× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η οικονομία της Λέσβου έχει μεγάλη εξάρτηση από το Δημόσιο»

Για τη μετά covid εποχή των επιχειρήσεων, τις αυξήσεις των τιμών, τα χρέη της πανδημίας και το χάρτη της Λεσβιακής οικονομίας, μιλά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 4/10/2021

«Η οικονομία της Λέσβου έχει μεγάλη εξάρτηση από το Δημόσιο»

Στις προοπτικές των επιχειρήσεων και της λεσβιακής οικονομίας στη μετά covid εποχή, αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα την περίοδο της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, δέχθηκε τεράστιο πλήγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σταδιακά από τις αρχές του καλοκαιριού, σημείωσε, η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται και να μπαίνουμε σε ένα δρόμο σχετικής κανονικότητας. Το μεγάλο στοίχημα για το χειμώνα που έρχεται είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία να επιτρέψουν την συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλα τα επίπεδα και τη σταδιακή ανάκαμψη.

Τι θα γίνει με τα κορονοχρέη

Μια από τις μεγαλύτερες αγωνίες του επιχειρηματικού κόσμου για το επόμενο διάστημα  είναι η τακτοποίηση των οφειλών και των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Σε αυτό το Επιμελητήριο Λέσβου σημείωσε ο Βαγγέλης Μυρσινιάς, έχει κάνει αρκετές παρεμβάσεις όπως άλλωστε και όλα τα Επιμελητήρια της χώρας. Η κυβέρνηση οφείλει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να προστατέψει τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι ευάλωτες και γενικότερα την οικονομία που  είναι σε μία κρίσιμη καμπή και δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης’.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Βαγγέλης Μυρσινιάς στο ενδεχόμενο να έχουμε μπαράζ λουκέτων το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι πιθανόν κάποιες επιχειρήσεις να μην αντέξουν την πίεση και να κλείσουν, ωστόσο πρόσθεσε τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι στα νησιά μας, το φαινόμενο δεν θα είναι τόσο έντονο ώστε να δημιουργηθούν αναταράξεις στην οικονομία».

Κλειστή οικονομία

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, αναφέρθηκε στο χάρτη της Λεσβιακής οικονομίας όπως αυτός διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι είναι μια κλειστή οικονομία, όπου βασίζεται κυρίως στα εισοδήματα των μισθωτών του Δημοσίου και στους συνταξιούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από εκεί και πέρα τόνισε, η δραστηριότητα με το μεγαλύτερο αποτύπωμα είναι η κτηνοτροφία και ο κύκλος εργασιών γύρω από αυτή. Ακολουθεί η ελαιοκομία, ο τουρισμός και το εμπόριο. Ωστόσο η οικονομία του νησιού και αυτό δεν είναι ευχάριστο να το διαπιστώνει κανείς, κινείται από τα εισοδήματα των συμπολιτών μας που εργάζονται στο δημόσιο ή είναι συνταξιούχοι».

Προοπτικές στο δευτερογενή τομέα

Σε ότι αφορά το δευτερογενή τομέα, ο Βαγγέλης Μυρσινιάς   σημείωσε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες που συνδέονται κυρίως με τη μεταποίηση και την τυποποίηση των αγροτικών μας προϊόντων. Ωστόσο πρόσθεσε υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλους τομείς και γενικά επενδυτικό ενδιαφέρον για τα νησιά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων. Βλέπουμε ότι τα προγράμματα που αφορούν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα έχουν αυξημένη ζήτηση γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τόπο μας, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και στηρίξουν την οικονομία και την ανάπτυξης».

«Μείωση του κόστους λειτουργίας για να μην έχουμε αυξήσεις»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αυξήσεις των τιμών γενικότερα στην αγορά και στα αίτια που τις προκαλούν. Όπως είπε η κλιματική αλλαγή, η αύξηση των μεταφορικών καθώς η αύξηση της τιμής των καυσίμων φέρνουν ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες. «Οι επιχειρήσεις πολλές φορές προσπαθούν να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις ωστόσο δεν είναι πάντα αυτό εφικτό. Στην παρούσα φάση η πολιτεία και το κράτος οφείλει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση μειώνοντας όσο μπορεί το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης και τον ΦΠΑ, ώστε οι όποιες αυξήσεις να είναι πολύ μικρές και να μην επηρεάσουν τις εύθραυστες ισορροπίες που δημιούργησε η πανδημία».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών

Η Περιφέρεια καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους να παραστούν στην ημερίδα