× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία γεμάτα μηνύματα και διδαχές με το ίδιο πρόσωπο στα κείμενα και στην εικονογράφηση

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 6/11/2021

Βιβλία γεμάτα μηνύματα και διδαχές με το ίδιο πρόσωπο στα κείμενα και στην εικονογράφηση

Όλο και πιο ενδιαφέροντα μου φαίνονται τα βιβλία και ειδικά τα παιδικά βιβλία που γράφονται στις μέρες μας! Η μία έκδοση καλύτερη από την άλλη. Σε αυτόν τον τομέα πάμε καλά. Μπορεί να μην βγαίνει ο αριθμός των βιβλίων που έβγαινε κάποτε, αλλά ποιοτικότερα γίνονται όλο και περισσότερο. Βλέπουμε και την τάση συγγραφείς να κάνουν και την εικονογράφηση και εικονογράφους να υπογράφουν και τα κείμενα. Με αγάπη προς το βιβλίο και τους βιβλιόφιλους προτείνω και αυτή τη φορά κάποια από αυτά που βρίσκω να έχουν κοινούς παρανομαστές και τα οποία ξεχώρισα!

Το λάθος της Άννας, από την Ελληνοεκδοτική, της ηθοποιού-συγγραφέα Άννης Θεοχάρη, σε κείμενο μα και δική της εικονογράφηση, είναι ένα από τα βιβλία για μικρά παιδιά που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Όταν ανεβάζεις παραστάσεις για παιδιά, μαθαίνεις να βλέπεις και πως λειτουργούν τα ίδια και τι γίνεται μέσα τους. Έτσι και η Άννη, είδε μέσα στην ηρωίδα της την Άννα, τα λαθάκια που προσπαθούσε να κρύψει, στο σπίτι και στο σχολείο, και την βάραιναν, όσο μαζεύονταν όλο και πιο πολύ. Κάποιες φορές τα λάθη μέσα στο μυαλό μας κάνουν μεγάλη φασαρία. Για να δούμε θα βρει η μικρή Άννα, τον τρόπο να συμφιλιωθεί μαζί τους, ώστε να μπουν όλα μέσα στο μυαλό της σε τάξη, και να γαληνέψει η αντάρα στην ψυχούλα της; Εδώ που τα λέμε, ποιος δεν το ξέρει, όλοι κάνουμε λάθη, και από αυτά μαθαίνουμε. Αρκεί να μην κάνουμε όλο τα ίδια και τα ίδια λάθη. Να μας γίνεται μάθημα το κάθε μας πάθημα!

Η δασκάλα με μισεί! Σε κείμενο και εικόνες της Σάντρα Ελευθερίου,( η οποία ασχολείται παράλληλα με την εικονογράφηση και την συγγραφή), από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Εδώ έχουμε μια περίπτωση μιας νεαρής ηρωίδας που αναρωτιέται τι πάει λάθος, τι γίνεται και η δασκάλα δεν της βάζει το πολυπόθητο κόκκινο μπράβο και το χρυσό αστεράκι της. Παρ ότι η μικρή μας μαθητριούλα βάζει κάθε μέρα τα δυνατά της! Σκέφτεται, μήπως η δασκάλα της για κάποιο λόγο την μισεί; Εκεί να δείτε χτυποκάρδια και αγωνίες! Για να δούμε οι προσπάθειες της μικρής μας ηρωίδας θα ανταμειφτούν; Θα το μάθουμε διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, ακόμα και παίζοντας τα παιχνίδια που υπάρχουν στο τέλος. Προσωπικά νομίζω ότι, όλες οι ειλικρινείς προσπαθείς ανταμείβονται και οι δασκάλες δεν μισούν τα παιδιά!

Ο Μάρκος και το ποτάμι του χρόνου, σε κείμενο και εικονογράφηση του James Garner, από τις εκδόσεις Παρισιάνου. Ένα υπέροχο ταξίδι στο ποτάμι με μια βάρκα, ανά τις τέσσερις εποχές του χρόνου, στην Ονειρούπολη, παρέα με τον Μάρκο, που αγαπά τα ταξίδια, όλες τις εποχές του χρόνου, τα φυτά και τα ζώα, θα κάνουν όσοι διαβάσουν τούτο το βιβλίο! Πληροφορίες πολλές θα βρει ο αναγνώστης μετά το κείμενο της ιστορίας, για τα πλάσματα και τα λουλούδια που συναντάμε στην εικονογράφηση και στο ταξίδι του Μάρκου. Θα ανακαλύψουμε και που κρύβονταν αυτά όλα τα φυτά και τα ζωάκια. Θα μπορούσα να πω, πως αυτό το βιβλίο έχει τρία πολύ ενδιαφέροντα επίπεδα ψυχαγωγίας, που αξίζει να εξερευνήσετε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Κλείνω τις σημερινές βιβλιοπροτάσεις με ένα βιβλίο για όλους. Ένα παραμύθι για ‘’μεγάλους’’! Γραμμένο με χιούμορ, ευκολοδιάβαστο και αν και μικρό είναι γεμάτο με μεγάλες αλήθειες της ζωής! Το εγχειρίδιο του καλού πόνου, της Άννας Ψαθά, από τις εκδόσεις Κέδρος.

Θα μου πείτε υπάρχει καλός και κακός πόνος; Τις απαντήσεις θα τις βρείτε εσείς μόνοι σας, βοηθούμενοι από αυτό το εγχειρίδιο. Το οποίο «Στοχεύει με τρόπο απλό να φωτίσει εκείνες τις πτυχές του πόνου που έχουν την ικανότητα να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας, αρκεί να είμαστε πρόθυμοι να τις ανακαλύψουμε και να τις αποδεχτούμε». Η συγγραφέας, που μπορεί να χαρακτηριστεί και «πολίτης του κόσμου», είναι λάτρης της αρμονίας και της σωματικής βελτίωσης, πιστεύει στην εξέλιξη του ανθρώπου και στη δια βίου μάθηση. Μας δίνει την δική της ‘’μυστική συνταγή’’: Πολλή διάθεση για αναζήτηση, αρκετή ειλικρίνεια, λίγη τόλμη, ανοιχτό μυαλό και μια γερή δόση θάρρους! Διαβάστε το! Μιας και σας μίλησα γι αυτό και το θυμήθηκα, πάω να το ξαναδιαβάσω και να χαλαρώσω μα και να εμψυχωθώ!


*Η ΑθαΝασια Δαφιώτη Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης