× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν τη «Συμπαράταξη Πολιτών στο Βόρειο Αιγαίο»

Εκδήλωση στη Χίο για τα Πράσινα Νησιά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/5/2019

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν τη «Συμπαράταξη Πολιτών στο Βόρειο Αιγαίο»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Χίο η εκδήλωση με θέμα «Πράσινα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο» που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Τη συζήτηση συντόνισε η Γιούλα Αργυρούδη, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων και υποψήφια Περιφερειακή σύμβουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιάννης Σπιλάνης, οικονομολόγος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη «Συμπαράταξη Πολιτών στο Βόρειο Αιγαίο», σχήμα που στηρίζουν οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, τόνισε ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών βασίζεται στο τρίπτυχο "ποιοτικά, πράσινα και ίσων ευκαιριών νησιά". Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που μπορούν να παραχθούν στα νησιά και να είναι ανταγωνιστικές πρέπει να έχουν ποιότητα & ασφάλεια ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες καταναλωτικές συνήθειες. Η περιφερειακή αρχή με βάση τις βασικές της αρμοδιότητες θα πρέπει να διαχειριστεί το περιβάλλον ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι φυσικών καταστροφών με έργα μικρής κλίμακας, να εξασφαλίσει μέσα από ελέγχους και άλλες παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και δήμους για βελτίωση της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, συμβάλλοντας στη μείωση των κινδύνων στη δημόσια υγεία, στη διαχείριση των θαλασσών για αύξηση των αποθεμάτων και μείωση της ρύπανσης, αλλά και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων.  Επομένως η έννοια "Πράσινα Νησιά" θα πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να γίνει brand name για τα νησιά μας και όχι όπως είναι σήμερα, συνώνυμο του αναπτυξιακού εμποδίου».

Η Μαρία Πετεινάκη, συνεπικεφαλής της καμπάνιας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τις ευρωεκλογές, έκανε μία σύντομη παρουσίαση του Χωροταξικού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τονίζοντας και ελλείψεις που υπάρχουν σε αυτό, «όπως η ελάχιστη αναφορά στην κλιματική αλλαγή και στους τρόπους αντιμετώπισης της (resilience), αλλά και η απουσία αναφοράς στις δυνατότητες της κυκλικής οικονομίας. Το χωροταξικό έχει επίσης μια ιδιαίτερη «προτίμηση» στην ανάπτυξη μαρίνων αλλά και τον θαλάσσιο τουρισμό, που όμως έρχεται σε αντιπαράθεση με την ανάγκη προστασίας των θαλασσών και των αλιευμάτων. Ζήτημα αντιδημοκρατικότητας όπως σημειώθηκε από τον κ. Σπιλάνη είναι δυστυχώς η απουσία διαβούλευσης στο περιφερειακό συμβούλιο».

Ο Μιχάλης Μπάκας, συνεπικεφαλής της καμπάνιας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τις ευρωεκλογές, παρουσίασε τις βασικές θέσεις των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ που βρίσκουν εφαρμογή στα Πράσινα Νησιά, όπως η ανακύκλωση, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, η χρήση των ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση με στόχο την εξάλειψη χρήσης φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων, η οργάνωση του αστικού ιστού. «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα η προετοιμασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προς αυτή την κατεύθυνση οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα αγωνιστούν τόσο στο Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο όσο και σε εθνικό - περιφερειακό επίπεδο.»    

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια