× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι αλιείς και έμποροι οστράκων σε απόγνωση

Παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού στον Σπήλιο Λιβανό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2021

Οι αλιείς και έμποροι οστράκων σε απόγνωση

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σ. Λιβανό, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με την επαπειλούμενη οικονομική καταστροφή των αλιέων και των έμπορων οστρακοειδών, εξαιτίας της αδυναμίας διεξαγωγής ελέγχων, από τις αρχές Νοεμβρίου, για βιοτοξίνες στη σάρκα των οστράκων, λόγω βλάβης σε ανιχνευτή του Εθνικού Εργαστήριου Αναφοράς Θαλασσίων Βιοτοξινών στη Θεσσαλονίκη. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βουλευτής Λέσβου αναφέρει ότι η βλάβη λυχνίας στον ανιχνευτή FLR WATERS ACQUITY στο εργαστήριο που διενεργεί τους ελέγχους για βιοτοξίνες στα όστρακα, αλλά και η σημαντικότατη καθυστέρηση για την επισκευή του, με ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου, παρατείνει την επαγγελματική απραξία των αλιέων και εμπόρων οστρακοειδών και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή τουλάχιστον 1700 άτομα πανελλαδικά, εκ των οποίων περίπου 180 απασχολούνται στη Λέσβο.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, συμμεριζόμενος την εύλογη ανησυχία των αλιέων και των εμπόρων οστρακοειδών και αντιλαμβανόμενος πλήρως τα προβλήματα που δημιουργεί η καθυστέρηση στην έναρξη της δραστηριότητας τους για την τρέχουσα αλιευτική περίοδο οστράκων, καλεί τον Υπουργό να ενεργήσει άμεσα για την επίσπευση της αποκατάστασης της βλάβης στον ανιχνευτή προκειμένου να επανεκκινήσουν οι έλεγχοι. Επιπλέον, καλείται ο Υπουργός να προβεί στην αποζημίωση των αλιέων οστρακοειδών για την ανυπαίτια οικονομική ζημία που έχουν υποστεί ή θα υποστούν στο μέλλον εξαιτίας της μη διεξαγωγής των απαιτούμενων και υποχρεωτικών ελέγχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2021


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέμα: «Με οικονομική καταστροφή απειλούνται οι αλιείς και οι έμποροι οστρακοειδών εξαιτίας της αδυναμίας διεξαγωγής ελέγχων για βιοτοξίνες από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλασσίων Βιοτοξινών».

Η αλιεία οστράκων και η διάθεσή τους στην ελληνική αγορά διέπονται από θεσμοθετημένους δειγματοληπτικούς ελέγχους προκειμένου να ανιχνεύονται εγκαίρως όστρακα που φέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς ή τοξικές ουσίες συσσωρευμένες στη σάρκα τους και να διαφυλάσσεται η δημόσια υγεία.
Οι ως άνω δειγματοληπτικοί έλεγχοι διεξάγονται από εξειδικευμένα δημόσια εργαστήρια που ορίζονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα αποτελεσμένα των διαφόρων ελέγχων αποστέλλονται στις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών, οι οποίες κατά περίπτωση αποφασίζουν την άρση ή την λήψη υγειονομικών μέτρων.
Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες από αλιείς και εμπόρους οστρακοειδών και εκφράζεται μια έντονη δυσαρέσκεια εξαιτίας της σημαντικής και ανυπαίτιας εκ μέρους τους καθυστέρησης έναρξης της δραστηριότητας τους για την τρέχουσα αλιευτική περίοδο οστράκων, που τυπικά έχει ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η υφιστάμενη καθυστέρηση οφείλεται στην αδυναμία διενέργειας των υποχρεωτικών και αναγκαίων δειγματοληπτικών ελέγχων στα προϊόντα τους, εξαιτίας βλάβης σχετικού μηχανήματος στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλάσσιων Βιοτοξινών στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, για την παρατεταμένη, πλέον του μηνός, μη διεξαγωγή εργαστηριακών ελέγχων για βιοτοξίνες στη σάρκα των οστράκων, από το αρμόδιο και εντεταλμένο από το Υπουργείο εργαστήριο, ευθύνεται αφενός η βλάβη λυχνίας στον ανιχνευτή FLR WATERS ACQUITY, που αναφέρθηκε στις 3 Νοεμβρίου και αφετέρου η αδράνεια του Υπουργείου να ενεργήσει άμεσα για την επισκευή του.
Επισημαίνουμε ότι η περαιτέρω καθυστέρηση στην επισκευή του ανιχνευτή σε συνδυασμό με το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για τον έλεγχο των συσσωρευμένων δειγμάτων, θα παρατείνει την επαγγελματική απραξία των αλιέων και εμπόρων οστρακοειδών και συνεπακόλουθα θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή τουλάχιστον 1700 ατόμων πανελλαδικά, εκ των οποίων περίπου 180 απασχολούνται στη Λέσβο.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση αποκατάσταση του ανιχνευτή FLR WATERS ACQUITY για τον έλεγχο θαλάσσιων βιοτοξινών, ώστε να μη συνεχίσουν να χάνονται άδικα άλλες μέρες και εβδομάδες της αλιευτικής περιόδου;
2. Ποιος είναι ο λόγος της τόσο μεγάλης καθυστέρησης άφιξης του παραγγελθέντος ανταλλακτικού εξαρτήματος από τις ΗΠΑ στη χώρα μας;
3. Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενδεχόμενη αποζημίωση των αλιέων οστρακοειδών για την ανυπαίτια οικονομική ζημία που έχουν υποστεί ή θα υποστούν στο μέλλον εξαιτίας της μη διεξαγωγής των απαιτούμενων και υποχρεωτικών ελέγχων;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη