεργητές τα αντίστοιχα χρήματα που δίνουν και οι συμβατικοί καλλιεργητές και να γίνονται ψεκασμοί με βιολογικά σκευάσματα».

Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι οι παραγωγοί οφείλουν να είναι κοντά στα κτήματά τους, τις ημέρες των ψεκασμών και να έχουν υπόψη ότι το φάρμακο που χρησιμοποιείται είναι μόνο για την αντιμετώπιση του δάκου και όχι για άλλο έντομο. Επομένως θα πρέπει οι ίδιοι να κάνουν την απαραίτητη φυτοπροστασία για άλλες ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν τα ελαιόδεντρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκτιμήσεις των στελεχών της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και των γεωπόνων για τη νέα ελαιοκομική περίοδο είναι ότι θα έχουμε μία μέτρια παραγωγική χρονιά με καλύτερες επιδόσεις στη Βορειοανατολική Λέσβο από Θερμή έως Μήθυμνα ενώ στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται καλύτερη παραγωγή στις ορεινές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση πάντως η αποδόσεις και η παραγωγή αναμένεται να είναι καλύτερη από την περσινή.

Αναφερόμενοι στα προβλήματα που προκαλεί στην ανθοφορία και στην καρπόδεση της ελιάς η κλιματική αλλαγή και τα ασυνήθιστα πολλές φορές καιρικά φαινόμενα, οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι η όποια ζημιά προκαλείται κυρίως στο λεγόμενο προανθικό στάδιο, δηλαδή κατά την ανθοφορία της ελιάς, κάτι το οποίο όμως δεν αναγνωρίζεται ούτε αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. «Αυτό, σημειώνουν, είναι εξαιρετικά άδικο για τους ελαιοπαραγωγούς, με δεδομένο ότι στα λεγόμενα πυρηνόκαρπα  δέντρα όπως τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, σε περίπτωση που προκληθεί ζημιά κατά την ανθοφορία, αναγνωρίζεται η καταστροφή και δίνεται κανονικά αποζημίωση από τον Οργανισμό. Θεωρούμε γενικότερα ότι το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και να ενταχθούν στις αποζημιώσεις και οι βλάβες των ελαιοδέντρων κατά την προανθική περίοδο».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν αύξηση της επιδότησης

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα