× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχονται οι δεκαετείς συμβάσεις για τις άγονες γραμμές

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αλλαγή του ακτοπλοϊκού χάρτη, δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Παρασκευάς Φραντζέσκος

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 18/11/2021

Έρχονται οι δεκαετείς συμβάσεις για τις άγονες γραμμές

Τον επανασχεδιασμό του ακτοπλοϊκού χάρτη της χώρας ετοιμάζει η κυβέρνηση με την δημιουργία ακτοπλοϊκών γραμμών κορμού και δευτερευουσών γραμμών, όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και Α Αντιπρόεδρος του ΕΕΕΣΥΜ (Ελληνικός Επιμελητηριακός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Μεταφορών) Παρασκευάς Φραντζέσκος στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Ν» στους 99 στα FM. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ακτοπλοΐα παρουσιάσθηκε στο συνέδριο του ΕΟΑΕΝ (Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων) που πραγματοποιήθηκε 11 - 13 Νοεμβρίου στον Πειραιά.

Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που βρίσκεται υπό συζήτηση εδώ και δύο δεκαετίες, ωστόσο δεν είχε υλοποιηθεί καθώς απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις τόσο για την κατασκευή των κατάλληλων πλοίων όσο και για την δημιουργία των αναγκαίων εγκαταστάσεων στα λιμάνια των νησιών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Φραντζέσκος η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην θέσπιση νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει την ανάθεση των άγονων γραμμών στις ακτοπλοϊκές εταιρείες για μια δεκαετία. Στόχος είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα έσοδα από τις συμβάσεις αυτές για την κατασκευή νέων πλοίων κατάλληλων για τις γραμμές που θα εξυπηρετούν.

Παράλληλα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στα λιμάνια των νησιών ώστε οι χερσαίες ζώνες τους να μπορούν να εξυπηρετούν τους επιβάτες και τα οχήματα που θα μετεπιβιβάζονται.

Ακτοπλοϊκές συνδέσεις
Ο κ. Φραντζέσκος τόνισε πως με τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου Λέσβου λειτούργησε ξανά η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου και της Λήμνου με την Θεσσαλονίκη. Σήμερα οι προσπάθειες του Επιμελητηρίου επικεντρώνονται η σύνδεση αυτή να λειτουργεί όλο το έτος. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες ισχυρίζονται πως το κόστος λειτουργίας των πλοίων κάνει απαγορευτική την δρομολόγηση τους (χωρίς επιδότηση) ακόμη και τους τρεις μήνες του καλοκαιριού.

Σημαντικό ζήτημα για το Επιμελητήριο Λέσβου είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών της Λέσβου με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μέχρι σήμερα λειτουργεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με την Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Φραντζέσκος εκτιμά πως η σύνδεση αυτή θα αυξήσει την τουριστική κίνηση προς την Λέσβο και παράλληλα θα διευκολύνει την μεταφορά των εμπορευμάτων.
Στις πρώτες προτεραιότητες του Επιμελητηρίου Λέσβου παραμένει η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λήμνος στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις.

Αεροπορικές συνδέσεις
Παρά τις πιέσεις που ασκούνται προς τις αεροπορικές εταιρείες, όπως είπε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι πολύ υψηλές κι αυτό είναι μεγάλο κόστος για τους κατοίκους των νησιών, ενώ παράλληλα λειτουργεί αποτρεπτικά για την προσέλκυση τουριστών από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία