× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πολιτικό παζάρι για τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις

Παραμένει εκτός των συνδεδεμένων επιδοτήσεων το ελαιόλαδο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 30/11/2021

Πολιτικό παζάρι για τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις

Όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός από την Μυτιλήνη ανακοίνωσε τις βασικές πτυχές του μοντέλου εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στην χώρα φρόντισε να μην αναφερθεί στις συνδεδεμένες επιδοτήσεις. Λίγες μέρες μετά εντάθηκε η σεναριολογία για το ποια αγροτικά προϊόντα θα λαμβάνουν αυτή την επιδότηση και ποια όχι. Πίσω από τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ βρίσκονταν διάφορες ομάδες συμφερόντων που εξέφραζαν κατηγορίες αγροτών. Επίσης δεκάδες τοπικοί πολιτικοί παράγοντες, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, βουλευτές είχαν λόγους να ασκούν πιέσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Από όλο αυτό το πολιτικό παζάρι απουσιάζει η νησιωτική Ελλάδα, ως σήμερα δεν έχουμε δει καμία πρόταση ή αίτημα από συλλογικούς φορείς των αγροτών, Δήμους, Περιφέρειες, γεωτεχνικά επιμελητήρια και άλλους φορείς που να διεκδικεί μια πρόσθετη ενίσχυση της νησιωτικής αγροτικής παραγωγής από αυτό από το τμήμα των άμεσων ενισχύσεων.
Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε σκόπιμες διαρροές για να μετρήσει το πολιτικό κλίμα.
Έτσι, στην τελευταία ημερίδα διαβούλευσης, αυτή που πραγματοποιήθηκε στην Λαμία, ανακοινώθηκε από υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη η πρόθεση να μην γίνει καμία αλλαγή στην συγκεκριμένη επιδότηση.
Πολύ έξυπνα το δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά την ημερίδα χρησιμοποιεί το ρήμα «πρότεινε» ο υπουργός. Κάτι που σημαίνει πως η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος δεν είναι επιλογή του υπουργείου αλλά μια πρόταση. Ή τουλάχιστον αυτό θέλει το υπουργείο να φαίνεται πως τα έξω, προκειμένου να μετρήσει εκ νέου τις αντιδράσεις.
Αν η πρόταση του υπουργείου περάσει χωρίς τροποποιήσεις σημαίνει πως θα συνεχιστεί η πρόσθετη στήριξη για το αιγοπρόβειο γάλα, ενώ εκτός της επιδότησης θα μείνει το ελαιόλαδο. Δύο προϊόντα που έχουν πολύ μεγάλη συμμετοχή στην πρωτογενή παραγωγή των νησιών του Αιγαίου.

Τι είναι οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις
Πρόκειται για ένα μικρό τμήμα επιδοτήσεων, που δίνεται σε ένα μικρό αριθμό παραγωγών, ορισμένων προϊόντων, με αυστηρά κριτήρια προκειμένου να ενισχυθούν οι πιο παραγωγικοί αγρότες. Παράλληλα στόχος της επιδότησης αυτής είναι να λειτουργήσει ως πρόσθετο κίνητρο που θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγή ορισμένων προϊόντων. Ορισμένα από τα προϊόντα που τώρα είναι ενταγμένα στις συνδεδεμένες επιδοτήσεις είναι το αιγοπρόβειο γάλα, το βόρειο κρέας, η βιομηχανική ντομάτα, το ρύζι, τα όσπρια, τα κτηνοτροφικά φυτά κ.ά.).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες