× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Με μια κίνηση του ο Μουτζούρης απαξιώνει κοινωνία, γιατρούς και θεσμούς»

Υπάρχει ανάγκη για το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο σε ένα νοσοκομείο; Προφανώς και υπάρχει, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/12/2021

«Με μια κίνηση του ο Μουτζούρης απαξιώνει κοινωνία, γιατρούς και θεσμούς»

Στο ζήτημα της προμήθειας του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου, θέτοντας σειρά ερωτημάτων τόσο για την καθυστέρηση που παρατηρείται με την αιτιολογία της απομάκρυνσης  του γιατρού όσο και για τις γενικότερες ευθύνες που υπάρχουν για τη θωράκιση των δομών υγείας των νησιών μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών Βορείου Αιγαίου

«Όπως λένε οι γιατροί- κάθε νευροχειρουργός εκπαιδεύεται για να το χρησιμοποιεί και επομένως θεωρείται απαραίτητος εξοπλισμός για να προσφέρει σωστές υπηρεσίες ένα νοσοκομείο.

Ποιος είναι υπεύθυνος να φροντίσει να υπάρχει διαθέσιμος ο εξοπλισμός; 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προφανώς το Υπουργείο Υγείας στο οποίο ανήκει η αρμοδιότητα του εξοπλισμού και της καλής λειτουργίας των νοσοκομείων της χώρας.

Όμως ο εξοπλισμός δεν αρκεί, χρειάζονται και οι γιατροί. Ποιος είναι υπεύθυνος να φροντίσει να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για τη σωστή χρήση του εξοπλισμού; Και πάλι η απάντηση είναι το Υπουργείο Υγείας. Τις ανάγκες οφείλει να τις γνωρίζει ο Διοικητής του κάθε νοσοκομείου και να υποβάλει το σχετικό αίτημα του στο Υπουργείο μέσω της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Γιατί μπλέχτηκε η Περιφέρεια Βορείου αιγαίου σε ένα θέμα που δεν είναι αρμοδιότητας της;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πράγματι οι εκτελεστικές αρμοδιότητες της Περιφέρειας εντοπίζονται και σε θέματα δημόσιας υγείας (πχ. πρόληψη περιβαλλοντικών παραγόντων που δημιουργούν προβλήματα υγείας στους πολίτες) για τα οποία όμως μέχρι στιγμής δεν κάνει κάτι.

Αντίθετα για το σύστημα περίθαλψης έχει μόνο τη γενική αρμοδιότητα του επισπεύδοντος (όπως και σε άλλα θέματα όπως η παιδεία, οι μεταφορές, η φορολογία κλπ), αφού αφορά τους πολίτες της. Ας δεχτούμε λοιπόν  καλοπροαίρετα ότι η Περιφέρεια ήρθε στην περίπτωση αυτή να συμπληρώσει ένα κενό στη δράση της Κυβέρνησης, καθ’ ύλη αρμόδιας, βοηθώντας με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει (κατά ομολογία όλων των παρατάξεων στη πρόσφατη αλλά και σε όλες τις προηγούμενες συζητήσεις για τον προϋπολογισμό) να αγοραστεί το πολύτιμο μηχάνημα.

Η εξέλιξη όμως του συγκεκριμένου θέματος αναδεικνύει τα όρια μιας δράσης χωρίς σχεδιασμό, που είναι ενδεικτικό της λογικής Γόμου-Μουτζούρη και του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκουν αυτοί αλλά και η συγγενής διοίκηση του νοσοκομείου. Επειδή πιθανόν να φύγει ένας συγκεκριμένος γιατρός, ο κ. Μουτζούρης αρνείται πλέον να προχωρήσει την αγορά του μηχανήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σχεδιασμός του συστήματος υγείας ενός τόπου δεν μπορεί να γίνεται στο «πόδι» με πελατειακή λογική. Το συγκεκριμένο μηχάνημα πρέπει να αγοραστεί όχι γιατί βρέθηκε τυχαία ένας γιατρός που θέλει να το χρησιμοποιήσει. Θα πρέπει να αγοραστεί γιατί υπάρχει επιστημονική καταγραφή αναγκών και κεντρικός σχεδιασμός ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες αυτές τοπικά. Αυτό σημαίνει ότι και το μηχάνημα και η συνεχής παρουσία ομάδας γιατρών που θα το αξιοποιούν, είναι απαραίτητοι.

Επομένως το ερώτημα που τίθεται δεν είναι αν αχρηστεύεται το μηχάνημα αν φύγει ένας συγκεκριμένος γιατρός που υπηρετεί σήμερα και ξέρει να το χρησιμοποιεί, αλλά αν η αγορά του είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης προκειμένου αυτό να παρέχει σωστές υπηρεσίας υγείας δευτεροβάθμιου επιπέδου. Αν δηλαδή ο στόχος είναι η ενίσχυση του Νοσοκομείου με υποδομές, εξοπλισμό και επιμόρφωση όλων των σχετικών γιατρών και του υπόλοιπου νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους προς όφελος των πολιτών.

 Ο Περιφερειάρχης με τις συνεχείς παλινωδίες του φαίνεται να εμπαίζει και τους πολίτες (δήθεν νοιάζεται για την υγεία τους και γι’αυτό θα αγοράσουμε το μηχάνημα), και με τους γιατρούς (υποτιμώντας τους λέγοντας ότι αν φύγει ο συγκεκριμένος γιατρός εσείς δεν ξέρετε να το χειρίζεστε, άρα να δεν σας το αγοράζουμε).

Κυρίως όμως φαίνεται να παίζει με τους θεσμούς γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου χωρίς καμία εξήγηση και λογοδοσία. Για το λόγο αυτό ζητάμε να έρθει άμεσα το θέμα ξανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που είναι το μόνο όργανο που μπορεί να αλλάξει την αρχική του απόφαση.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει φέρει 3 φορές το θέμα των δομών υγείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο (http://www.symparataxipoliton.gr/...). Όμως η Περιφερειακή Αρχή  Μουτζούρη- Χριστόφα , παρά τις ομόφωνες αποφάσεις του Οργάνου, δεν διεκδίκησε ποτέ την υλοποίηση τους.

Και αναρωτιόμαστε:  οι συνοδοιπόροι της Κυβέρνησης, και ειδικά οι κκ Μουτζούρης, Βρουλής και η κα Γόμου, ποιες ακριβώς πρωτοβουλίες πήραν και πότε για να ενισχυθεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας στο Βόρειο Αιγαίο που όπως όλοι μας γνωρίζουμε παρουσιάζει σοβαρά  προβλήματα, υποδομών, εξοπλισμού και στελέχωσης, παντού, στα Περιφερειακά Ιατρεία , στα Κέντρα Υγείας και  στα Νοσοκομεία όλων  των νησιών  με αποτέλεσμα αρνητικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και στην εν γένει ανάπτυξή τους;»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιμέτωποι με κατάσχεση 1,5 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες ανέρχονται σε 3.878.712, ενώ έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) σε 1.506.75 πολίτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση για το παστούρωμα των ζώων

Κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με πρωτοβουλία της βουλευτή του κόμματος Έλενας Ακρίτα
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Προβληματική η υγειονομική κάλυψη των νησιών

Πολύ μεγάλη η λίστα με τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση για το μέλλον της δημοσιογραφίας

Διοργανώθηκε από την ΕΣΗΕΠΗΝ, το Μουσείο Τύπου της Ένωσης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κ. Μητσοτάκης «επιστρατεύει» τους υπουργούς για τις Ευρωεκλογές

Δείτε ποιος υπουργός «χρεώθηκε» την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 11:00 το βράδυ θα αναχωρήσει το «Νήσος Σάμος»

Η βλάβη στη μηχανή το βράδυ του Σαββάτου αναστάτωσε τα δρομολόγια του πλοίου