× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Νέο νεκροταφείο για να ανασάνει το Βουναράκι»

Η πρόταση της Δημοκρατικής Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/5/2019

«Νέο νεκροταφείο για να ανασάνει το Βουναράκι»

Τη δημιουργία νέου σύγχρονου κοιμητηρίου και τη σταδιακή κατάργηση του υπάρχοντος Α΄ νεκροταφείου Μυτιλήνης, με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής Βουναράκι και Άγιος Παντελεήμονας έθεσε χθες, Τετάρτη η παράταξη των πολιτών της Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη». Οι υποψήφιοι του συνδυασμού της οποίας στις εκλογές της 26ης Μαΐου, περιόδευσαν χθες στο τμήμα αυτό της πόλης συζητώντας με τους κατοίκους τις προσπάθειες που δεσμεύονται να καταβάλουν για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των γειτονιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα ας σημειωθεί, η συζήτηση με αφορμή την επίσκεψη στο παραμελημένο σπίτι όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ στην οδό Δήλου. Ένα σημαντικό μνημείο που ανήκει μεν σε ιδιώτη είναι όμως παραμελημένο και αφημένο στην τύχη του αντί να αποτελέσει σημαντικό μέσο προβολής του έργου του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, σταθμό της διαδρομής - σχέσης των ντόπιων και των επισκεπτών με το μεγάλο λαϊκό ζωγράφο έργα του οποίου έχει στην ιδιοκτησία του ο Δήμος Μυτιλήνης.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα για τον πολιτισμό στην πόλη της Μυτιλήνης από τον συνδυασμό

«Όπως είναι γνωστό οι πολίτες της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» διαθέτουν συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον πολιτισμό στην πόλη της Μυτιλήνης.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημιουργία δομών

- Ίδρυση Γραφείου Προστασίας Ιστορικού Κέντρου Μυτιλήνης επιφορτισμένου με το έργο της ανάδειξης και προστασίας του Ιστορικού Κέντρου της πόλης και της αρχιτεκτονικής του κληρονομιάς.

- Δημιουργία του φορέα «Μουσείο Πόλης» που έχει ως αντικείμενο την ολιστική διαχείριση του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της πόλης και στόχους:

- Την ανάπτυξη εκθέσεων διάχυτων με διαφορετικά θέματα που σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης σε όλες τις γειτονιές, εκεί όπου ζουν και δρουν οι πολίτες (Μικρασιατικός Ελληνισμός, βιομηχανική κληρονομιά, αγώνες για τη δημοκρατία, κτλ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Την αξιοποίηση κατάλληλων υπαίθριων χώρων και κτιρίων σε όλη την πόλη (Αρχοντικό Κατσάνη, Παρθεναγωγείο, Αρχοντικό Νιάνια, Βίλα Ηλιοπούλου-Γκεστάπο, Φάρος Φυκιότρυπας κ.α.).

- Την αξιοποίηση και εμπλουτισμό των δημοτικών μουσειακών δομών (Μουσείο Τeriade, Μουσείο Θεόφιλου, Δημοτική Πινακοθήκη – αρχοντικό Χαλήμ Μπέη και άλλα).

- Τον συνδυασμό των έργων υποδομής με πλέγμα δραστηριοτήτων (ψηφιακά μέσα, άυλες παρεμβάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, εκδηλώσεις λόγου και άλλα).

- Τη δημιουργία αμοιβαία επωφελών σχέσεων συνεργασίας με φορείς που σχετίζονται με την πολιτιστική διαχείριση, όπως π.χ. άλλα μουσεία, το πανεπιστήμιο, ιδιώτες συλλέκτες.

Προστασία και αξιοποίηση μνημείων και χώρων

- Αναστύλωση και επανάχρηση μνημείων της οθωμανικής περιόδου με χρήσεις που ενισχύουν τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, αλλά και τη συνύπαρξη των λαών.

- Ανάδειξη του Κάστρου Μυτιλήνης σε τοπόσημο για την πόλη. Ελεύθερη πρόσβαση στο Κάτω Κάστρο και στην τάφρο για τη δημιουργία μιας γειτονιάς πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, αλλά και αναψυχής. Πρόταση για εγκατάσταση εργαστηρίων λίθου, κεραμικής κτλ.

- Δημιουργία ανοιχτού χώρου εκδηλώσεων στο οικόπεδο των παλιών στάβλων στην Επάνω Σκάλα.

Καινοτόμες δράσεις ανάδειξης

- Δημιουργία δικτύου επίσκεψης των υφιστάμενων αρχαιολογικών χώρων της πόλης με ειδικά σημασμένες διαδρομές  που συνοδεύονται με οπτικοακουστικό υλικό και «έξυπνες» εφαρμογές.

- Πλατφόρμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στην οποία μπορεί τόσο ο ντόπιος όσο και ο επισκέπτης να βρει συγκεντρωμένες τις εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη.

Πολιτιστική δραστηριότητα

Με στόχο την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε όλες τις γειτονιές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που να ικανοποιούν τις ανάγκες όλων των πολιτών.

Βασικές αρχές μας

  • Η συνεργασία με τα τοπικά πολιτιστικά σωματεία και ανεξάρτητους δημιουργούς.
  • Οι πρωτοβουλίες δράσεων με τα σχολεία της πόλης με επικεφαλής τη δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.
  • Οι πολιτιστικές δράσεις που αναπτύσσονται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους σε όλες τις γειτονιές.
  • Η ανάπτυξη, πέρα από τις καθιερωμένες, και άλλων εναλλακτικών μορφών έκφρασης, όπως θέατρο δρόμου, υπαίθριες συναυλίες, γκράφιτι κτλ.

Μέτρα:

- Κατάρτιση ενός ετήσιου πλαισίου πολιτιστικών δράσεων, που συμπεριλαμβάνει τόσο αυτές που γίνονται στο πλαίσιο του Λεσβιακού Καλοκαιριού, όσο και αυτές που πραγματοποιούνται τον υπόλοιπο χρόνο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναπτύσσεται σε τρεις άξονες:

  • εκδηλώσεις στήριξης και ανάδειξης της ερασιτεχνικής δημιουργίας
  • θεματικοί κύκλοι πολιτιστικών εκδηλώσεων με ποικίλες δράσεις κατά παραγγελία
  • φιλοξενία καλλιτεχνικών σχημάτων από την υπόλοιπη Ελλάδα»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου