× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Θυροκόλλησαν στο Δημαρχείο το ψήφισμα ενάντια στη νέα δομή

Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου εξελίχθηκε σε πορεία στην προκυμαία της Μυτιλήνης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 6/10/2021

Θυροκόλλησαν στο Δημαρχείο το ψήφισμα ενάντια στη νέα δομή

Oλοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης  η συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λέσβου και φορείς του νησιού ενάντια στη δημιουργία νέας δομής προσφύγων και μεταναστών στην Βάστρια. «Όπως δεν αφήσαμε τα ΜΑΤ στην Καράβα να επιβάλουν νέα δομή, τον Φλεβάρη του 2020, έτσι και τώρα δεν θα τους αφήσουμε» έλεγε σε όλους τους τόνους ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θεόδωρος Ασλανίδης, καλώντας σωματεία και αιρετούς, αλλά και τους πολίτες σε νέο μεγάλο παλλεσβιακό συλλαλητήριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε πορεία στην προκυμαία της Μυτιλήνης με κατάληξη το Δημαρχείο όπου θυροκολλήθηκε το ψήφισμα.

Να σημειώσουμε ότι η δημοτική Αρχή του δημάρχου Στρατή Κύτελη έχει ζητήσει με επιστολή της στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου την επίσπευση των διαδικασιών για την δημιουργία νέας δομής στη Λέσβο.

Στη διαμαρτυρία παραβρέθηκαν: οι Δημοτικές Παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Μυτιλήνης και Δήμο Δυτικής Λέσβου με επικεφαλής την Νίκη Τσιριγώτη και Γιάννη Συκά αντίστοιχα, η «Επανεκκίνηση» με επικεφαλής τον Κώστα Αστυρακάκη και «Πυξίδα με τον Πολίτη» με επικεφαλής την Εριφύλη Χιωτέλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα η περιφερειακή παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη.

Τέλος παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεόδωρος Ασλανίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «Ο Λεσβιακός λαός το προηγούμενο διάστημα έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στα σχέδια της Κυβέρνησης προβάλλοντας την αντίθεση του : «Ούτε στην Καράβα- ούτε στη Βάστρια-ούτε πουθενά, Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά».

Τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου μεταξύ άλλων αναφέρουν:

• Να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο ούτε στη Βάστρια-ούτε πουθενά, ούτε ανοιχτό – ούτε κλειστό, να μην μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών
• Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων Hot spot

• Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και τη χώρα μας. Να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξει μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ.

• Να υπάρξει ουσιαστική και πλήρη στήριξη των νησιωτών. Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το προσφυγικό – μεταναστευτικό».

 Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων μίλησε ο αντιπρόεδρός της, Δημήτρης Στεφανής, που σημείωσε: ‘’Λεφτά υπάρχουν, και μάλιστα εκατομμύρια, όταν πρόκειται να φτιάξουν τις φυλακές ψυχών της ΕΕ, όταν πρόκειται να αγοράσουν φρεγάτες, όταν πρόκειται να στείλουν στρατό και εξοπλισμό εκτός συνόρων για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, όταν πρόκειται για απαιτήσεις εφοπλιστών, βιομηχάνων και μεγαλοκαναλαρχών, Για τους αγρότες και τους εργαζόμενους, για τη υγεία και την παιδεία μας, μας λένε ότι δεν υπάρχει σάλιο.’’

    Εκ μέρους του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, ομιλία έκανε η Μαρία Μαδιτυνού λέγοντας χαρακτηριστικά: ‘’Οι σύλλογοι γυναικών μαζί με άλλους φορείς παλεύουν με στόχο τη διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, μέτρων για την προστασία των εγκύων, των παιδιών, των γυναικών με προβλήματα υγείας και αναπηρία, σε κάθε δομή που διαμένουν πρόσφυγες. Οι διεκδικήσεις αυτές αφορούν και την ανάγκη να δοθεί στους πρόσφυγες η δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους, να φτάσουν στις χώρεςπου θέλουν, να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους.’’

