× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

220.000 ευρώ αποζημιώσεις για 92 οικογένειες στη Μόρια

Σε λίγες μέρες θα πιστωθούν στους δικαιούχους, λέει ο πρόεδρος Νίκος Τρακέλλης στο «Ν», μιλώντας εφ' όλης της ύλης για το προσφυγικό

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 16/5/2019

220.000 ευρώ αποζημιώσεις για 92 οικογένειες στη Μόρια

Σε λίγες μέρες θα πιστωθούν στους δικαιούχους- κατοίκους της Μόριας συνολικά 220.000 ευρώ που αφορούν ζημιές που υπέστησαν 92 νοικοκυριά της τοπικής κοινότητας λόγω προσφυγικού- μεταναστευτικού. Το ποσό επιχορηγείται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και αφορά την τρίτη δόση των αποζημιώσεων, ενώ αναμένεται και τέταρτη.

Η πρώτη δόση είχε επιχορηγήσει 172.000 ευρώ σε 65 νοικοκυριά της Μόριας και η δεύτερη, που κατατέθηκε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στον Δήμο Λέσβου και εν συνεχεία στους δικαιούχους τον Ιούνιο του 2018, επιχορήγησε 48 οικογένειες της Μόριας με το ποσό των 121.522 ευρώ συνολικά.

Τα σχετικά έγγραφα έδειξε στο «Ν», ο πρόεδρος της Μόριας, Νίκος Τρακέλλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αρχική διαδικασία των δύο αποζημιώσεων, όπου οι ζημιωμένοι κατέθεταν στην τοπική επιτροπή της Κοινότητας τη ζημιά που υπέστησαν στην περιουσία τους, στη συνέχεια κλιμάκιο της Αστυνομίας μετέβη για καταθέσεις εγγράφων, ώστε να πιστοποιείται επίσημα η ζημιά, ώστε να αποτρέπονται οι δηλώσεις-«μαϊμού». Και να υπάρχει ακριβής έλεγχος, καθώς μέχρι τις πρώτες δύο αποζημιώσεις οι αναφορές δεν επιβεβαιώνονταν από αστυνομικό, όπως εξηγεί ο κ. Τρακέλλης.

Επίσης, τα ποσά δεν μοιράζονται ισόποσα, αλλά αναλόγως της ζημιάς. Για παράδειγμα στην επικείμενη αποζημίωση μια οικογένεια αναμένεται να αναλάβει 19.000 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ζημιά στην περίφραξή του και σε πυρκαγιά σε όλο το ελαιόκτημα) και άλλη το ποσό των 500 ευρώ.

Πάντως, τα περισσότερα παράπονα είναι γεγονός ότι ακούει καθημερινά ο κ. Τρακέλλης από τους συγχωριανούς του, διαπιστώνοντας από την άλλη ότι έχουν μειωθεί αισθητά οι ζημιές και οι διαρρήξεις από παραβατικά στοιχεία, καθώς και ότι έχει αυξηθεί η αστυνόμευση. «Πάνω από 70 χωριά υπάρχουν σε όλο το νησί. Μόνο αυτό της Μόριας ξέρει τι θα πει προσφυγικό- μεταναστευτικό» λέει.

«Εμείς δεν λέμε να κλείσει το Κέντρο. Αλλά είναι σύγχρονο, ελεγχόμενο και να μη δέχεται περισσότερες ροές από τη δυναμικότητά του. Αυτή τη στιγμή μόνο η Μόρια επωμίζεται όλο το βάρος των αφίξεων και αυτό είναι άδικο» επισημαίνει.

«Λάθος το “Moria No Good”»

«Και υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει “Moria No good”. Είναι άλλο το ΚΥΤ και άλλο το χωριό. Η Μόρια έχει σχολεία, έχει εκκλησίες και αξιοσέβαστους πολίτες, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν μπορεί να ταυτίζεται με άσχημες συνθήκες στον καταυλισμό και αυτό είναι κάτι που λέω με κάθε ευκαιρία, ειδικά στους ξένους δημοσιογράφους που έρχονται για ρεπορτάζ», προσθέτει ο κ. Τρακέλλης.

«Οι Μοριανοί ανοίξαμε την αγκαλιά μας, αλλά πολλοί υπέστησαν ζημιές. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός», συμπληρώνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Μόριας παρέστη σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση στη συνάντηση εντός του ΚΥΤ με τους εκπροσώπους των εθνικοτήτων, όπου σε κάθε συζήτηση τους επεσήμανε (σ.σ. για να μεταφέρουν στους ομοεθνείς τους) ότι «πρέπει να υπάρχει σεβασμός της θρησκείας και της περιουσίας των συγχωριανών μου».

Από την άλλη εξηγεί ότι προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες: «Κάποιοι έλεγαν να κλείσουμε τον δρόμο. Έχει αυτό μια λογική. Αλλά δεν θα αφήναμε τις μάνες με τα μωρά να περάσουν;» Γι αυτό το λόγο, προσθέτει, προχώρησε σε απεργία πείνας το περασμένο καλοκαίρι μόνος του, «για να αναλάβω μόνος μου τις ευθύνες και να μην χρεωθούν κάτι οι συγχωριανοί μου».

Ο κ. Τρακέλλης είναι εκ νέου υποψήφιος για την τοπική Κοινότητα της Μόριας και αν και θεωρεί ότι θα χρεωθεί «σαν να ήμουν εγώ ο αρμόδιος ή σα να έφερνα εγώ τις βάρκες από την Τουρκία» το προσφυγικό, από την άλλη εκτιμά ότι πολλοί συγχωριανοί του τον στηρίζουν και αναγνώρισαν τις προσπάθειές του να κρατήσει ισορροπίες.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι τοπικοί Σύμβουλοι της τοπικής Κοινότητας Μόριας με τον συνδυασμό «Όλοι μαζί για τη Μόρια που θέλουμε» και έμβλημα το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο είναι οι:

Δουβαλέτα Δήμητρα του Νικολάου

Δρακούλης Κωνσταντίνος του Νικολάου

Μαγγούση Ευθυμία του Ευαγγέλου

Μανδαλόπουλος Σοφοκλής του Δημητρίου

Μουχτούρης Παναγιώτης του Αθανασίου

Νιαούνη Μυρσίνη του Αντωνίου

Τουραμάνης Χρήστος του Ευστρατίου

Τρακέλλης Νικόλαος του Δημητρίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