× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σβήνει αβοήθητο το τελευταίο καμίνι στον Αγιο Στέφανο Μανταμάδου

Οι πολιτικοί και τα κανάλια αποχώρησαν και ο Δημήτρης με την Παρασκευή έμειναν μόνοι με τις «Θερμοπύλες της παράδοσης» στην αγγειοπλαστική

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 28/9/2021

Σβήνει αβοήθητο το τελευταίο καμίνι στον Αγιο Στέφανο Μανταμάδου

Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου ο Δημήτρης Κουβδής με τη σύζυγό του, Παρασκευή, άναψαν για τελευταία φορά το καμίνι τους, στον Άγιο Στέφανο, το μοναδικό εργαστήρι στην Ελλάδα που εξακολουθεί να λειτουργεί τον ποδοκίνητο τροχό και υπηρετεί την αγγειοπλαστική στην αρχέγονη μορφής της, με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής κι επεξεργασίας του πηλού, που βγάζει από τη γη ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δημήτρης Κουβδής μίλησε στην κάμερα του «Ν» για τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχει φτάσει, προκειμένου να σώσει ένα κομμάτι ιστορίας. Πολιτικοί, επισκέπτες από τα πέρατα του κόσμου μίλησαν μαζί του, ξέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παραδοσιακό καμίνι, μα τίποτα δεν έχει γίνει για τη «διάσωσή» του.

«Όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον να συνεχιστεί κάτι, σταματά. Η αγγειοπλαστική έχει συρρικνωθεί, έχει χτυπηθεί από τα ξενόφερτα. Το ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει κατανάλωση» μας είπε και μας εξήγησε ότι δεν είχε νόημα ούτε να συμμετάσχει στην έκθεση κεραμικής στον Μανταμάδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος τον έχει κακοκαρδίσει; «Η πολιτεία. Μετά από 47 εργαστήρια στον Μανταμάδο, καταγεγραμμένα, ένα ένα κι έμεινα εγώ. Και δεν ήρθε κανείς να ρωτήσει πώς θα βοηθηθώ να συνεχίσω το καμίνι. Θα μπορούσαμε να κρατηθούμε όρθιοι, αλλά κανείς δεν ασχολείται από την πολιτεία».

«Οι υπουργοί κήρυξαν διατηρητέα μνημεία, χρειάζονται χρήματα για επισκευές και τα έσοδα είναι μηδανικά. Όλα μένουν στα λόγια. Ότι θα έκαναν σχολή, και μια κασέτα με υποσχέσεις. Τίποτα άλλο». Κουράστηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δημήτρης Κουβδής, παιδί τέταρτης γενιάς αγγειοπλαστών, γεννήθηκε στον Μανταμάδο το 1954 και σε ηλικία 12 ετών κάθισε στον τροχό δίπλα στον αγγειοπλάστη πατέρα του, Στέφανο που ήταν και ο δάσκαλος του. Δουλεύοντας μαζί του περίπου 30 χρόνια ο Δημήτρης απέκτησε εμπειρία στην παραδοσιακή κεραμική και μέχρι σήμερα την κρατά αναλλοίωτη. Παράλληλα με τον ηλεκτρικό τροχό, το καμίνι στον παραδσιακό οικισμό Άγιου Στέφανου Μανταμάδου συνεχίζει να ψήνει στον πετρόχτιστο φούρνο στην ύπαιθρο με καύσιμη ύλη ξύλα και πυρήνα (σ.σ. ό,τι απομείνει από το πυρηνόξυλο της ελιάς). Όλες οι πρώτες ύλες του πηλού είναι από τη γύρω περιοχή και ο ίδιος ετοιμάζει τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει. Τα έργα του είναι λαγίνια, κουμάρια, τσουκάλια, κουμπαράδες, κούπες, γιουβέτσια και όλα τα χρηστικά αντικείμενα από πηλό, ενώ η διακόσμηση γίνεται με απλά μοτίβα δεμένα με την παράδοση.

Η αγαπημένη σύντροφος του Παρασκευή επιζωγραφίζει με εντυπωσιακή ευχέρεια τα κεραμικά, παρατηρεί ο αρχιτέκτονας, Στρατής Φραντζέσκος: «είναι μια τέχνη που τη διδάχτηκε απο την άλλη Παρασκευή, τη μάνα του Δημήτρη».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος