× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

H μουσική «συνύπαρξη» των λαών λέγεται Rad!

Συναυλίες με χορό και τραγούδια από το Κονγκό στη Μυτιλήνη για όλο τον κόσμο- Μιλήσαμε με τον ιδρυτή της πολυπολιτισμικής μπάντας, τον Ρούντι

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 14/11/2021

H μουσική «συνύπαρξη» των λαών λέγεται Rad!
Κάμερα- βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας

Εδώ και έναν χρόνο η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» εδρεύει σε έναν χώρο στην Επάνω Σκάλα, στον οποίο μας ξενάγησε η γραμματέας της οργάνωσης, Νέλλη Χατζηδάκη και μας κέρασε καφέ, μια που παλιότερα ήταν μπαρ. Στον χώρο γίνονται μαθήματα αγγλικών, ελληνικών, χορού ξένου και παραδοσιακού ελληνικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ είναι η βάση των «Rad Music» που τους στήριξε από την ίδρυσή τους το 2018 η «Συνύπαρξη». «Πρόκειται για ένα καταπληκτικό συγκρότημα και ο Ρούντι βρήκε ταλαντούχους μουσικούς στη Μόρια των 20.000 ανθρώπων» λέει η Ν. Χατζηδάκη.

Ιδρυτής των «Rad» ο Ρούντι από το Κονγκό, μιλάει λίγα ελληνικά και γράφει, μας μίλησε στα ελληνικά και μετά στα αγγλικά. Χρέη διερμηνέα έκανε η εθελόντρια της μπάντας, η Άντζελα. Ο Ρούντι έμαθε μουσική από μικρός, να γράφει, να τραγουδά και να παίζει και όταν έφτασε στο ΚΥΤ Μόριας σκέφτηκε ότι πρέπει να δημιουργήσει τους RAD (Refugees African Dance). Από το 2018, οι RAD εξελίσσονται σε 8 «γενιές» με πάνω από χίλιους ανθρώπους, μουσικούς, χορευτές και χορεύτριες, εθελόντριες, εθελοντές, πρόσφυγες και προσφύγισσες, ντόπιους να περνούν από το συγκρότημα και τις δράσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρία τραγούδια των Rad έχουν γίνει γνωστά, έναν για τον κορονοϊό, ένα για την ελευθερία και ένα χριστουγεννιάτικο. Έχουν δώσει πολλές συναυλίες,αλλά πολύ σημαντικές είναι η πρώτη τους στην τοπική κοινωνία, μέσα στον ΦΟΜ και στη συνέχεια στην πλατεία Σαπφούς και στα Τσαμάκια, λόγω της συνύπαρξης μέσω της μουσικής ντόπιων και προσφύγων. 

Η RAD δεν είναι μόνο μουσική, αλλά ολόκληρη κουλτούρα, από την τέχνη και τον χορό, ως τα μαθήματα γλωσσών και οργάνων, διδάσκει τη συνύπαρξη και την αλληλεγγύη επικοινωνώντας ολόκληρες εμπειρίες ανθρώπων κάθε φυλής και εθνικότητας.

Ο πρώτος τους δίσκος είναι στα σκαριά με 12 τραγούδια και ονομάζεται human life: «Ως Rad πιστεύουμε ότι η μουσική μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Γι' αυτό το νέο μας άλμπουμ πραγματεύεται διάφορα θέματα της ανθρώπινης ζωής και μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο.Ως Rad πιστεύουμε ότι η μουσική μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Γι' αυτό το νέο μας άλμπουμ πραγματεύεται διάφορα θέματα της ανθρώπινης ζωής και μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Η Συνύπαρξη συνεχίζει να στηρίζει

160 οικογένειες προσφύγων που ζουν στην πόλη και τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ τροφοδοτεί σε εβδομαδιαία βάση η «Συνύπαρξη» ετοιμάζοντας τη διανομή στον χώρο της. Ο πρόεδρος της «Συνύπαρξης» Στρατής Πάλλης μίλησε στην κάμερα του «Ν» για όλες τις δράσεις της οργάνωσης, από την τροφοδοσία και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, έως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη συνδρομή στην έκδοση εισιτηρίων. Ο ίδιος είναι «φαν» της μουσικής των Rad.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στην Καλλονή

Μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες
ΥΓΕΙΑ

150 λιγότεροι θάνατοι χάρη στο αιμοδυναμικό εργαστήριο

Σημαντική ομιλία Μίλκα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Έστειλαν μήνυμα ενάντια στην ακρίβεια και την φτωχοποίηση

Aπεργιακή συγκέντρωση και πορεία από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στα πλαίσια της 24ης Πανελλαδικής Απεργίας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμμαθητές τους από την Αττική φιλοξένησε το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Το σχολείο έχει συνδημιουργήσει φυσικούς κόμβους ευφυούς διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Mε τους οδηγούς ταξί συναντήθηκε ο Χριστόφας

Στο επίκεντρο οι πεζοδρομήσεις της Μυτιλήνης και η εξέλιξη των έργων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι πολύτεκνοι ευχαριστούν τους πολίτες που τους συνδράμουν

«Τα τρόφιμα διανέμονται στις οικογένειες με τις μεγαλύτερες ανάγκες»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη στην Αθήνα για μεταφορά 4 κιλών κοκαΐνης στη Μυτιλήνη

To 2021 είχε αφεθεί ελεύθερος ως.... χρήστης, έκτοτε αγνοούνταν, αλλά δικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης- Ολο το ιστορικό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

31 μονάδες ζωής!

Από την Γέρα με αγάπη
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Καμία εμπλοκή της χώρας μας»

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

H «Συνύπαρξη» διοργανώνει μετάβαση στη Βάστρια

Με στόχο την ανάδειξη των κοινωνικών, ανθρωπιστικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων που αναμένεται να προκύψουν από τη λειτουργία της υπερδομής