× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από την εμπόλεμη ζώνη στη Λέσβο, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Αθήνα και συγγραφέας

Οι «Χαμένες Ταυτότητες», το πρώτο βιβλίο του αφγανικής καταγωγής Ρεζά Γκολαμί, ο οποίος έφτασε ως πρόσφυγας το 2006 στη Λέσβο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 27/12/2021

Από την εμπόλεμη ζώνη στη Λέσβο, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Αθήνα και συγγραφέας
Από τη βιβλιοπαρουσίαση στο Πανελλήνιον με το Book and Art

Έφτασε στα 17 του στη Λέσβο το 2006 με φουσκωτή βάρκα από την Τουρκία, έμεινε για λίγο στη «φυλακή» της Παγανής και συνέχισε τη ζωή του. Ο Ρεζά Γκολαμί έχει εδώ και έξι χρόνια το εστιατόριο «Φωλιά» στα Εξάρχεια της Αθήνας και επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες στη Μυτιλήνη, 15 χρόνια από την πρώτη του φορά για να παρουσιάσει το πρώτο του βιβλίο «Χαμένες Ταυτότητες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος» στο παραδοσιακό καφενείο «Πανελλήνιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γεννήθηκα σε εμπόλεμη ζώνη, σε μία φτωχή χώρα» είναι από τα πρώτα πράγματα που μας λέει ο Ρεζά Γκολαμί, μιλώντας για τους συνεχείς εμφυλίους στο Αφγανιστάν, αλλά και τον σκοταδισμό των Ταλιμπάν. Στα 12 του βρέθηκε στο Πακιστάν, ενώ το 2001 πίστεψε για λίγο μαζί με τους συμπατριώτες του ότι το 2001 οι Αμερικανοί θα βοηθούσαν τον Αφγανικό λαό, αλλά σύντομα θα διαψεύδονταν, με κυβερνήσεις, «μαριονέτες».

Διέφυγε στο Ιράν, και από εκεί στην Τουρκία. Θεωρεί τυχερό τον εαυτό του που τον εντόπισε το Λιμενικό: «Αν ένα κύμα αναποδογύριζε τη βάρκα τότε, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα». Έμεινε μία βδομάδα στην Παγανή σε αίθουσα με τους ανήλικους, και με το σημείωμα που έλαβε έφυγε για Αθήνα.

Το 2012 εκλέχτηκε πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας, δίνοντας συνεχείς αγώνες για την ένταξη των Αφγανών προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.«Δεν έγινα βάρος, και δεν αλλοίωσα τον ελληνικό πολιτισμό» λέει ουσιαστικά απαντώντας στις ξενοφοβικές φωνές. Έμαθε άπταιστα ελληνικά, δούλεψε για λίγο ως διερμηνέας, τελείωσε το Λύκειο και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το 2014, νοσταλγώντας τις γεύσεις της παιδικής του ηλικίας, νοίκιασε ένα μαγαζί στα Εξάρχεια και έφτιαξε τη «Folia», ένα φαλαφελατζίδικο που έχει γίνει από τα τοπόσημα της γειτονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πλέον θέλω να συνεισφέρω με την αγάπη μου σε όλους, γιατί πάνω από όλα βρίσκεται ο άνθρωπος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύντομη περιγραφή του βιβλίου

Το βάθος της ταλαιπωρίας που βίωσα δεν υπάρχει λέξη για να του δώσει μορφή. Για να γίνει κανείς φάλαινα πρέπει να πιει θαλασσινό νερό, να γευτεί τη γλυκόπικρη γεύση που αφήνει κάθε ιστορία.

Συνήθως στη ζωή έχουμε επιλογές, αλλά υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να ζήσεις. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δική μου ζωή, δίχως επιλογή, δίχως όνειρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ρεζά Γκολαμί γεννήθηκε το 1988 στην πόλη Καμπούλ του Αφγανιστάν. Στις Χαμένες ταυτότητες μας αφηγείται την ιστορία του: την παιδική ηλικία του σε μια χώρα διαλυμένη από εμφύλιους πολέμους και φυλετικές διαφορές, και τις μεταναστεύσεις του πρώτα στο Πακιστάν κι ύστερα στο Ιράν, ώσπου το 2006, σε ηλικία δεκαεπτά ετών κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα. Η συγκλονιστική μαρτυρία του, γραμμένη χωρίς μελοδραματισμούς και κατηγορώ, δίνει στον αναγνώστη να καταλάβει οριστικά και αμετάκλητα γιατί η προοπτική μιας ξεφούσκωτης βάρκας πουθαλασσοδέρνεται στα κύματα μοιάζει για τον πρόσφυγα με ταξίδι προς την ελευθερία.

Γεννημένος το 1988 στην πόλη Καμπούλ του Αφγανιστάν ο Ρεζά Γκολαμί (RezaGkolami) αναγκάστηκε, λόγω του εμφύλιου πολέμου και του απάνθρωπου καθεστώτος των Ταλιμπάν, να εγκαταλείψει την οικογένειά του και να μεταναστεύσει σε ηλικία δέκα ετών στο Πακιστάν. Εκεί έζησε τρία χρόνια, δουλεύοντας ως ράφτης και πηγαίνοντας παράλληλα σχολείο. Επέστρεψε για λίγο στην πατρίδα του και στη συνέχεια κατέφυγε στο Ιράν, όπου έζησε για μικρό διάστημα υπό τον φόβο της απέλασης. Έπειτα πέρασε στην Τουρκία και το 2006 ήρθε στην Ελλάδα, σε ηλικία δεκαεπτά ετών. Ύστερα από απορριπτικές αποφάσεις από την επιτροπή ασύλου και προσωπικό αγώνα, κατάφερε να λάβει πολιτικό άσυλο το 2011 και την ελληνική υπηκοότητα το 2016. Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στην Ελλάδα και σήμερα είναι φοιτητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Από το 2010 ως το 2015 εργάστηκε ως μεταφραστής και διερμηνέας. Το 2012 εκλέχτηκε πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται για την ένταξη των Αφγανών προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και να ασχολείται ενεργά με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ομιλητές και ομιλήτριες στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε και το βιβλιοπωλείο Book and Art 

Δέμελη Τουλίνα, Τομέας Προστασίας, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γραφείο Λέσβου, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δούση Έφη, νομικός-ανθρωπολόγος

Παύλου Διονύσης, εκπαιδευτικός

την παρουσίαση συντόνισε  η Νικολέττα Δημοπούλου, θεατρολόγος-θεατροπαιδαγωγός

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Βέρα Κωφοπούλου, Ευαγγελία Τσολάκη Τοπικές Συντονίστριες Λέσβου προγράμματος  «Κι αν ήσουν εσύ;»

Κατερίνα Αλεξιάδη, Περιφερειακή Συντονίστρια Νότιας Ελλάδας και Νησιών Αιγαίου προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Τυπική ανάπτυξη και δυσκολίες του παιδιού σχολικής ηλικίας»

Εκδήλωση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Το παγκάκι της φιλίας»

Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη