× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δωρίστε βιβλία σε μικρούς και μεγάλους μα και στον εαυτό σας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 25/12/2021

Δωρίστε βιβλία σε μικρούς και μεγάλους  μα και στον εαυτό σας

Θα ξεκινήσω με ένα κατακόκκινο βιβλίο με χρώμα και τραγούδι σε QR code, για τους μικρούς μας φίλους! Μπορεί το βιβλίο να είναι πάντα ένα πολύ καλό δώρο και πολύ καλή παρέα, μα είναι πολύ σπουδαίο και η φιλία, και η καλή παρέα! Αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες και για όλες τις εποχές του χρόνου, φυσικά και για τα Χριστούγεννα!

Ας δούμε ποιο είναι το τέλειο δώρο για την μικρή Λόλα, τι θα ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη! ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΔΩΡΟ Πικ και Λόλα είναι ο τίτλος του βιβλίου από την σειρά με διασκεδαστικές ιστορίες, όπου ο λόγος κυλάει όμορφα μέσα από στιχάκια, που υπογράφει η Λίνα Σωτηροπούλου και εικονογραφεί η Ναταλία Καπατσούλια. Κεντρικοί ήρωες είναι η Λόλα και ο Πίκο, δυο φίλοι, που μπορεί να είναι διαφορετικοί αλλά είναι και αχώριστοι! Τα παιδία, από δύο ετών και πάνω, σε αυτές τις ηλικίες απευθύνονται, ψυχαγωγούνται και γνωρίζουν μέσα από τις ιστορίες των δύο πρωταγωνιστών τις έννοιες της φιλίας, της αποδοχής και της συνεργασίας. Δεν είναι ένα συνηθισμένο χριστουγεννιάτικο βιβλίο για πολύ μικρά παιδιά, γι αυτό και σας το προτείνω! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ιστορίες και κάλαντα για χαρούμενες γιορτές, είναι ο τίτλος μα και το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου, που περιλαμβάνει μια συλλογή με ιστορίες που αγαπήσαμε και θέλουμε να γνωρίσουμε στην επόμενη γενιά, μα και τραγούδια και κάλαντα παραδοσιακά! Πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να το ξεφυλλίσετε παρέα με τα παιδιά, ή και τα εγγόνια σας. Είναι ότι πρέπει για αυτό που λέμε ‘’για να γνωρίσουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι’’! Προσφέρεται για παιδιά από τριών ετών! Την μετάφραση έχει κάνει η Αγγελική Μόσχου, και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Από αυτά τα βιβλία που αξίζει να γνωρίσουμε στα παιδιά μας, που έχουμε αγαπήσει όταν ήμασταν στην ηλικία τους, είναι Το καπλάνι της βιτρίνας, το μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, που διαδραματίζεται σε ένα νησί του Αιγαίου, το 1936. Το καπλάνι είναι ένας παράξενος βαλσαμωμένος τίγρης!
Το έργο αυτό έχει κάνει πολλές επανεκδόσεις, έχει την δική του μεγάλη ιστορία. Έχει μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες, όπως στα αγγλικά, έχει βραβευτεί, έχει προβληθεί σε επεισόδια από την Ετ-1. Θα μπορούσα να γράψω και άλλα πολλά. Μα θα σταθώ στο ότι, ήρθε η ώρα να παρουσιαστεί διασκευασμένο το αυτοβιογραφικό αυτό μυθιστόρημα της Ζέη, ως graphic novel, από τις δημιουργούς κόμικς Γεωργία Ζάχαρη και Στέλλα Στεργίου, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο το συστήνουν στις νεότερες γενιές. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Και μια βιβλίο πρόταση για τους μεγαλύτερους φίλους του βιβλίου και του διηγήματος, ή ακόμα καλύτερα των σύντομων διηγημάτων, αυτοτελών αλλά και συνομιλούντων, ώρες αιώρες ο τίτλος των διηγημάτων του Γιάννη Καισαρίδη. Από τις εκδόσεις Κέδρος.
Με έκανε να χαμογελώ, ( με διαφορετικούς τρόπους), να βουρκώσω, να προβληματιστώ! Γι αυτό και σας το συστήνω!
Τέλος, δανείζομαι από το οπισθόφυλλο: Από τη χαραυγή του 20ού αιώνα μέχρι τις μέρες μας, άνθρωποι σε κρίσιμες ώρες του βίου τους. […]
Ώρες, χίλια καρφιά στην πόρτα μας.
Ώρες αιώρες στη Σκαπτή-Γραπτή την ‘Υλη.

Καλές γιορτές


*H ΑθαΝασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης