× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προσφυγικό και νησιά σε νέα εποχή, με νέες δομές

Αποστολή του «Ν» στη Σάμο: ο πρωθυπουργός, ο υπ. Μετανάστευσης- Πώς ένα «ΚYT Μόριας» μετατρέπεται σε κλειστή ελεγχόμενη δομή

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 1/10/2021

Προσφυγικό και νησιά σε νέα εποχή, με νέες δομές
Παναγιώτης Μπαλάσκας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «Ν» ΣΤΗ ΣΑΜΟ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επί δύο 24ωρα, το συνεργείο του «Ν» στη Σάμο καταγράφει την αλλαγή που επιχειρεί το υπουργείο Μετανάστευσης και η κυβέρνηση της ΝΔ στο προσφυγικό, αλλά και στα νησιά του βορείου Αιγαίου, με το παράδειγμα της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής. Με live μεταδόσεις, φωτογραφίες και βίντεο στη σελίδα μας μεταδώσαμε τις ομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου, Γιώργου Στάντζου.

Το προσφυγικό αλλάζει όψη και χαρακτήρα, αρχής γενομένης με την εικόνα των νέων δομών όπου θα διαμένουν οι αιτούντες άσυλο. Κλειστές και ελεγχόμενες, αλλά και προσωρινές, επισημαίνει ο Νότης Μηταράκης.

Η διαφορά βγάζει μάτι. Πρώτη στάση του «Ν» από το λιμάνι της Σάμου ήταν η νέα δομή στη θέση Ζερβού, όπου σήμερα διαμένουν μόλις 260 αιτούντες άσυλο, στο νότιο μέρος της. Μια αχανής έκταση, γεμάτη από σύγχρονα κοντέινερ, εκτός του αστικού ιστού, χτισμένα όλα μόλις σε 10 μήνες, με μεγάλους δρόμους ανάμεσά τους για τα έκτακτα περιστατικά όπως βιώσαμε στο ΚΥΤ Μόριας για την εύκολη πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων και της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα άσπρα. Από τη μία συρματοπλέγματα και δρόμοι και από την άλλη αναρίθμητα, σε σειρά κοντέινερ, όπου εντός τους σχηματίζονται μακρόστενοι διάδρομοι, ειδικά διαμορφωμένες κουκέτες, σύγχρονες τουαλέτες, ένας μεγάλος χώρος εστίασης και τεράστιες αποστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι σε αυτή τη νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή (ΚΕΔ και όχι ΚΥΤ πια) θα αναπτυχθούν μόνιμες κοινότητες, συνωστισμένες. Ο χώρος, πράγματι αποπνέει την αίσθηση του προσωρινού, με το υπουργείο όμως δείχνοντας στους δημοσιογράφους τις εγκαταστάσεις να αποδεικνύει ότι οι συνθήκες θα είναι ανθρώπινες. Συνθήκες στρατοπέδου μεν, όμως με αποστάσεις, και σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Επόμενη στάση το παλιό ΚΥΤ Σάμου στο Βαθύ. Για όσους και όσες γνωρίσαμε το ΚΥΤ Μόριας, οι εικόνες είναι γνώριμες. Θυμίζουμε ότι πρόσφατη φωτιά έπληξε και το παλιό ΚΥΤ με τους διαμένοντες να μεταφέρονται στη νέα ΚΕΔ που είχε ήδη χτιστεί. Στο γνώριμο για εμάς παλιό ΚΥΤ της Σάμου είδαμε παραπήγματα, απομεινάρια στοιβαγμένων κοινοτήτων, ρούχα, σλίπινγκ μπαγκ, ιδιόχειρες κατασκευές και ένα τσούρμο από καλοταϊσμένες γάτες που φρόντιζαν μέχρι πρότινος οι «ένοικοί» του.

Μάλιστα, σε αντίθεση με το δικό μας ΚΥΤ στη Μόρια, όπου ο καλός φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης ανέλαβε να συγκεντρώσει χρήματα για τα κατοικίδια που έμειναν μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2020, εδώ στο παλιό ΚΥΤ Σάμου, το υπουργείο και ο οικείος Δήμος θα αναλάβουν δράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα συντρίμμια του παλιού ΚΥΤ παραχώρησε σήμερα ομιλία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδίδοντας στον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον χώρο. Ο δεύτερος, ο κ. Στάντζος από τη μία επεσήμανε ότι καλώς κλείνει το παλιό ΚΥΤ από την άλλη επεσήμανε ότι θα ήθελε η νέα ΚΕΔ να έχει μικρότερη χωρητικότητα. Οι φιλοδοξίες όμως για το παλιό ΚΥΤ της Σάμου είναι μεγάλες, όπως κατασκευή σχολείου,  ενώ ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου έφτασε με ατζέντα αιτημάτων για ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής και νέου δημαρχείου.

Αυτό που διαλαλεί δύο μέρες στους δημοσιογράφους, αλλά και σε άλλες αποστολές ΜΜΕ που φιλοξένησε τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Μετανάστευσης στη Σάμο, ο Νότης Μηταράκης είναι ότι «ανακτούμε τον έλεγχο των νησιών μας». Εγγυάται τον περιορισμό αφίξεων, την ίδια ώρα που προσφέρει αντισταθμιστικά έργα (σ.σ. σε όποιους τα ζητήσουν βέβαια) και δείχνει τη νέα ΚΕΔ στη Σάμο, ως το καταλληλότερο παράδειγμα για τις δομές που επεσήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσουν το 2022 στη Λέσβο και στη Χίο.

Ένα «νοικοκύρεμα» που υποσχέθηκε η Νέα Δημοκρατία με μεγάλες, πολυτελείς, αλλά «κλειστές και ελεγχόμενες» δομές που ευελπιστεί ότι οι τοπικές κοινωνίες θα ασπαστούν.

Παρών στην τελετή παράδοσης του χώρου του παλιού ΚΥΤ στη Σάμο και της ξενάγησης στη νέα δομή και ο αντιπρόεδρος της βουλής, και βουλευτής Λέσβου, Χ. Αθανασίου επιδεικτικά στο πλάι του πρωθυπουργού. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ανέφερε ονομαστικά, επισημαίνοντας ότι ο κ. Αθανασίου εκπροσωπεί τη Λέσβο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ο κόσμος της Σοφίας» απέκτησε ιστοσελίδα

Xάρη στους μαθητές του ΕΠΑΛ Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας