× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η αρχιτεκτονική του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε πως κατανέμονται τα 394 εκατ. ευρώ του προγράμματος

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 24/11/2021

Η αρχιτεκτονική του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Κατέθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το ΠΕΠ του Βορείου Αιγαίου για την περίοδο 2021 - 2027 στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ένα πλαίσιο διαβούλευσης ώστε να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και στην συνέχεια θα γίνει η τελική διαμόρφωση του προγράμματος.

Οι συνολικές πιστώσεις είναι 394 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 59,1 εκατ. ευρώ είναι εθνική συμμετοχή και τα 334,9 εκατ. ευρώ είναι κοινοτικοί πόροι. Οι κοινοτικοί πόροι προέρχονται κατά 275,1 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τα 59,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Τα 394 εκατ. ευρώ του νέου ΠΕΠ είναι αυξημένα κατά 124,7 εκατ. ευρώ (46%) σε σχέση με τους πόρους του ΠΕΠ της περιόδου 2014 -2020 που ήταν 269,3 εκατ. Οι δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ θα απορροφήσουν 323,7 εκατ. ευρώ ενώ οι δράσεις του ΕΚΤ 70,3 εκατ. ευρώ.

Στόχοι και προτεραιότητες
Το πολιτικό πλαίσιο του ΠΕΠ διαρθρώνεται σε πέντε προτεραιότητες που αντιστοιχίζονται σε πέντε πολιτικούς στόχους της Ε.Ε.

Προτεραιότητα 1: Μετασχηματισμός της οικονομίας με αύξηση του μεγέθους της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων κυρίως και μέσω της έξυπνης εξειδίκευσης. Η προτεραιότητα αυτή αντιστοιχεί στον στόχο για μια εξυπνότερη ευρώπη, μέσω της καινοτομίας, της ψηφιοποίησης, του οικονομικού μετασχηματισμού και της στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στην προτεραιότητα αυτή θα διατεθούν 50,05 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητα 2: Προστασία του περιβάλλοντος και των πόρων της Περιφέρειας. Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων. Η προτεραιότητα αυτή αντιστοιχεί στον στόχο για μια πιο πράσινη Ευρώπη χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που εφαρμόζει τη συμφωνία του Παρισιού και επενδύει στην ενεργειακή μετάβαση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στην προτεραιότητα αυτή θα διατεθούν 79,56 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητα  3: Ενίσχυση της προσβασιμότητας των νησιών της Περιφέρειας. Η προτεραιότητα αυτή αντιστοιχεί στον στόχο για μια πιο συνδεδεμένη Ευρώπη με στρατηγικά δίκτυα μεταφορών και ψηφιακά δίκτυα. Στην προτεραιότητα αυτή θα διατεθούν 28,87 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητα 4α: Ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών. Στην προτεραιότητα αυτή θα διατεθούν 57,75 εκατ. ευρώ.  - Προτεραιότητα 4β: Κοινωνική ένταξη και αντιμετώπιση της φτώχειας. Στην προτεραιότητα αυτή θα διατεθούν 68,22 εκατ. ευρώ. Οι προτεραιότητες αυτές αντιστοιχούν στον στόχο για μια πιο κοινωνική Ευρώπη που υλοποιεί τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και στηρίζει την ποιοτική απασχόληση, την εκπαίδευση, τις δεξιότητες,την κοινωνική ένταξη και την ίση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Προτεραιότητα 5: Ενίσχυση της χωρικής συνοχής μέσω ολοκληρωμένων και βιώσιμων στρατηγικών. Η προτεραιότητα αυτή αντιστοιχεί στον στόχο για μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, με την στήριξη των αναπτυξιακών στρατηγικών που καταρτίζονται σε τοπικό επίπεδο και της βιώσιμης αστικής ανάπτυηξης σε όλη την Ε.Ε. Στην προτεραιότητα αυτή θα διατεθούν 102,24 εκατ. ευρώ.

Έτοιμο κουστούμι από τις Βρυξέλλες
Το νέο ΠΕΠ του Βορείου Αιγαίου σχεδιάστηκε και διαμορφώθηκε στις βασικές του γραμμές στις Βρυξέλλες. Οι παρεμβάσεις που έγιναν από την Διαχειριστική Αρχή ήταν στα όρια των δυνατοτήτων που της δύνονταν. Έτσι αυξήθηκαν όσο γίνεται περισσότερο οι πόροι διατίθενται για την χωρική συνοχή που θα ανέλθουν στο 26,44% του προγράμματος. Για την κοινωνικές υποδομές και την κοινωνική ένταξη θα διατεθει το 32,58% των πόρων του προγράμματος. Οι μεταφορές θα απορροφήσουν μόλις το 7,45% των διαθέσιμων πιστώσεων. Για τον κρίσιμο τομέα του περιβάλλοντος θα διατεθούν 20,57% των πόρων, ενώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων θα διατεθεί το 12,24%.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

«Γιατί δεν πληρώνεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο;»

Επιστολή του προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτη Μπαρούτη προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξανά πρόεδρος της ΕΑΣΛ ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

Ομαλοποίηση της αγοράς μέσα στο 2022

Στις σημαντικές ελλείψεις της αγοράς λόγω πανδημίας καθώς και στην αύξηση των τιμών αναφέρθηκε ο επιχειρηματίας ηλεκτρικών ειδών και ειδών τεχνολογίας Βαγγέλης Προδρόμου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξαναμοιράζουν την πίτα των αγροτικών επιδοτήσεων

Με υπουργικές αποφάσεις υλοποιείται ο κυβερνητικός σχεδιασμός
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δεύτερη ανάκληση πιστοποίησης ΠΟΠ σε ελαιουργική επιχείρηση

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει την προσπάθεια να σταματήσει την νόθευση των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έρχεται στη Λέσβο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ

Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου θα μεταβεί στους ελαιώνες της Λέσβο προκειμένου να γίνει αποτίμηση της ζημιάς από την πρόσφατη κακοκαιρία
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες εκτός πληρωμής των επιδοτήσεων

Άλλα υποσχέθηκαν κι άλλα έκαναν κυβέρνηση και ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λιβανός: Είμαστε ανυποχώρητοι στην προστασία του ελληνικού μελιού

Χρήσιμο εργαλείο το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πληρωμή 114,5 εκατ. ευρώ σε 30.000 δικαιούχους αγρότες

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε τους δικαιούχους των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την καρπόπτωση στους ελαιώνες

Αναμένονται οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για την καταγραφή
ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργειακή αναβάθμιση και για τις μισθωμένες κατοικίες

Ως 65% το ποσοστό επιδότησης που δίνει το πρόγραμμα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αλλη μια ανάκληση πιστοποίησης ΠΟΠ από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα

Μετά τα τυροκομεία έλεγχοι και στα τυποποιήτηρια ελαιολάδου