× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι αλιείς και έμποροι οστράκων σε απόγνωση

Παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού στον Σπήλιο Λιβανό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2021

Οι αλιείς και έμποροι οστράκων σε απόγνωση

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σ. Λιβανό, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με την επαπειλούμενη οικονομική καταστροφή των αλιέων και των έμπορων οστρακοειδών, εξαιτίας της αδυναμίας διεξαγωγής ελέγχων, από τις αρχές Νοεμβρίου, για βιοτοξίνες στη σάρκα των οστράκων, λόγω βλάβης σε ανιχνευτή του Εθνικού Εργαστήριου Αναφοράς Θαλασσίων Βιοτοξινών στη Θεσσαλονίκη. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο Βουλευτής Λέσβου αναφέρει ότι η βλάβη λυχνίας στον ανιχνευτή FLR WATERS ACQUITY στο εργαστήριο που διενεργεί τους ελέγχους για βιοτοξίνες στα όστρακα, αλλά και η σημαντικότατη καθυστέρηση για την επισκευή του, με ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου, παρατείνει την επαγγελματική απραξία των αλιέων και εμπόρων οστρακοειδών και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή τουλάχιστον 1700 άτομα πανελλαδικά, εκ των οποίων περίπου 180 απασχολούνται στη Λέσβο.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, συμμεριζόμενος την εύλογη ανησυχία των αλιέων και των εμπόρων οστρακοειδών και αντιλαμβανόμενος πλήρως τα προβλήματα που δημιουργεί η καθυστέρηση στην έναρξη της δραστηριότητας τους για την τρέχουσα αλιευτική περίοδο οστράκων, καλεί τον Υπουργό να ενεργήσει άμεσα για την επίσπευση της αποκατάστασης της βλάβης στον ανιχνευτή προκειμένου να επανεκκινήσουν οι έλεγχοι. Επιπλέον, καλείται ο Υπουργός να προβεί στην αποζημίωση των αλιέων οστρακοειδών για την ανυπαίτια οικονομική ζημία που έχουν υποστεί ή θα υποστούν στο μέλλον εξαιτίας της μη διεξαγωγής των απαιτούμενων και υποχρεωτικών ελέγχων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2021


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Με οικονομική καταστροφή απειλούνται οι αλιείς και οι έμποροι οστρακοειδών εξαιτίας της αδυναμίας διεξαγωγής ελέγχων για βιοτοξίνες από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλασσίων Βιοτοξινών».

Η αλιεία οστράκων και η διάθεσή τους στην ελληνική αγορά διέπονται από θεσμοθετημένους δειγματοληπτικούς ελέγχους προκειμένου να ανιχνεύονται εγκαίρως όστρακα που φέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς ή τοξικές ουσίες συσσωρευμένες στη σάρκα τους και να διαφυλάσσεται η δημόσια υγεία.
Οι ως άνω δειγματοληπτικοί έλεγχοι διεξάγονται από εξειδικευμένα δημόσια εργαστήρια που ορίζονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα αποτελεσμένα των διαφόρων ελέγχων αποστέλλονται στις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών, οι οποίες κατά περίπτωση αποφασίζουν την άρση ή την λήψη υγειονομικών μέτρων.
Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες από αλιείς και εμπόρους οστρακοειδών και εκφράζεται μια έντονη δυσαρέσκεια εξαιτίας της σημαντικής και ανυπαίτιας εκ μέρους τους καθυστέρησης έναρξης της δραστηριότητας τους για την τρέχουσα αλιευτική περίοδο οστράκων, που τυπικά έχει ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η υφιστάμενη καθυστέρηση οφείλεται στην αδυναμία διενέργειας των υποχρεωτικών και αναγκαίων δειγματοληπτικών ελέγχων στα προϊόντα τους, εξαιτίας βλάβης σχετικού μηχανήματος στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλάσσιων Βιοτοξινών στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, για την παρατεταμένη, πλέον του μηνός, μη διεξαγωγή εργαστηριακών ελέγχων για βιοτοξίνες στη σάρκα των οστράκων, από το αρμόδιο και εντεταλμένο από το Υπουργείο εργαστήριο, ευθύνεται αφενός η βλάβη λυχνίας στον ανιχνευτή FLR WATERS ACQUITY, που αναφέρθηκε στις 3 Νοεμβρίου και αφετέρου η αδράνεια του Υπουργείου να ενεργήσει άμεσα για την επισκευή του.
Επισημαίνουμε ότι η περαιτέρω καθυστέρηση στην επισκευή του ανιχνευτή σε συνδυασμό με το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για τον έλεγχο των συσσωρευμένων δειγμάτων, θα παρατείνει την επαγγελματική απραξία των αλιέων και εμπόρων οστρακοειδών και συνεπακόλουθα θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή τουλάχιστον 1700 ατόμων πανελλαδικά, εκ των οποίων περίπου 180 απασχολούνται στη Λέσβο.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση αποκατάσταση του ανιχνευτή FLR WATERS ACQUITY για τον έλεγχο θαλάσσιων βιοτοξινών, ώστε να μη συνεχίσουν να χάνονται άδικα άλλες μέρες και εβδομάδες της αλιευτικής περιόδου;
2. Ποιος είναι ο λόγος της τόσο μεγάλης καθυστέρησης άφιξης του παραγγελθέντος ανταλλακτικού εξαρτήματος από τις ΗΠΑ στη χώρα μας;
3. Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενδεχόμενη αποζημίωση των αλιέων οστρακοειδών για την ανυπαίτια οικονομική ζημία που έχουν υποστεί ή θα υποστούν στο μέλλον εξαιτίας της μη διεξαγωγής των απαιτούμενων και υποχρεωτικών ελέγχων;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Απαγορεύτηκε το κυνήγι στη διάρκεια του χιονιά

