× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παρέλαβε το αρχαιότερο βιβλιοπωλείο και συνεχίζει… ευρωπαϊκά!

Η Κλειώ Χατζηδανιήλ μάς λέει την μακραίωνη ιστορία του βιβλιοπωλείου της στην Ερμού, και την ακαδημαϊκή της πορεία

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 28/12/2021

Παρέλαβε το αρχαιότερο βιβλιοπωλείο και συνεχίζει… ευρωπαϊκά!

Για τη μακραίωνη ιστορία του βιβλιοπωλείου της «Χατζηδανιήλ» επί της Ερμού στη Μυτιλήνη, αλλά και τη δική της προσωπική ακαδημαϊκή πορεία μίλησε καλεσμένη στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» η Κλειώ Χατζηδανιήλ.

Μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο που ίδρυσε ο προπάππους της και το ανέλαβε ως διευθύντρια από το 2001, κρατώντας σταθερή πελατεία. Παρακάτω γράφουμε την ιστορία του βιβλιοπωλείου Χατζηδανιήλ που έχει μοιραστεί ουκ ολίγες φορές. Ας σημειωθεί ότι το βιβλιοπωλείο βίωσε την κρίση των λοκντάουν, ενώ από τη στιγμή που άνοιξε εκ νέου τα πράγματα πάνε καλύτερα, και η ίδια συμφωνεί ότι ένα βιβλίο παραμένει σταθερά ένα όμορφο προσωπικό δώρο.

Η Κλειώ Χατζηδανιήλ αγαπά τα βιβλία, αλλά και τα γράμματα. Έλαβε το πτυχίο της στη Φιλοσοφική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και αρκετά χρόνια μετά επέστρεψε στα ακαδημαϊκά βιβλία. Επέλεξε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας για το μεταπτυχιακό και διδακτορικό της με θέμα τη γυναικεία ταυτότητα στη Λέσβο και τις γαμήλιες στρατηγικές. Το 2005 επέλεξε το Τμήμα Κοινωνιολογίας για μεταπτυχιακό στις ευρωπαϊκές σπουδές, αντικείμενο που ξεχώρισε έως σήμερα που εκπονεί νέα διδακτορική διατριβή με θέμα την ευρωπαϊκή ενοποιητική ιδέα στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου.

Ξεχωρίζει την ευρωπαϊκή ιδέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκθειάζει το έργο του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το έργο του και τη συμμετοχή του στην πανεπιστημιακή συμμαχία, χάρη στην οποία είχε την ευκαιρία να μεταβεί στο Παρίσι, παρακολουθώντας μαθήματα, αλλά και πρόσφατα να υποδεχτεί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού Paris 8 στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής αυτής συμμαχίας και των ανταλλαγών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

Η ιστορία του βιβλιοπωλείου

Η επιχείρηση Χατζηδανιήλ ιδρύθηκε στην πόλη της Μυτιλήνης το 1827. Η ύπαρξή της αναφέρεται το 1835 σε περιγραφή περιηγητού για την Μυτιλήνη. Το αρχικό επώνυμο της οικογένειας ήταν διαφορετικό. Δύο μέλη της, ωστόσο, ξαναβαπτίσθηκαν στους Αγίους Τόπους παίρνοντας τον τίτλο του Χατζή. Εκμεταλλευόμενοι το προνόμιο που παρείχε το προσωνύμιο αυτό για την μετακίνηση σε άλλες χριστιανικές χώρες, κατόρθωσαν να φύγουν στη Λειψία. Ενας εκ των αδελφών σπούδασε Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της πόλης όπου και συνέχισε την καριέρα του. Αρχικά, εμπορεύονταν χαρτί και είδη γραφής ενώ, λίγο αργότερα, άρχισαν να διακινούν προς την Μυτιλήνη και άλλες γειτονικές περιοχές και τα στερεότυπα Λειψίας (εκδόσεις έργων της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας) με ενδιάμεσους σταθμούς τη Βάρνα και την Κωνσταντινούπολη. Στη Βάρνα, επεκτάθηκα και στην εκδοτική δραστηριότητα, εκδίδοντας, προς τα τέλη του 19ου αι., το περιοδικό "Πανδαισία", "Ηθικόν, κοινωνικόν και εγκυκλοπαιδικόν φύλλον, εκδιδόμενον τρις κατά μήναν, τη συνεργασία πολλών κλάδων της επιστήμης. Υπό Δημ. Χ[ατζ]η Δανιήλ, Διδάκτορος της Φιλοσοφίας και προλύτου της Θεολογίας». Ο Δημήτριος διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις με την αγιορείτική κοινότητα, όπου μυήθηκε στην τέχνη της αγιογραφίας.

Ενας από τους γιούς του Δημητρίου ΧατζηΔανιήλ (Βαρναίου), ο Ιωάννης, που γεννήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα σπούδασε, κρυφά από την οικογένειά του, βιβλιοδεσία και ζωγραφική στο Παρίσι, όπου είχε σταλεί για να σπουδάσει ιατρική. Επιστρέφοντας στη Μυτιλήνη και αναλαμβάνοντας την επιχείρηση, εισήγαγε μια σημαντική καινοτομία προκειμένου να μειώσει το κόστος των βιβλίων: τα τυπωμένα κείμενα εισάγονταν σε δεκαεξασέλιδα και εβιβλιοδετούντο πια στο εργαστήριο της Μυτιλήνης, απ΄όπου, στη συνέχεια, διοχετεύονταν στις αγορές σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Όταν άρχισε να γνωρίζει μεγάλη άνθιση στη Γαλλία η τέχνη της φωτογραφίας, έφυγε ξανά στο Παρίσι, όπου σπούδασε για τρία χρόνια την νέα αυτή τέχνη. Με την επιστροφή του στο νησί άρχισε να λειτουργεί παράλληλα και φωτογραφείο. Η προσπάθεια για περαιτέρω διείσδυση της Ελληνικής εθνικής παιδείας προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αφύπνιση της εθνικής συνείδησης στους τουρκοκρατούμενους ακόμη ελληνικούς πληθυσμούς, τον βρήκε ένθερμο υποστηρικτή και αρωγό. Όταν, στο τέλος του 19ου αιώνα, χτίσθηκε ο ναός του Αγίου Θεράποντος και τα προσκείμενα σε αυτόν καταστήματα , ένα μέρος της επιχείρησης μεταφέρθηκε στα νέα αυτά καταστήματα, επί της οδού Ερμού,( όπου και συνεχίζει μέχρι σήμερα τη λειτουργία της) ενώ διατηρήθηκε παράλληλα και ο αρχικός χώρος στην περιοχή της Μητροπόλεως. Η νέα αυτή θέση ήταν αρκετά απόκεντρη για τα δεδομένα της εποχής, ωστόσο οι νεόδμητοι χώροι στη νέα αγορά ήταν μεγαλύτεροι και έδωσαν τη δυνατότητα στην επιχείρηση να επεκταθεί και στους τομείς της έκδοσης cartes postales και της παραγωγής τετραδίων με έγχρωμες παραστάσεις στο εξώφυλλο.

Ο θάνατος του Ιωάννη στο τέλος του 1912, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Λέσβου, βρήκε την οικογένεια απροετοίμαστη. Την επιχείρηση ανέλαβαν δύο από τους γιούς του, ο Δημήτριος (Τάκης) και ο Μιλτιάδης- Κανάρης. Διατηρώντας ακόμη το προνόμιο της εισαγωγής χαρτιού από τη Γερμανία, οργάνωσαν, απέναντι από τη σημερινή θέση της επιχείρησης, και εργαστήριο τυποποιημένης παραγωγής σιγαροχάρτων, τα σιγαρόχαρτα ΩΜΕΓΑ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ, κ.ά. Το 1919, ακολουθώντας το κύμα αρκετών άλλων ελληνικών επιχειρήσεων, ίδρυσαν στη συνοικία Αραπιάν Τσαρσί της Σμύρνης χονδρεμπορικό υποκατάστημα σιγαρόχαρτων και καπναποθήκη για τις ανάγκες του Ελληνικού στρατού που άρχιζε να προελαύνει στη Μικρασιατική ενδοχώρα. Παράλληλα, από τον ίδιο χώρο, διοχέτευαν σε σχολεία ελληνικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας, τετράδια και βιβλία από την επιχείρηση της Μυτιλήνης.

Στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 την επιχείρηση ανέλαβαν ο Ιωάννης (γιος του Δημητρίου)και η Ηλέκτρα (κόρη του Μιλτιάδη-Κανάρη) με αποκλειστικό αντικείμενο πλέον το εμπόριο βιβλίων, χαρτικών και γραφικής ύλης. Από το 2001 την επιχείρηση διευθύνει η κόρη του Γιάννη, Κλειώ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν έχει σημασία αν θα είναι Βάστρια ή Καρά Τεπές, χρειαζόμαστε δομή»

Τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και την ανάγκη ύπαρξης μίας κλειστής δομής φιλοξενίας αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ Στρατής Καραγεωργίου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Να απαλλοτριωθεί το Αφεντέλλι προς όφελος του τόπου»

Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος γίνεται η Πρωτοβουλία Υπεράσπισης της παραλίας της Ερεσού και ο Στ. Κόβρας μιλά στο «Ν» για όλα και τη συνάντηση με Βέρρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Αθανασίου με την Ένωση Αστυνομικών Λέσβου

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην υποστελέχωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών του νησιού
ΥΓΕΙΑ

Βρέφος 10 μηνών, νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Έκλεισαν οι δυο παθολογικές κλινικές του για τους υπόλοιπους ασθενείς, προκειμένου να νοσηλευθεί ο αυξημένος αριθμός ασθενών με κορονοϊό στο νησί
ΥΓΕΙΑ

Δυο ακόμα νεκροί από κορονοϊό σε λίγες ώρες

Επτά οι νεκροί από την Πρωτοχρονιά, στους 105 οι νεκροί στη Λέσβο από την αρχή της πανδημίας. Στους 28 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γερμανοί εθελοντές στο Γεωπάρκο της Λέσβου

Συνεχίζεται το επιτυχημένο πρόγραμμα συνεργασίας της Ελληνικής και της Γερμανικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να μην υπάρξει ούτε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση»

Δήλωση της βουλευτή Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κλειστά τα σχολεία την Τρίτη στη Μυτιλήνη

Πιο αργά η έναρξη των μαθημάτων την Τετάρτη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση για τους Ευρωπαίους πολίτες από τον Μπουρνού

Συμμετοχή του βουλευτή στην ολομέλεια για την ευρωπαϊκή Δημοκρατία
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

«Γιατί καταψήφισα τον προϋπολογισμό ...»

Δήλωση του Στρατή Ζαφείρη για τη στάση που τήρησε στη συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΕΛΛΑΔΑ

Απαγορεύτηκε το κυνήγι στη διάρκεια του χιονιά

Με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών απαγορεύτηκε το κυνήγι σε περιόδους δυσμενών καιρικών συνθηκών στο Νομό Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ερώτηση από την «Ανταρσία στο Αιγαίο»

Με θέμα τον προγραμματισμό έργων υποδομής στο πρωτογενή τομέα του βορείου Αιγαίου