Η πανδημία αλλάζει την αγορά του κρασιού
Αύξηση της ζήτησης για κρασιά με μικρή περιεκτικότητα σε αλκοόλ
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 14/12/2021
Μέχρι το 2031, η κατανάλωση κρασιού στην Ε.Ε. αναμένεται να φθάσει τα 22 λίτρα κατά κεφαλή. Δηλαδή μειωμένη κατά 0,4 λίτρα σε σύγκριση με το 2020. Συγκεκριμένα αναμένει ετήσια κάμψη της κατανάλωσης κατά 0,2% για την περίοδο 2020-2031. Ωστόσο, οι μεγάλες διαφορές στην κατανάλωση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. θα μπορούσαν να συνεχιστούν. Η κατανάλωση κρασίου στην Ε.Ε. αναμένεται να φθάσει τα 123 εκατ. εκατόλιτρα έως το 2031, ενώ η μείωση της ανθρώπινης κατανάλωσης θα αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από μια μικρή αύξηση της χρήσης κρασιού για άλλες χρήσεις (π.χ. απόσταξη και παραγωγή μεταποιημένων προϊόντων).
Τα παραπάνω αναφέρονται στην εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κλάδο της αμπελοοινικού τομέα την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι αναφορές στις αλλαγές έφερε στον κλάδο η πανδημία. Αλλαγές που θα γίνουν πολύ περισσότερο αισθητές τα επόμενα χρόνια. Έτσι αυξάνεται οι πωλήσεις κρασιού από το διαδίκτυο, ανοδική τάση έχει και η ζήτηση για κρασιά χωρίς αλκοόλ.
Τα πάνω κάτω έφερε η πανδημία
Ο αμπελοοινικός τομέας της Ε.Ε. προσαρμόζεται στις αλλαγές του τρόπου ζωής, οι οποίες επιταχύνθηκαν από την πανδημία Covid-19. Οι διαφορές στις προτιμήσεις μεταξύ των παλαιότερων και των νεότερων γενεών των καταναλωτών αναδύονται.
Λόγω του Covid-19, οι ανησυχίες των καταναλωτών για την επιβίωση τους έχουν αυξηθεί, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικά και φυσικά κρασιά, αλλά έχουν επίσης οδηγήσει σε νέες συμπεριφορές μη κατανάλωσης κρασιού (ή κατανάλωσης μόνο στο σπίτι). Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στην αυξανόμενη αγορά κρασιού μέσω διαδικτύου, η οποία γνωρίζει άνθηση και αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Με γνώμονα το Covid-19 και το προσωρινό κλείσιμο των χώρων εστίασης, οι νέες γενιές καταναλωτών, που έχουν μεγαλύτερη συνείδηση της κατανάλωσης αλκοόλ με μέτρο, ενισχύουν τη ζήτηση για κρασιά με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και αφρώδεις οίνους.
Αύξηση των εξαγωγών κρασιού
Μετά από την περίοδο 2016 - 2019 όπου υπήρχαν σταθεροί όγκοι εξαγωγών από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. ακολούθησε σεζόν 2019/20 που καταγράφηκε μεγάλη πτώση λόγω του Covid-19, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2020/21. Οι εξαγωγές κρασιού της Ε.Ε., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται φθάνοντας στα 32,2 εκατ. εκατόλιτρα (+0,5% ετησίως) έως το 2031, λόγω της υψηλής ζήτησης για κρασιά της Ε.Ε. με γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) και αφρώδεις οίνους. Επιπλέον, εξακολουθεί να υπάρχει ζήτηση για οίνους χαμηλής ποιότητας (σε χαμηλές τιμές) και οι χώρες μέλη της Ε.Ε. θα μπορούσαν επίσης να αξιοποιήσουν περαιτέρω αυτή την αγορά.
Σταθερή έκταση με μειωμένες αποδόσεις
Μέχρι το 2031, η συνολική έκταση στην ΕΕ που καλύπτεται από αμπελώνες αναμένεται να παραμείνει σταθερή, με αύξηση του ποσοστού των αμπελώνων που καλλιεργούνται για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας (π.χ. κρασιά ΠΟΠ/ΠΓΕ και βιολογικά κρασιά με δυνητικά χαμηλότερες μέσες αποδόσεις). Η πιθανή μείωση των αποδόσεων θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει από τη χρήση νέων ποικιλιών, περισσότερο προσαρμοσμένων στην κλιματική κρίση. Κατά συνέπεια, η παραγωγή κρασιού στην Ε.Ε. θα μπορούσε να μειωθεί σε 149 εκατ. εκατόλιτρα (-0,2% ετησίως) έως το 2031.