 Ο Ιάσωνας Ντότσικας, εκλεγμένος με την ΠΚΣ, στο Σύλλογο Φοιτητών του τμήματος Γεωγραφίας, είπε: ‘’Θα  συνεχίσουμε, όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο στους πρόσφυγες και μετανάστες, σε κάθε έναν και κάθε μιά που ψάχνει μια καλύτερη ζωή. Θα συνεχίσουμε ταυτόχρονα με την πάλη για απεγκλωβισμό, να απομονώνουμε κάθε ρατσιστική και φασιστική φωνή από το Πανεπιστήμιο και παντού, που επιδιώκουν να παρουσιάσουν σαν εχθρούς μας τους ξεριζωμένους. Ειδικά τώρα, που ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, τα σκυλιά βγήκαν ξανά από τις τρύπες τους επιτιθέμενοι σε αγωνιστές μαθητές και φοιτητές με την ανοχή της Κυβέρνησης και της αστυνομίας. Με την βία και την αθλιότητα τους προσπαθούν να δηλητηριάσουν και να διχάσουν τους λαούς μεταξύ τους, να μας διαχωρίσουν και να μας εκφοβίσουν. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό να περάσει!’’

 Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στις Δομές για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, απήυθυνε χαιρετισμό η Αναστασία Βελλή: ‘’Εμείς οι εργαζόμενοι, καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτή τη κατάσταση. Να τοποθετούμε προσωρινούς επιδέσμους σε μια μόνιμα ανοιχτή πληγή των συνανθρώπων μας. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταπατάται από τη στιγμή που φτάνουν στο νησί. Οι ταχύτατες διαδικασίες ασύλου δεν δίνουν το δικαίωμα ούτε σε έγκαιρη νομική βοήθεια, ούτε σε ολοκληρωμένη κοινωνική υποστήριξη. Οδηγώντας πολλές φορές σε λανθασμένες ιατρικές διαγνώσεις ακόμη και σοβαρών ασθενειών που παραβλέπονται. Ακόμη όμως και όταν υπάρχει η ιατρική διάγνωση τότε αυτή παρεμποδίζεται από τις απαράδεκτες και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης του camp. Ή ακόμη όταν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο ή απειλή και πρέπει να απομακρυνθούν σε προστατευόμενο χώρο και αυτος ο χώρος απλά δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα με αυτές τις ανάγκες τα προγράμματα στέγασης κλείνουν ή μειώνουν τη χωρητικότητα θέτοντας ακόμη ένα εμπόδιο στη διαχείριση αυτών των συνθηκών και οδηγώντας στην ανεργία δεκάδες συναδέλφους που καλύπτουν βασικές ανάγκες.

Είναι ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι στο προσφυγικό να ενταχθούν σε κρατικούς φορείς ώστε να μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες με βάσει τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών, ολοκληρωμένα και σχεδιασμένα. Όχι αποσπασματικά και όχι με τη λογική του «ότι μου επιτρέπει φέτος το budget κάνω», και μόλις μειωθεί ή σταματήσει η χρηματοδότηση της κάθε ΜΚΟ να αφήνουν δεκάδες εργαζόμενοςυ στην ανεργία, ενώ μπορούν και χρειάζεται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. ‘’

 

Θυμίζουμε ότι με ανακοίνωση τους η περιφερειακή κίνηση «Συμπαράταξη Πολιτών στο βόρειο Αιγαίο» με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη και η αυτοδιοικητική παράταξη του δήμου Μυτιλήνης «Με πυξίδα τον Πολίτη» με επικεφαλής την Εριφύλη Χιωτέλλη καλούσαν επίσης στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και φορέων του νησιού για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Κατά τη θυροκόλληση του ψηφίσματος έξω από το παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης στην προκυμαία, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου απηύθυνε κάλεσμα τα Σωματεία και οι Φορείς να γίνουν εκατοντάδες ενάντια στη νέα δομή.

Κάλεσε και τους αιρετούς να ακολουθήσουν τη βούληση του λεσβιακού λαού και όχι να συμβάλλουν στη δημιουργία βάστριας και Μόριας.

