× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκτός επιδοτήσεων δεκάδες χιλιάδες αγροκτηνοτρόφοι

Νέοι κτηνοτρόφοι που υπολόγιζαν πως θα πάρουν 12.000 ευρώ ως δικαιώματα επιδότησης πήραν 3.000 δηλώνει η Αναστασίας Δαούση υπεύθυνης του ΚΥΔ Καλλονής – Λέσβου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/1/2022

Εκτός επιδοτήσεων δεκάδες χιλιάδες αγροκτηνοτρόφοι

Τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσπάθησαν να δείξουν πως η πλειοψηφία των προβλημάτων που εμφανίστηκαν στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων τον Οκτώβριο αντιμετωπίσθηκαν. Χαρακτηριστική, αυτής της προσπάθειας, ήταν η συνέντευξη του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που δημοσιεύθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα. Κόντρα σε αυτό το κλίμα, η κτηνίατρος, υπεύθυνη του ΚΥΔ Καλλονής – Λέσβου Αναστασία Δαούση και αναπληρώτρια συντονίστρια της Ν.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πως υπάρχουν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν πληρώθηκαν τις επιδοτήσεις τους σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Συγκεκριμένα ανέφερε πως φέτος οι αγρότες έμειναν έκπληκτοι με αυτά που έγιναν στις πληρωμές των επιδοτήσεων και πρόσθεσε: «έχουν μείνει στους 5.650 περίπου αγρότες εκτός πληρωμής των επιδοτήσεων με την αιτιολογία ότι είναι σε έλεγχο. Στην πλειοψηφία τους είναι νεοεισερχόμενοι και υποψήφιοι νέοι αγρότες. Για πρώτη φορά στα χρονικά υποψήφιοι νέοι αγρότες δεν γνωρίζουν αν έχουν λάβει δικαιώματα επιδότησης ή όχι και ποιό είναι το ύψος αυτών.

Η δεύτερη κατηγορία αγροτών που έχουν μείνει απλήρωτοι είναι οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι (μετά το 2016) που φέτος ζήτησαν κοινοτικό βοσκότοπο, ενώ είχαν μπει στην κτηνοτροφική παραγωγή με ιδιωτικό βοσκότοπο, με αποτέλεσμα να μηδενιστούν τα δικαιώματα επιδότησης τους. Κι όλοι αυτοί οι αγρότες δεν το γνώριζαν ότι δεν θα επιδοτηθούν αν δεν δηλώσουν ιδιωτικό βοσκότοπο όταν έκαναν την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης και είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών των κτηνοτρόφων.

Ενστάσεις στα αζήτητα

Υπάρχουν κι άλλοι 19.000 που δεν πληρώθηκαν στην πρώτη πληρωμή, υπέβαλαν ενστάσεις, οι οποίες δεν εξετάστηκαν και δεν πληρώθηκαν. Ένας αριθμός από αυτή την ομάδα των παραγωγών δεν πληρώθηκαν αν και τους είχε γίνει έλεγχος αλλά τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν περάστηκαν στο σύστημα (σ.σ. εννοεί το ΟΣΔΕ).
Υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων που δεν ολοκληρώθηκαν και τα οποία επίσης δεν πληρώθηκαν. Αυτή η ομάδα των παραγωγών έχει ελπίδες πως κάποια στιγμή θα πληρωθεί. Οι νεοεισερχόμενοι μετά το 2016 δεν το βλέπω να πληρώνονται καθόλου.
Ακόμη υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αγροκτηνοτρόφων στον οποίο έχουν επιβληθεί τεράστιες ποινές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξισωτική αποζημίωση

Σε ότι αφορά τα προβλήματα με την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης η κ. Δαούση είπε: «Σε ότι αφορά τους παλαιούς κτηνοτρόφους το πρόβλημα ήταν σε κάποιες περιπτώσεις τους δόθηκαν βοσκοτόπια σε μειονεκτικές περιοχές όπου η επιδότηση είναι 8 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια λάμβαναν κοινοτικό βοσκότοπο σε ορεινές περιοχές όπου η επιδότηση ήταν 12 ευρώ ανά στρέμμα. Η εξισωτική αποζημίωση για τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους μειώθηκε στο 1/3 αυτού που ανέμεναν. Το ίδιο έγινε και για την βασική ενίσχυση».
 
Νέοι αγρότες

Η «μεγάλη σφαγή», σύμφωνα με την κ. Δαούση έγινε στους νέους αγρότες. Οι οποίοι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δήλωσαν την εκτροφή αρνιών καθώς ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη να φτιάχνουν τα κοπάδια τους και υπολόγισαν ότι θα πάρουν επιδοτήσεις που έφθαναν στα 12.000 ευρώ. Όμως μετά την αλλαγή της υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ζωικών μονάδων λαμβάνουν επιδοτήσεις που κυμαίνονται από 3 – 4.000 ευρώ. Μάλιστα ένα μεγάλο τμήμα αυτών δεν έχει λάβει ως σήμερα δικαιώματα επιδότησης και δεν γνωρίζουν αν θα λάβουν παρότι είναι υποψήφιοι για ένταξη στο πρόγραμμα των νέων αγροτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διασταυρωτικοί έλεγχοι

Σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά από τους διασταυρωτικούς ελέγχους στις βάσεις δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΑΑΔΕ. Η κ. Δαούση τόνισε ότι δεν είναι αντίθετη στην πραγματοποίηση αυτών των ελέγχων το αντίθετο. «Όμως για να κάνεις τέτοιους ελέγχους θα πρέπει να είσαι ένα κράτος που έχει κανονικό κτηματολόγιο, αξιόπιστα Ε9 κι όλα λειτουργούν σωστά.
Και φυσικά υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια όπου σε πολλές περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με ιδιοκτήτες βοσκοτόπων κατοίκους του εξωτερικού».

Σε ότι αφορά με τις περιοχές Natura και τα δικαιώματα επιδότησης που χάθηκαν σε από όσους είχαν εκτάσεις εκεί. Η κ. Δαούση τόνισε πως στην περίπτωση της Λέσβου οι κτηνοτρόφοι δεν έχασαν επιδοτήσεις από αυτό το ζήτημα φέτος, όμως υπάρχει προειδοποίηση για τα επόμενα χρόνια. Πρόβλημα στις επιδοτήσεις υπάρχει για όσους παραγωγούς έχουν ελαιώνες και αροτραίες καλλιέργειες σε περιοχές Natura, αυτά σε ότι αφορά την Λέσβο.

Δεν έχει στόχο να λύσει προβλήματα ο ΟΠΕΚΕΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Δαούση σχολίασε και την συνέντευξη του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο οποίος είχε δηλώσει πως εντάχθηκαν αρκετά εκατομμύρια νέα στρέμματα βοσκοτόπων στο σύστημα. Η κ. Δαούση ανέφερε «δεν ξέρω τι έχει γίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά στην Λέσβο νέους βοσκότοπους δεν έχουμε.
Εγώ διάβασα την συνέντευξη του κ. Μελά λυπάμαι πάρα πολύ διότι δείχνει ότι δεν έχει στόχο να λύσει τα προβλήματα».
Ακούστε όλη την συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών επανήλθε ο Μουτζούρης

Παρακολούθησε και χαιρέτησε στην ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό