× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αγαπημένα ονόματα και έννοιες!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 20/11/2021

Αγαπημένα ονόματα και έννοιες!

Το όνομα Μελίνα, είναι ένα όνομα αγαπημένο, τραγουδισμένο και ταυτισμένο με αγαπημένα πρόσωπα, και στο νου και στις ψυχές μας με την σπουδαία και αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη! Τα τελευταία χρόνια οι ‘’Μελίνες, έχουν πολλαπλασιαστεί’’!
Τόσο που συμπτωματικά κυκλοφόρησαν πρόσφατα δύο υπέροχα βιβλία για παιδιά, με πρωταγωνίστριες το κάθε ένα, την δική του Μελίνα, και το δικό του πολύ ενδιαφέρον θέμα και μάλιστα από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, ( Ελληνοεκδοτική).

Η Μελίνα και το μέλι, της Βασιλικής Τσουρή, σε εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη, είναι ένα βιβλίο που ξεχώρισα για σας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντα πίστευα ότι, ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί, και να θυμάται αυτά που έμαθε, είναι μέσα από το να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του παιδιού με μέσο το παραμύθι, το παιχνίδι, τις δραστηριότητες. Αυτή η μέθοδος ακολουθείται σε αυτό το βιβλίο.

Όπου το παιδί μέσα από μια μικρή ιστορία παραμυθιού, και μάλιστα με τον τρόπο της αντίστροφης κατάστασης ή της αντίστροφης ψυχολογίας και της ανατροπής, μαθαίνει! Από εκεί που η μικρή Μελίνα, αντιπαθεί και φοβάται τις μέλισσες, η σχέση της μαζί τους αλλάζει εντελώς όταν τις γνωρίσει, τον κόσμο τους και την χρησιμότητα και την αξία τους για την ανθρωπότητα. Έτσι ενώ στην αρχή της ιστορίας εύχεται να πεθάνουν όλες, φτάνει ως το να τις υπερασπίζεται! Τις προστατεύει, αυτές , την φύση, τη ζωή! Τι ακριβώς μεσολαβεί, ποιά ‘’διαδρομή’’, για να γίνει αυτό, δεν θα σας το αποκαλύψω, εδώ!

Αυτό που θα προσθέσω είναι πως στο τέλος του βιβλίου υπάρχει σχετικό παράρτημα όπου υπάρχουν αναλυτικές και χρήσιμες εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για το μελίσσι, τις μέλισσες και το μέλι. Τις οποίες θα διαβάσει το παιδί με διαφορετικό ενδιαφέρον αφού έχει προηγηθεί η παραμυθο ιστορία!

Η τσάντα της Μελίνας, του Βασίλη Κουτσιαή, σε εικονογράφηση της Francesca Cosanti, κρύβει πολλά, που αξίζει να γνωρίσουμε! Μικροί και μεγάλοι, ναι και οι μεγάλοι, κυρίως οι γονείς, που κάνουν πολύ βαριές, ασήκωτες τις τσάντες των παιδιών τους, με αυτά που ίσως δεν πρόλαβαν να κάνουν κάποτε οι ίδιοι! Δεν λέω καλό είναι να δοκιμάζουν, να κάνουν δραστηριότητες, να βρουν την κλίση τους! Χωρίς όμως να τα πνίγουμε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθιστώντας το φορτίο στις τσάντες τους ασύμβατα βαρύ για της πλατούλες τους! Σχολείο, διάβασμα, πιάνο, ζωγραφική, μπαλέτο, κολύμπι, ήταν στο πρόγραμμα της μικρής Μελίνας, αυτού του βιβλίου! Θα προλαβαίνει να αντλεί ευχαρίστηση η μαθητριούλα από αυτά; Θα την γονατίσουν όλα αυτά μαζί, θα τα αντέξει η ίδια και η τσάντα της;

Τι θα συμβεί; Μα τα παραμύθια έχουν αίσιο τέλος συνήθως! Στην πραγματική ζωή; Διαβάστε το!


Και ένα βιβλίο για τους μεγάλους μας αναγνώστες θα προτείνω σήμερα στη συνέχεια! Γεμάτο βραβευμένα διηγήματα! Ένα βιβλίο που προέκυψε από τον διαγωνισμό διηγήματος των εκδόσεων Ιανός, (διαγωνισμός που έγινε για τέταρτη χρονιά), με θέμα τα «Ταξίδια» 40+7 βραβευμένα διηγήματα, που είναι και ο τίτλος του βιβλίου. Τι ωραία ιδέα! Τι ωραίο θέμα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tι ωραία διηγήματα προέκυψαν! Πολύ το χάρηκα διαβάζοντάς το! Φαντάζομαι οι 47 βραβευμένοι διηγηματογράφοι πόσο θα το χάρηκαν, το ότι μοιράζονται τα κείμενα τους με όλους εμάς, αφού ξεχώρισαν τα έργα τους ανάμεσα από 881 κείμενα! Ελπίζω να τα απολαύσετε και εσείς τα τόσα και διαφορετικά ταξίδια τους!

Εύχομαι και στην Αλυσίδα Πολιτισμού του Ιανού, να συνεχίσει να διοργανώνει κάθε χρόνο και έναν τέτοιον διαγωνισμό και να μας χαρίσει πολλά ακόμα όμορφα βιβλία!

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης