× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κόντρα Κουφέλου – Σπιλάνη για τις εκθέσεις

Η πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή επιστολή της Συμπαράταξης Πολιτών για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τα κριτήρια συμμετοχής στις διάφορες διοργανώσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/11/2021

Κόντρα Κουφέλου – Σπιλάνη για τις εκθέσεις

Πολιτική αντιπαράθεση  μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Πανάγου Κουφέλου και του επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Γιάννη Σπιλάνη, έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες με φόντο τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις και εκθέσεις τροφίμων και ποτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφορμή για την κόντρα αποτέλεσε η επιστολή Σπιλάνη, στις 8 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της οποίας έμπαιναν πολλά ζητήματα που αφορούσαν τη νομιμότητα των διαδικασιών  και τη συμμετοχή στις εκθέσεις.

Απαντώντας στον Γιάννη Σπιλάνη, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Πανάγος Κουφέλος  σημειώνει σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων:

«Ο κ. Σπιλάνης κατ’ εξακολούθηση εξυπηρετώντας μικροπολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες δε διστάζει να κατηγορεί την Περιφερειακή Αρχή μη έχοντας συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν προς όφελος των νησιωτών των κατοίκων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Έχουμε πολλάκις αναφέρει και η μέχρι τώρα πορεία της Περιφερειακής Αρχής έχει αποδείξει ότι είναι ανοιχτή σε προτάσεις και συνεργασίες προκειμένου για την ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο και τη διασφάλιση των συμφερόντων των νησιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Συνεχίζουμε με όραμα, με πρόγραμμα και με ορατούς στόχους για την Περιφέρεια μας, ένα όραμα που βασίζεται η συνεργασία στον εποικοδομητικό διάλογο, στην ανταλλαγή απόψεων και εν τέλει στην ευμάρεια, ευημερία και στην προοπτική του Βορείου Αιγαίου. Τέτοιες τακτικές όπως αυτή που χρησιμοποιεί ο κ. Σπιλάνης είναι σαφές ότι διαχρονικά οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη μακριά από τη λογική της αδράνειας και την κεκαλυμμένη απουσία προτάσεων, με σπίλωση, λασπολογία και συκοφαντία λύνει προβλήματα, βρίσκει λύσεις και πασχίζει για την ανάπτυξη των νησιών μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Πανάγος Κουφέλος.

Άμεση ήταν η απάντηση του Γιάννη Σπιλάνη στην ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη. Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών», σημειώνει ότι  πανικόβλητη και ενοχλημένη η Περιφερειακή Αρχή ποινικοποιεί τον αντιπολιτευτικό μας λόγο γιατί φοβάται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά στην απάντησή του ο Γιάννης Σπιλάνης αναφέρει:

Χωρίς έκπληξη διαπιστώσαμε στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ότι δεν είναι μόνο στον προφορικό του λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κουφέλος επιθετικός απέναντι στους Περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξής μας, όπως διαπιστώνουμε εμείς και οι παρευρισκόμενοι στις συνεδριάσεις του Π.Σ, αλλά και στον γραπτό. Χωρίς έκπληξη, γιατί δεν είναι πρώτη φορά που η Περιφερειακή Αρχή «εκνευρίζεται» με τη κριτική μας, που είναι πάντα τεκμηριωμένη.

Έκπληξη όμως αποτελούν οι πρωτοφανείς γραπτές απειλές του, όπως προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε σε δημοσιότητα ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, για προσφυγή στη δικαιοσύνη με αφορμή πολιτική κριτική. Μια κίνηση πρωτοφανή στα χρονικά της Αυτοδιοίκησης, που προσβάλει τον ίδιο το θεσμό και όσους τον υπηρετούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα αυτά έγιναν εξ αιτίας ερώτησής μας προς τη Περιφερειακή Αρχή αναφορικά με το πως προβάλει τα τοπικά προϊόντα με αφορμή τη μη κάλυψη της συμμετοχής μικρών παραγωγών σε πρόσφατη έκθεση στο Ζάππειο. Κι αν κάποιος μπορεί καλοπροαίρετα να αποδώσει στην ένταση μιας συνεδρίασης αυτήν την πρακτική, δεν είναι το ίδιο για το γραπτό λόγο όπου δεν τίθεται θέμα ‘’εν βρασμώ’’, για να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς τη νομική γλώσσα που χρησιμοποιεί και για τον πολιτικό στίβο ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.

Σε ότι αφορά στην ουσία των ερωτημάτων μας, αυτό που προκύπτει είναι η επιλογή της Περιφερειακής Αρχής – δια του Αντιπεριφερειάρχη- να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα κάνοντας μάλιστα μαθήματα Δημοκρατίας και ηθικής και να μην απαντήσει.

Απαντάμε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη πως δεν έχουμε εμείς επιλεκτική μνήμη, αλλά πιθανόν ο ίδιος, για να διαφύγει της απάντησης. Αλλιώς θα έπρεπε να θυμάται ότι είχαμε απαντήσει από τις 16/9 σε συζήτηση που είχε προκαλέσει για τα θέματα εκθέσεων, όπου βάζαμε ακριβώς τα ίδια θέματα. Πιθανόν ο ίδιος να είναι επιλεκτικός στη αξιοποίηση των εγγράφων που δέχεται. Κρίμα, γιατί θα είχαμε κερδίσει σε χρόνο και αποτελεσματικότητα προς όφελος των συμπατριωτών μας.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι: με βάση τον νόμο η Περιφερειακή Αρχή υποχρεώνεται να έχει επιχειρησιακό και ετήσιο θεματικό σχεδιασμό και όχι η αντιπολίτευση. Άρα το να μας ζητείται η κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου, σημαίνει ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να το κάνει. Δεν έχει παρά να το δηλώσει στους πολίτες του Βόρειου Αιγαίου. Η αλήθεια είναι πως το προσπαθήσαμε και αυτό, σε άλλες περιπτώσεις, (πχ. πρόγραμμα τουρισμού 2019, προϋπολογισμός 2019) καταθέτοντας ολοκληρωμένες προτάσεις στη προσπάθεια υλοποίησης των αρχών της παράταξης μας περί συνεργασιών για το καλό των συμπολιτών μας, που όμως απορρίφθηκαν προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της παράταξης Μουτζούρη. Που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν το έχουμε δει αν και ήδη πέρασαν 26 μήνες.

Θέλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην Περιφερειακή αρχή πως ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι κυρίως να ελέγχει για πράξεις, παρατυπίες ή παραλείψεις αυτών που ασκούν διοίκηση. Να απευθύνει ερωτήσεις, επερωτήσεις για θέματα στα οποία οφείλει να απαντούν οι διοικούντες. Και βέβαια να καταθέτει αντιπροτάσεις, που εμείς ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ κάνουμε συνεχώς.

Όσο για το ποιος θίγει την τιμή και την αξιοπρέπεια του ίδιου του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αφήνουμε να το κρίνουν οι πολίτες του Βόρειου Αιγαίου στους οποίους είμαστε όλοι υπόλογοι. Στην κρίση των πολιτών επίσης παραδίδουμε την δική τους επίθεση – τη βγαλμένη από άλλες εποχές- όπως εκφράστηκε μέσω της απάντησης της Περιφερειακής Αρχής.

Να ξεκαθαρίσουμε στην Περιφερειακή Αρχή πως αν η απάντησή της υποκρύπτει την επιθυμία της για τις ευλογίες εκ μέρους μας στις πράξεις της, όποιες κι αν είναι αυτές, ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΕΙ.

Αν πάλι επιδιώκει να μας φιμώσει ή να μας εκφοβίσει δηλώνουμε για μια ακόμα φορά ότι η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν σταματά να κρίνει τις πράξεις, τις παραλήψεις και τις πρακτικές της Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειάρχη προσωπικά, με ΜΟΝΟ γνώμονα το κοινό συμφέρον των συμπολιτών μας στο Βόρειο Αιγαίο».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιμέτωποι με κατάσχεση 1,5 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες ανέρχονται σε 3.878.712, ενώ έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) σε 1.506.75 πολίτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση για το παστούρωμα των ζώων

Κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με πρωτοβουλία της βουλευτή του κόμματος Έλενας Ακρίτα
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Προβληματική η υγειονομική κάλυψη των νησιών

Πολύ μεγάλη η λίστα με τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση για το μέλλον της δημοσιογραφίας

Διοργανώθηκε από την ΕΣΗΕΠΗΝ, το Μουσείο Τύπου της Ένωσης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης «επιστρατεύει» τους υπουργούς για τις Ευρωεκλογές

Δείτε ποιος υπουργός «χρεώθηκε» την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 11:00 το βράδυ θα αναχωρήσει το «Νήσος Σάμος»

Η βλάβη στη μηχανή το βράδυ του Σαββάτου αναστάτωσε τα δρομολόγια του πλοίου