× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το σχέδιο της Εριφύλης Χιωτέλλη «για το Πλωμάρι της επόμενης δεκαετίας»

Συγκέντρωση του συνδυασμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/5/2019

Το σχέδιο της Εριφύλης Χιωτέλλη «για το Πλωμάρι της επόμενης δεκαετίας»

Το σχέδιο της Πυξίδας «για το Πλωμάρι της επόμενης δεκαετίας» παρουσίασε αναλυτικά, χτες Τετάρτη, σε μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων του Πλωμαρίου, η Εριφύλη Χιωτέλλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε η υποψήφια Δήμαρχος Μυτιλήνης «Εμείς μιλάμε για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων την Δημοτικών μας ενοτήτων και παρουσιάζουμε σχέδιο για κάθε Δημοτική ενότητα ξεχωριστά. Παρουσιάσαμε το σχέδιο μας για την Γέρα, που το ονομάσαμε Γέρα 2030, για την Αγιάσο, τον Ευεργέτουλα και την Θερμή.

Σήμερα είμαστε εδώ, στο Πλωμάρι για να μιλήσουμε για το Πλωμάρι της επόμενης δεκαετίας

Η Εριφύλη Χιωτέλλη εξήγησε ότι «Η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Μυτιλήνης από  τα πρώτα χρόνια της θητείας της, θα πρέπει να ασχοληθεί στα σοβαρά, με τα έργα που θα ενταχθούν στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα, δηλαδή το ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Αυτή τη φορά, οι πόροι θα είναι διπλάσιοι από το παρελθόν. Από τα 330 εκατ. πάνε στα 660..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες; Με ποιο τρόπο θα σχεδιαστούν έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ευρώ, από αυτά που θα δικαιούται ο δήμος μας; Πώς θα επιτευχθεί η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.,

Ακόμα, η νέα Δημοτική Αρχή, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ωρίμαζε τα έργα που θα μπαίνουν στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, αλλά και να αναζητά πόρους από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα για νέα έργα.

Να γιατί μιλάμε για «τον Δήμο Μυτιλήνης της επόμενης δεκαετίας», και για το Πλωμάρι του 2030»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου για το Πλωμάρι

Όπως αναλυτικά τους παρουσίασε η Εριφύλη Χιωτέλλη, «οι βασικοί άξονες του σχεδίου της Πυξίδας για το Πλωμάρι, είναι οι παρακάτω:

Οδικό δίκτυο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλουμε ο κάτοικος του Πλωμαρίου ή ο κάτοικος της Μυτιλήνης να αποκτήσει γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση. Οι δύο άκρες του νέου δήμου μας, να έλθουν πιο κοντά.

Αν και δεν είναι έργο του Δήμου μας, η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Μυτιλήνη – Πλωμάρι, ειδικότερα των τμημάτων της Γέρας και των τμημάτων Γέρας - Πλωμαρίου είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους.

Ειδικότερα το τμήμα Πλαγιάς - Πλωμαρίου, από τα "Κοκκαλα" είναι έτοιμος, Δεν χρειάζεται πολλά πράγματα για την εξομάλυνσή του και την ασφαλτόστρωση.

Προτεραιότητα μας είναι επίσης, η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του δρόμου της Μελίντας, ιδιαίτερα σημαντικούθέρετρου, που παραμένει αποκομμένο, αλλά και ο δρόμος από Μεγαλοχώρι προς Αγιάσο.

Και τα δύο αυτά, αν και δεν είναι δημοτικά έργα, αλλά περιφερειακά, εγγράφονται στις δικές μας προτεραιότητες. Σε συνεργασία με τη νέα περιφερειακή αρχή, θέλουμε να προχωρήσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Μας ενδιαφέρει επίσης και η αποκατάσταση και συντήρηση του οδικού δικτύου τόσο εντός της δημοτικής ενότητας, όσο και ειδικότερα εντός του Πλωμαρίου.

Υδρευση και αποχέτευσης.

Ξέρουμε ότι ο Βιολογικός καθαρισμός, υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί, ενώ εκκρεμεί εδώ και χρόνια το έργο της Λιμνοδεξαμενής του Σεδουντα. Είναι ένα έργο που το χρωστάμε στο Πλωμάρι

Δημόσιοι χώροι

Εχουμε το  πάρκινγκ στην ΕΣΟ ΠΑΠΑΣ, έργο που μπορεί να εγκριθεί σε συνεργασία  με την Γ.Γ. δημόσιας περιουσίας, αλλά και η ενοποίηση των δύο πλατειών, σχέδιο που υπάρχει και σέρνεται από την  δημαρχία Βουνάτσου.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η συνεχής υποστήριξη του Κέντρου Υγείας, ο εκσυγχρονισμός των Περιφερειακών Ιατρείων στα χωριά, αλλά και η θέσπιση κινήτρων σε γιατρούς για να έρχονται και να παραμένουν εδώ, είναι μέσα στους στόχους μας.

Υπάρχει το θέμα των σχολικών υποδομών, ειδικότερα των σχολείων που πλήγηκαν από τον σεισμό, όπως είναι το κτήριο του ΕΠΑΛ.

Στόχος μας, είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναβάθμιση της κτηριακής υποδομής σε όλο τον δήμο μας, με τα σχολεία του Πλωμαρίου, να είναι σε πρώτη προτεραιότητα

Στον αθλητισμό: Συμβάλαμε με μεγάλη μας χαρά για να χρηματοδοτηθεί από την ΓΓΑ το γήπεδο 5Χ5. Στόχος μας είναι δημιουργία ενός αθλητικό πόλου στην περιοχή του Πλωμαρίου, που θα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών. Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να διερευνήσουμε μαζί με το νέο κοινοτικό συμβούλιο, την δυνατότητα κατασκευής ενός μικρού κλειστού γυμναστηρίου

Εχουμε την δημόσια περιουσία που πρέπει να την αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών

Βλέπουμε την αξιοποίηση  του άθλιου έτσι κι αλλιώς δημαρχιακού μεγάρου, με την χρήση όλων των χώρων και κυρίως της εγκατάστασης εκεί τόσο του Α.Τ. όσο και του Λ.Σ. που σήμερα πληρώνουν νοίκια για την χρήση των κτιρίων που κατέχουν.

Εχουμε το κτήριο στην είσοδο του Πλωμαρίου που θέλουμε, σε συνεργασία με τις συλλογικότητες του πολιτισμού και της οικονομίας της περιοχής να το αξιοποιήσουμε σαν χώρο οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας

 

Για την ανεργία, την ανάπτυξη και τον τουρισμό

Είμαστε εμείς που μιλάμε για την ανάγκη να συμβάλει ο Δήμος μας να βρουν οι άνεργοι δουλειά, αλλά και για την δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση του δήμου μας και κάθε Δημοτικής Ενότητας ξεχωριστά. Με πρόγραμμα και σχέδιο:

·       Εντάσσουμε τη διάσταση της δημιουργίας απασχόλησης, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δημοτικών έργων. Βασικό μας κριτήριο για την ένταξη των νέων έργων στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου θα είναι οι«θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και άμεσες επιπτώσεις στη δημιουργία απασχόλησης»

·       Υλοποιούμε ενός άμεσο και εκτεταμένο πρόγραμμα μικρών έργων αυτεπιστασίας στην πόλη και τα χωριά, που θα έχει σαν αποτέλεσμα, τόσο την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής στα χωριά μας, αλλά και την καταπολέμηση της ανεργίας.

·       Δημιουργούμε, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, μηχανισμούς υποστήριξης της αυτοαπασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, ενισχύομε την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία γιατί την θεωρούμε ότι μπορεί να είναι σημαντικός πυλώνας της δίκαιης ανάπτυξης.

·       Συμβάλαμε στο να ξεμπλοκάρει το θέμα της πύλης εισόδου και τώρα να βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης της. Ένα θέμα που έτσι και αλλιώς το παρακολουθούμε από κοντά.

·       Θέλουμε να δούμε, σε συνεργασία με την τοπική βιομηχανία ούζου, πώς θα μπορέσουμε, με κέντρο αυτή, να συμβάλλουμε στο να αναπτυχθούν και άλλες, υποστηρίχτηκες σε αυτήν δραστηριότητες, έτσι ώστε οι νέοι μας να μπορέσουν να βρούνε δουλειά στο Πλωμάρι

·       Θέλουμε, ο πολιτισμός και η φύση της περιοχής, να αποτελέσουν συστατικό στοιχεία του τουριστικού προϊόντος της

·       Εχουμε τα όμορφα πλωμαριτοχώρια που μπορούν να φιλοξενήσουν δράσεις περιπατητικού τουρισμού, και αγροτουρισμού.

·       Εχουμε τις γιορτές μας, που γίνονται κάθε από κάποιον πολιτιστικό σύλλογο, όπως είναι οι "Γιορτές του τραχανά" στο Ακράσι.

Για την κοινωνική πρόνοια

·       Σε κάθε Δημοτική Ενότητα, θα λειτουργήσει ένα Κέντρο Κοινότητας, για να έχουν όλοι οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη, πρόσβαση, με αξιοπρέπεια, στην άμεση πληροφορία για τα επιδόματα και την οικονομική υποστήριξη που δικαιούνται από το κεντρικό κράτος.

·       Αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τους παιδικούς σταθμούς στην πόλη και τα χωριά, με παροχή γευμάτων σε όλα τα παιδιά παντού.

