× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σμύρνη μου Αγαπημένη: Η κριτική του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου

Τι ήταν εκείνο που τον εξέπληξε και ποια στοιχεία της ταινίας δεν τον εντυπωσίασαν;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/12/2021

Σμύρνη μου Αγαπημένη: Η κριτική του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου

Η Σμύρνη μου Αγαπημένη κάνει πρεμιέρα αύριο, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, στους ελληνικούς κινηματογράφους κι ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος έκανε τη δική του κριτική. Τι ήταν εκείνο που τον εξέπληξε και ποια στοιχεία της ταινίας δεν τον εντυπωσίασαν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτα απ’ όλα, ο κριτικός κινηματογράφου επεσήμανε ότι η παραγωγή έχει κάνει τα καλύτερα δυνατά, ενώ είναι ίσως η πιο ακριβή ελληνική ταινία που αγγίζει τα 4.000.000 ευρώ, «που για τα ελληνικά δεδομένα είναι μία πολύ ακριβή παραγωγή». Ανέφερε ότι προσπάθησαν να φαίνονται αυτά τα χρήματα, αλλά όχι σε υπερβολικό σημείο που να τους νοιάζει μόνο αυτό, αφού είναι ένα δράμα.

Η ταινία, όπως τονίζει ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, «ξεκινάει και τελειώνει με δύο πολύ μεγάλες αντιθέσεις»: με το πάρτι και αυτή την ανεμελιά που υπήρχε στη Σμύρνη το 1915 και τελειώνει με την μικρασιατική καταστροφή, την τραγωδία.

Η σκηνοθεσία και οι μικροί ρόλοι

«Εμένα με έπιασε πολύ σε αυτό το κομμάτι [της τραγωδίας], γιατί θεώρησα ότι μετά το ξεκίνημα, η ταινία προσπαθεί να απλώσει το χρονικό της οικογένειας Μπαλτατζή και προσπαθεί να χωρέσει πάρα πολλά πράγματα και πάρα πολλά στοιχεία και πληροφορίες», προσθέτει. Σχετικά με τη σκηνοθεσία της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος κάνει μία ειλικρινής κριτική υπογραμμίζοντας ότι «κόβει πάρα πολύ και και αφαιρεί από τη συγκίνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρόλο που υπάρχουν ψήγματα καλών ερμηνειών σε όλους, οι πιο μικροί ρόλοι – όπως του πολύ κακού Ύπατου Αρμοστή που παίζει ο Χρήστος Στέργιογλου και του γλυκύτατου παππού που είναι ο Γιάννης Βογιατζής – είναι πιο σωστοί, γιατί κάνουν το σωστό τόξο, το βλέπεις καλύτερα στην οθόνη», συμπληρώνει. «Οι άλλοι διακόπτονται συνέχεια, από μία σκηνοθεσία που προσπαθεί να τροχονομήσει όλο το υλικό».

Η Μιμή Ντενίση ως ηθοποιός αλλά και ως σεναριόγραφος

Στη συνέχεια, ο κριτικός μίλησε για τη Μιμή Ντενίση και ως ηθοποιός, αλλά και ως σεναριογράφος. «Με εξέπληξε πολύ θετικά η Μιμή Ντενίση, γιατί δεν έχει παίξει ποτέ στο σινεμά, είναι γυναίκα του θεάτρου». «Έχει έναν έλεγχο του ρόλου της, αλλά σχεδόν σαν να είναι μία συναισθηματική τραμπάλα της ταινίας. Ξέρει τόσο καλά το υλικό, έχει αυτή την ευγένεια, την ψυχραιμία και παράλληλα τη ζεστασιά και την κομψότητα που απαιτεί ο ρόλος, που τη βρίσκω σωστή γιατί κάνει αυτά τα περάσματα, ισορροπεί», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, είχε κάποιες ενστάσεις στο σενάριο, αφού υπήρχε πολλή πληροφορία που χανόταν. «Θεωρώ ότι [η Μιμή Ντενίση] έπρεπε να έχει κάνει μία επιλογή», τόνισε και ανέφερε ότι σε μία σειρά θα εξελισσόταν καλύτερα ο κάθε ρόλος, ενώ στην ταινία θα μπορούσε «να είχε κόψει χαρακτήρες, έτσι ώστε να βοηθηθεί ο σκηνοθέτης για να έχει λιγότερα στοιχεία».

Τέλος, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος ολοκλήρωσε την κριτική του για τη «Σμύρνη μου Αγαπημένη» τονίζοντας ότι «έχει κάποιες αντιρρήσεις, αφού ήθελε περισσότερα από άποψη δράματος».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του
ΕΛΛΑΔΑ

Με «άρωμα» Λέσβου το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 42 υποψηφίων από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα ανάμεσα τους και ο Μυτιληνιός Βαγγέλης Κατσακούλης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΛΛΑΔΑ

61 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε μία ήμερα

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά η Πυροσβεστική και καλεί όλους να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών
ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχοι για διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Ασφυκτικές πιέσεις από την ΑΑΔΕ προς όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων. Όλο και πιο έντονες οι απειλές για επιβολή προστίμων
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 19 Απριλίου

Θα καταβληθούν 94,75 εκατ. ευρώ σε 93.887 δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Ζητούν δωρεάν μεταφορά για τους μαθητές των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας

Διαμαρτυρία από την Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας
ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα γεωτεχνικών και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Αποχή από τους ελέγχους ανακοίνωσε η ΠΟΓΕΔΥ με προσφυγή στην δικαιοσύνη απάντησε ο Αυγενάκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νήσων ο Κωνσταντίνος Σινάνης

Κομβικό ρόλο σε μια κρίσιμη επιτροπή της ΚΕΔΕ για να μικρά νησιά της χώρας αναλαμβάνει ο Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται θυελλώδεις βοριάδες στο βόρειο Αιγαίο

Ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης