Αυστηρότεροι κανόνες για τα βιολογικά προϊόντα
Τις επόμενες ημέρες δημοσιεύεται η προκήρυξη για την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 5/1/2022
Αυξηση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την νέα ΚΑΠ. Ταυτόχρονα όμως θεσπίζει και ένα νέο πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο για τα βιολογικά προβλήματα. Στους στόχους της Ε.Ε. περιλαμβάνεται η αύξηση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων στο 25% της συνολικής παραγωγής. Για να διευρυνθεί ο αριθμός των καταναλωτών που θα προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα προωθεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο για την παραγωγής τους. Η προκήρυξη των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που θα δοθεί στην δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνει πολλά νέα προϊόντα κυρίως λαχανικά και έχει χρηματοδότηση 490 εκατ. ευρώ.
Στις αποδεκτές πρακτικές βιολογικής γεωργίας περιλαμβάνονται: 1) η εφαρμογή του συστήματος αμειψισποράς (εναλλαγής καλλιέργειας) για την αποτελεσματική χρήση των πόρων, 2) η απαγόρευση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων και συνθετικών λιπασμάτων, 3)η εφαρμογή αυστηρών περιορισμών όσον αφορά τη χρήση αντιβιοτικών κτηνοτροφίας, 4) η κατάργηση της χρήσης γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ), 5) η χρήση φυσικών πόρων σε λιπάσματα και ζωοτροφές, 6) η εκτροφή ζώων σε υπαίθριους χώρους ελεύθερης βοσκής και η χρήση βιολογικών ζωοτροφών, 7)η εφαρμογή προσαρμοσμένων μεθόδων εκτροφής ζώων.
Οι νέοι κανόνες
Οι νέοι κανόνες προβλέπουν αυστηρότερους ελέγχους. Όλοι οι φορείς σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων (αγρότες, κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, έμποροι, εισαγωγείς) ελέγχονται επιτόπου τουλάχιστον μία φορά το χρόνο (ή μία φορά κάθε δύο χρόνια εάν διαπιστωθεί ότι συμμορφώθηκαν κατά τα τρία τελευταία έτη).
Οι παραγωγοί τρίτων χωρών που επιθυμούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους στην ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τους ίδιους κανόνες με τους παραγωγούς της ΕΕ (αρχή της συμμόρφωσης). Οι ισχύοντες κανόνες, βάσει των οποίων οι χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με παρόμοια πρότυπα (αρχή της ισοδυναμίας), θα καταργηθούν σταδιακά.
Οι γεωργοί πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί η μόλυνση σε περίπτωση ατυχήματος με μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα ή λιπάσματα. Ένα προϊόν χάνει τον χαρακτηρισμό του ως βιολογικό εάν η μόλυνση οφείλεται σε απάτη ή αμέλεια. Τα κράτη μέλη που έχουν κατώτατα όρια για μη επιτρεπόμενες ουσίες σε βιολογικά τρόφιμα μπορούν να συνεχίσουν να τα εφαρμόζουν, αλλά πρέπει να δέχονται στις αγορές τους και βιολογικά τρόφιμα από άλλες χώρες της ΕΕ. (Οι κανόνες κατά της μόλυνσης θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή το 2025).
Σε κάθε κράτος μέλος συγκροτείται μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων σχετικά με τη διαθεσιμότητα βιολογικών σπόρων και ζώων.
Οι γεωργοί μπορούν να παράγουν συμβατικά και βιολογικά προϊόντα, αλλά πρέπει να διαχωρίζουν ξεκάθαρα τις γεωργικές τους δραστηριότητες.
Οι διαδικασίες πιστοποίησης για τους μικρούς αγρότες διευκολύνονται.