Με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών απαγορεύτηκε το κυνήγι σε περιόδους δυσμενών καιρικών συνθηκών στο Νομό Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ερώτηση από την «Ανταρσία στο Αιγαίο»

Με θέμα τον προγραμματισμό έργων υποδομής στο πρωτογενή τομέα του βορείου Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μαρία Κομνηνάκα στη βασιλόπιτα των Αγιοπαρασκευωτών της Αθήνας

Με αναφορές στα αγροτικά κτηνοτροφικά προβλήματα, την ανεργία, τα ναύλα και τη Βάστρια
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Και επίσημα Γενικός Γραμματέας Δήμου Δυτικής Λέσβου ο Αρης

Με ευχαριστίες στον Ταξιάρχη Βέρρο και υπόσχεση για καλή συνέχεια και συνδρομή στη δημοτική αρχή
ΥΓΕΙΑ

Κυριακή με 109 νέες μολύνσεις κορονοϊού στη Λέσβο

Πανελλαδικά άλλοι 84 νεκροί. Στις 12.108 οι νέες μολύνσεις, 665 οι διασωληνωμένοι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Το έργο ολοκληρώνεται, τα δύσκολα πέρασαν...»

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Γιώργος Φλώρος και ο Διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών Παρασκευάς Φυντανής μιλάνε στο «Ν» για το μεγάλο έργο του αγωγού του ρέματος της Λαγκάδας και την ολοκλήρωση του μέσα στο 2022
ΑΓΟΡΑ

Χειροποίητο μπουζούκι με τέχνη και μεράκι

Στο Οργανοποιείο ΧΑΛΙΟΣ στη Μυτιλήνη, φτιάχνεις το δικό σου χειροποίητο μπουζούκι με τα καλύτερα υλικά και την τέχνη του Κώστα Χαλιού. Επισκευάζονται και έγχορδα μουσικά όργανα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο ποτέ δεν αποφάσισε υπέρ του φράγματος Τσικνιά»

Στις αναπτυξιακές προοπτικές του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο, στο μεταναστευτικό, το Φράγμα Τσικνιά και το δρόμο Καλλονής – Πέτρας αναφέρθηκε ο Γιάννης Σπιλάνης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τι θα γίνει με την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιάννης Μπουρνούς ρωτά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας
ΧΩΡΙΑ

Χιονίζει στη Λέσβο, χιονόνερο στη Μυτιλήνη

Συνεργεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου από το πρωί στους δρόμους για να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

«Δημοτική Αρχή και πολίτες έχουν κοινό συμφέρον να σωθεί η παραλία της Ερεσού»

Στη γνωστή υπόθεση Αφεντέλλι και στα νέα του καθήκοντα στην αντιδημαρχία Προγραμματισμού αναφέρθηκε ο Μιχάλης Ρούσσης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2.449 αφίξεις τουριστών κρουαζιέρας στη Μυτιλήνη

Έτος επανεκκίνησης του κλάδου το 2021 σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