·       Μας είναι αδιανόητο, ακόμα και ως σκέψη, ότι σήμερα, εδώ στο Πλωμάρι, αλλά και σε άλλες περιοχές του Δήμου μας, τα παιδιά δεν τρώνε στον παιδικό σταθμό. Ενώ υπάρχουν ανάγκες. Ενώ υπάρχει μαγείρισσά, υπάρχουν χρήματα και αυτό που δεν υπάρχει, είναι η βούληση για να λυθεί το οποιοδήποτε γραφειοκρατικό πρόβλημα ενδεχομένως υπάρχει!

Επιπλέον, η Εριφύλη Χιωτέλλη, παρουσίασε αναλυτικό τον τρόπο που θα υλοποιηθεί το σχέδιο σε συνεργασία με τα νέα κοινοτικά συμβούλια της Δ.Ε.

Συγκεκριμένα είπε:

"Να τι σκεφτόμαστε, να ποιες είναι οι δεσμεύσεις μας:

Θεωρούμε την Κοινότητα  σαν τη βάση πάνω στην οποία συγκροτείται και υλοποιείται το πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης που νοιάζεται και ακούει.

Τρεις είναι οι καθοριστικοί άξονες, αλλά και τα κρίσιμα βήματα για μια αποτελεσματική σχέση του Δήμου με τις κοινότητες και άρα για την επιτυχία του συνολικού προγράμματός μας.

΄Ενα όσο το δυνατό πιο αναλυτικό πρόγραμμα δράσης για την κάθε Κοινότητα ξεχωριστά, αλλά και για την κάθε Δημοτική Ενότητα σαν σύνολο.

Ευθύνη των νέων κοινοτικών συμβουλίων θα είναι να επεξεργαστούν το πρόγραμμα για την κοινότητά τους. Μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης, με την υποστήριξη του Δήμου, συγκροτείται το τετραετές πρόγραμμα της κάθε Δημοτική Ενότητας

Ο Δήμος Μυτιλήνης, θα θέσει στη διάθεση των κοινοτήτων και των Δημοτικών Ενοτήτων, όλα τα απαραίτητα μέσα καθώς επίσης και το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να είναι σε θέση να εκπονούν, να υλοποιούν και να παρακολουθούν το πρόγραμμα δράσης τους

Το πρόγραμμα αυτό και οι διαδικασίες σχεδιασμού του, αναμένουμε να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2019, δηλαδή τρεις μήνες μετά την έναρξη της δημαρχιακής μας θητείας.

Μια σαφής δέσμευση και συμφωνία ανάμεσα στα Κοινοτικά Συμβούλια και την δημοτική αρχή του νέου Δήμου Μυτιλήνης, σχετικά με το "ποιος κάνει τι και πότε".

Ξεκινώντας από το επίπεδο των Δημοτικών Ενοτήτων και κατεβαίνοντας στο επίπεδο των Κοινοτήτων, καθορίζονται και συμφωνούνται με σαφήνεια, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος Μυτιλήνης απέναντι σε κάθε Κοινότητα και Δημοτική Ενότητα, καθώς επίσης και οι επιπλέον αρμοδιότητες, πέραν αυτών που προβλέπονται στον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, καθώς και οι επιπλέον πόροι, ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμός, που θα τους παραχωρηθεί.

Είναι προφανές ότι αυτές οι δεσμεύσεις και οι ανάγκες για επιπλέον αρμοδιότητες, πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, θα βασίζονται πάνω στα σχέδια δράσης που θα έχουν ήδη εκπονηθεί.

Αυτή η διαδικασία, αναμένεται να τελειώσει τον πρώτο μήνα του νέου έτους (Γενάρης του 2020)

Συγκρότηση και στελέχωση υπηρεσίας υποστήριξης των Κοινοτικών Συμβουλίων εντός του Δήμου Μυτιλήνης

Θα συγκροτηθεί ειδική υπηρεσία υποστήριξης των Κοινοτικών Συμβουλίων, εντός του Δήμου Μυτιλήνης. Η υπηρεσία αυτή θα λειτουργεί με την ευθύνη ενός εκ των αντιδημάρχων και θα έχει σαν αντικείμενο τον συντονισμό των επιμέρους υπηρεσιών του Δήμου για τη διευκόλυνση των σχέσεων των νέων Κοινοτικών Συμβουλίων με αυτές.

Αυτή η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του Νοέμβρη του 2019»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Εφυγε από τη ζωή η 49χρονη Ολγα Τακτικού
ΧΩΡΙΑ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Ερεσού»

Ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Πρωτοβουλία Ερεσού»
ΧΩΡΙΑ

Με επιτυχία η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο της Γέρας

«Η Κοινότητα ενωμένη για τη Ζωή και την Αλληλεγγύη» δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευστράτιος Καραβασίλης
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Την Παρασκευή σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες προσγειώνεται στη Μυτιλήνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντικατάσταση των φωτιστικών στην πλατεία Δημαρχείου της Αγιάσου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Αθανασίου με Κολοκοτρώνη

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε με τον νέο Στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ σημαντικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και την ασφάλεια της περιοχής μας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Μυτιλήνης του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι