× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέες συνεργασίες αναζητά η ΕΑΣ Λέσβου

Προτεραιότητες η αξιοποίηση του τυποποιητηρίου ελαιολάδου και του πυρηνελαιουργείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/12/2021

Νέες συνεργασίες αναζητά η ΕΑΣ Λέσβου

Σε λίγες μέρες αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα το νεοεκλεγέν Δ.Σ. της ΕΑΣ Λέσβου και ένας από τους πρώτους στόχους του είναι να προχωρήσει σε συνεργασίες τόσο στον τομέα του τυποποιημένου ελαιολάδου όσο και στην επεξεργασία του ελαιοπυρήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει η διοίκηση της Ένωση να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις που έχει στο βιομηχανικό συγκρότημα στα Πάμφιλα Λέσβου. Αν προχωρήσουν οι συνεργασίες αυτές η ΕΑΣ Λέσβου, με έμμεσο τρόπο, θα αποκτήσει παραγωγική δραστηριότητα μετά από πολλά χρόνια αδράνειας.

Οι συζητήσεις για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της  Ένωσης βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες. Από ένα μικρό αριθμό συνεταιρισμών έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων να γίνει από τους συνεταιρισμούς, ώστε τα όποια κέρδη προκύψουν να δοθούν στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς του νησιού και μέσω αυτών στους συνεταιρισμένους αγρότες.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σχεδιασμός αυτός είναι η έλλειψη των αναγκαίων κεφαλαίων που απαιτούνται για την λειτουργία των παραγωγικών μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα ο κ. Γιαζιτζόγλου βρίσκεται σε συζητήσεις με επιχειρηματίες του κλάδου (τοπικούς αλλά και από την ηπειρωτική Ελλάδα) για την αξιοποίηση παραγωγικών μονάδων της Ένωσης στην περιοχή των Παμφίλων. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως από το περασμένο καλοκαίρι έχει ολοκληρωθεί η συνεργασία της ΕΑΣ Λέσβου με τον επιχειρηματία κ. Κώστα Κολυβά δια μέσου της ΛΕΣΕΛ Α.Ε. Έτσι στην Ένωση επέστρεψαν τα σήματα τυποποιημένου ελαιολάδου που είχε στο παρελθόν όπως ήταν το Μυτιληνιώ και το Θεόφιλος.

Το φθινόπωρο η ΕΑΣ Λέσβου δέχθηκε προτάσεις για την ανάπτυξη νέων συνεργασιών στον τομέα του τυποποιημένου ελαιολάδου με την αξιοποίηση τόσο του τυποποιητηρίου όσο και των εμπορικών σημάτων που διαθέτει.

Η επαναλειτουργία του πυρηνελαιουργείου είναι ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τον κ. Γιαζιτζόγλου. Ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη μονάδα φαίνεται ότι έχει εκδηλώσει ο επιχειρηματίας κ. Μυλωνάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο το εργοστάσιο αυτό για να καταστεί λειτουργικό εκ νέου απαιτείται να γίνουν σημαντικές επενδύσεις. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα απαιτηθεί επένδυση περί των 500.000 ευρώ. Άλλες πιο συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν πως απαιτούνται κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 2 εκατ. Ευρώ.

Κρίσιμο ζήτημα είναι οι όποιες κινήσεις αξιοποίησης του βιομηχανικού συγκροτήματος να λειτουργούν θετικά για τους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς του νησιού και τους ελαιοπαραγωγούς μέλη τους.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών επανήλθε ο Μουτζούρης

Παρακολούθησε και χαιρέτησε στην ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

300 παιδιά και 68 εκπαιδευτικοί τονώνουν τον μαθητικό τουρισμό της Λέσβου

Στο πλαίσιο στήριξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!