«όπως τον Φλεβάρη του 2020 δεν αφήσαμε τα ΜΑΤ να επιβάλλουν νέα δομή, έτσι και τώρα, συνεχίζουμε για πιο μεγάλο παλλεσβιακό συλλαλητήριο, ώστε η προκυμαία να πλημμυρίσει από κόσμο» κατέληξε ο κ. Ασλανίδης.

Κεντρικά σημεία της ομιλίας Ασλανίδη:

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία που πήραν σωματεία, σύλλογοι και φορείς για τη συνδιοργάνωση του σημερινού συλλαλητηρίου ενάντια στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και της Ε.Ε. να μετατρέψουν τα νησιά μας σε απέραντες φυλακές, ενάντια στη δημιουργία νέας φυλακής στο νησί μας. Στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς και στους εργαζομένους, στα σωματεία και στους φορείς της Λήμνου που την ίδια ώρα ενώνουν τις φωνές τους με τις δικές μας στέλνοντας και από τη Λήμνο ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα νησιά μας δεν θα μετατραπούν σε φυλακές.

       Η επιμονή αυτή της Κυβέρνησης και της Ε.Ε. για τη δημιουργία νέων κέντρων φυλακών δεν αποτέλεσε για το λαό της Λέσβου, για τους νησιώτες γενικότερα κεραυνό εν αιθρία. Είναι άλλωστε γνωστά τα σχέδια τους όπως γνωστό είναι και πως αντιμετωπίζουν το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού εδώ και χρόνια. Τόσο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν πήραν κανένα μέτρο τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και τους νησιώτες αλλά συνέχιζαν και συνεχίζουν τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών κάτω από άθλιες συνθήκες, στο έλεος των καιρικών συνθηκών, χωρίς να λαμβάνονται υποτυπώδη μέτρα υγιεινής.

         Η επιμονή της Κυβέρνησης σε αντίθεση με το τι πραγματικά θέλει ο Λεσβιακός λαός, μας θυμίζει ότι δεν χρειάζεται καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή. Ο ηρωικός αγώνας των νησιωτών τον Φλεβάρη του 2020 στην Καράβα, στο Διαβολόρεμα αποτελεί φάρο για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Ο λαϊκός ξεσηκωμός και εδώ και στη Χίο αποδεικνύει ότι νοικοκύρηδες στον τόπο μας είμαστε εμείς, ότι την τελευταία λέξη την έχει ο λαός. Αν νομίζουν ότι θα γεμίσουν Μόριες τα νησιά μας είναι γελασμένοι!

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ!

Ότι και να προσπαθήσουν θα μας βρούνε μπροστά τους!

     Μπροστά τους όμως θα μας βρούνε και όλοι αυτοί που σπέρνουν την μισαλλοδοξία, που καλλιεργούν το μίσος και τη ξενοφοβία, που εχθρός τους είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι εργάτες και η νεολαία. Είναι το μακρύ τους χέρι, είναι τα τσιράκια του συστήματος, είναι οι φασίστες εγκληματίες των διάφορων εθνικιστικών ομάδων.

     Σήμερα είναι η αρχή, είναι η σπίθα! Με τον συντονισμό της δράσης μας όλων των φορέων, με μια συντονιστική επιτροπή σωματείων, φορέων και συλλόγων θα πετύχουμε αυτό που φαντάζει δύσκολο. Θα γκρεμίσουμε τα σχέδια της Κυβέρνησης όπως άλλωστε το κάναμε στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα. Συνεχίζουμε δυνατά, αποφασισμένοι με κατά τόπους δράσεις και πρωτοβουλίες, και προετοιμάζουμε νέο, πιο μεγάλο Παλλεσβιακό συλλαλητήριο.

    Ας το πάρουν χαμπάρι λοιπόν ότι τα σχέδια τους θα μείνουν στα χαρτιά!

   Την τελευταία λέξη την έχει ο λαός της Λέσβου!»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