× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξαναμοιράζουν την πίτα των αγροτικών επιδοτήσεων

Με υπουργικές αποφάσεις υλοποιείται ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/12/2021

Ξαναμοιράζουν την πίτα των αγροτικών επιδοτήσεων

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη ανακατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων που προωθείται με σειρά υπουργικών αποφάσεων. Η ανακατανομή αυτή θα γίνει έξω από το πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική). Δρομολογείται σταδιακά μέσα από σειρά υπουργικών αποφάσεων οι οποίες σε πρώτη ανάγνωση δείχνουν «αθώες», ωστόσο όλες μαζί οδηγούν σε μια συνολική ανατροπή της κατανομής των αγροτικών επιδοτήσεων. Το πλαίσιο εφαρμογής της ΚΑΠ λειτουργεί επικουρικά σε αυτή την διαδικασία.

Αρχικά η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πρόθεση της είναι να προχωρήσει σε κατάργηση των ιστορικών δικαιμάτων επιδοτήσης. Δηλαδή τα δικαιώματα που είχαν κατοχυρωμένα οι αγρότες από το παρελθόν.

Λίγο καιρό αργότερα ανακοινώθηκε η αλλαγή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή των βοσκοτόπων που περικόπτει τις αγροτικές επιδοτήσεις από μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων σε όλη την χώρα. Περικοπή που έγινε μόλις ένα μήνα πριν την πληρωμή των επιδοτήσεων.

Η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 2021 στα τέλη του Οκτωβρίου αποκάλυψε άλλο ένα στοιχείο. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έχει προχωρήσει σε διασταυρωτικούς ελέγχους με τα αρχεία του κτηματολογίου.

Έτσι δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί βγήκαν εκτός πληρωμών.Αυτοί οι διαστραυρωτικοί έλεγχοι είναι σωστοί και πρέπει να γίνονται με την προϋπόθεση ότι η χώρα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο κτηματολόγιο κι όχι ένα υπό διαμόρφωση κτηματολόγιο με απίστευτα μεγάλο αριθμό λαθών. Διασταυρωτικοί έλεγχοι θα έπρεπε να γίνονταν και στο παρελθόν όμως δεν γίνονται γιατί το κτηματολόγιο της χώρας είναι ένα αναξιόπιστο εργαλείο.

Την 1η Δεκεμβρίου η κυβέρνηση, δια του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανακοίνωσε πως στις αιτήσεις του 2022 οι αγρότες θα πρέπει να δηλώσουν τα ιδιόκτητα αγροκτήματα τους με βάση την δήλωση του ακινήτων του Ε9. Τα μισθωμένα κτήματα θα γίνονται δεκτά στις αιτήσεις του ΟΣΔΕ μόνο αν υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Ακόμη και για τις περιπτώσεις που το ποσό μίσθωσης είναι μηδενικό. Η ανακοίνωση αναφέρει πως ακόμη κι αν υπάρχουν σε ισχύ χειρόγραφα ενοικιαστήρια θα πρέπει να μετατραπούν σε ηλεκτρονικά.

Η έκταση αγροτεμαχίου ανά ΑΤΑΚ στην ΕΑΕ 2022 πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με την έκταση που δηλώνεται στην περιουσιακή κατάσταση (Ε9).

Οι συνέπειες
Δεκάδες χιλιάδες αγρότες που τα χωράφια τους δεν έχουν κτηματογραφηθεί σωστά θα χάσουν τις επιδοτήσεις τους. Με απώλεια επιδοτήσεων κινδυνεύουν και όσοι έχουν στα χέρια τους χειρόγραφα μισθωτήρια και οι ιδιοκτήτες των χωραφιών έχουν πεθάνει κι ως σήμερα δεν έχουν διευθετηθεί τα ζητήματα μεταξύ των κληρονόμων.

Επίσης πολλοί αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή οι δασικοί χάρτες καλύπτουν μέρος των αγροκτημάτων τους. Κι αυτοί θα χάσουν μέρος ή το σύνολο των επιδοτήσεων τους.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία πως θα ζητήσουν πίσω τις επιδοτήσεις των προηγούμενων ετών από τους αγρότες που δεν θα μπορέσουν να πιστοποιήσουν πως σήμερα κατέχουν τις εκτάσεις που είχαν δηλώσει στο παρελθόν.

Γιατί όλα αυτά; Γιατί η πίτα των επιδοτήσεων μικραίνει κι αν μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων τότε οι μειώσεις που θα υποστεί κάθε αγρότης που θα λαμβάνει επιδοτήσεις θα είναι μικρή και δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Χειροποίητο μπουζούκι με τέχνη και μεράκι

Στο Οργανοποιείο ΧΑΛΙΟΣ στη Μυτιλήνη, φτιάχνεις το δικό σου χειροποίητο μπουζούκι με τα καλύτερα υλικά και την τέχνη του Κώστα Χαλιού. Επισκευάζονται και έγχορδα μουσικά όργανα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

186 εκατ. ευρώ για την προώθηση αγροδιατροφικών προϊόντων

Προτεραιότητα στα βιολογικά προϊόντα και σε καμπάνιες που υποστηρίζουν τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αποδιαρθρωμένη η αγορά του ελαιολάδου στην Λέσβο

Μεγάλα σκαμπανεβάσματα στις τιμές παραγωγού μετά την αδρανοποίηση της ΕΑΣ Λέσβου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2.449 αφίξεις τουριστών κρουαζιέρας στη Μυτιλήνη

Έτος επανεκκίνησης του κλάδου το 2021 σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μπλόκαραν τα ελαιοτριβεία οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί

Κινητοποιήσεις στην Χαέν για την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής και την μείωση των επιδοτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι αυξήσεις εξανεμίζουν το πενιχρό εισόδημα των αγροτών»

Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τις ανατιμήσεις στα αγροτικά εφόδια, τις ζωοτροφές και την ενέργεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αλλοπρόσαλλη πολιτική για τους νέους αγρότες

Κεντρική πολιτική επιλογή η ενίσχυση των νέων αγροτών δηλώνει ο Λιβανός αλλά οι αποφάσεις του υπουργείου άλλα δείχνουν
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Λεσβιακό μέλι με ιστορία 40 ετών

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου ξεκίνησε από 15 μελισσοκόμους το 1982. Σήμερα τα ενεργά μέλη του ξεπερνούν τα 80 και η ετήσια παραγωγή του αγγίζει τους 15 τόνους
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Καλογήρου στην συνέλευση των Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας

Ομάδες εργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζουν την εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο και την βρώσιμη ελιά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στα ύψη η δηλωμένη ανεργία στο βόρειο Αιγαίο

Αύξηση πάνω από 209% των ανέργων από το 2010 δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται ηλεκτρολόγος αυτοματισμού και βοηθός λογιστή

Από την εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΑΕΒΕ στην Αγία Παρασκευή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τα πάνω και τα κάτω των τιμών του ελαιολάδου

Τι δείχνουν οι μακροχρόνιες τάσεις των χονδρικών τιμών του ελαιολάδου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