Φωτιά, οι τιμές του γιορτινού τραπεζιού
Αύξηση τιμών σε όλα σχεδόν τα προϊόντα σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2020
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/12/2021
Σύμφωνα με την τιμοληψία που πραγματοποίησε το Τμήμα Εμπορίου και τα συγκριτικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται, το κύμα των αυξήσεων είναι ξεκάθαρο πλέον και αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τον γιορτινό προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
Οι ανατιμήσεις αποτυπώνονται τόσο στις κατώτατες όσο και στις ανώτατες τιμές και επηρεάζουν την πλειοψηφία των προϊόντων.
Πιο συγκεκριμένα αυξήσεις από 0,20 έως 1,50 ευρώ παρατηρούνται σε όλα τα κρεατικά, κοτόπουλο, αρνί, κατσίκι, μοσχάρι, χοιρινό και λουκάνικα.
Αυξήσεις παρατηρούνται και στα εποχικά γλυκά, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και βασιλόπιτα από 0,50 έως 1,50 ευρώ περίπου.
Από τις ανατιμήσεις δεν ξεφεύγουν τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία στο σύνολό τους σχεδόν εμφανίζουν αυξήσεις.
Κάνοντας κανείς έναν πρόχειρο υπολογισμό για το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 6-8 ατόμων το οποίο περιλαμβάνει δύο είδη κρεάτων γλυκά του εμπορίου, φρούτα και σαλάτες καταλήγει στο ποσό των 130 έως 140 ευρώ. Εάν βέβαια τα κρεατικά είναι αρνί, κατσίκι ή μοσχάρι τότε το κόστος του τραπεζιού μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 160 ευρώ. Στην τιμή αυτή δεν περιλαμβάνονται τα αλκοολούχα ποτά και τα τυροκομικά προϊόντα τα οποία σίγουρα θα εκτοξεύσουν την τιμή του γιορτινού τραπεζιού κοντά στα 200 ευρώ.
Δείτε αναλυτικά τις τιμές των προϊόντων και τα στοιχεία σύγκρισης με το Δεκέμβριο του 2020