× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αποζημιώσεις για τα καμένα παραγωγικά δέντρα

Στα 50,4 ευρώ η προκαταβολή για τα λιόδεντρα και στα 33,6 ευρώ για τις άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/1/2022

Αποζημιώσεις για τα καμένα παραγωγικά δέντρα

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων στους αγρότες που το περασμένο καλοκαίρι έχασαν τις εκμεταλλεύσεις τους (φυτική παραγωγή) από πυρκαγιές. Για την καταβολή των αποζημίωσεων ενεργοποιείται η ειδική διαδικασία για καταβολή αποζημίωσεων εκτός πλαισίου ζημιών που καλύπτει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ειδικά για περιπτώσεις θεομηνιών με σημαντικές και εκτεταμένες ζημιές, προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής έναντι της εν λόγω επιχορήγησης, η οποία βασίζεται σε αρχικές εκτιμήσεις από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΛΓΑ, για την άμεση στήριξη των πληττόμενων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Η νέα διαδικασία είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι εν λόγω ζημιές, λαμβάνει υπόψη τα διαθέσιμα από τον ΕΛΓΑ στοιχεία και στηρίζεται στην εμπειρία και την εξειδίκευση των στελεχών του Οργανισμού. 

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η αρχική εκτίμηση της ζημιάς ανέρχεται στο ποσό των 144 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και στα 2/3 της τιμής αυτής για τις λοιπές πολυετείς καλλιέργειες. Οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα περίπου 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές πολυετείς καλλιέργειες, με τη διαδικασία της προκαταβολής.

Επισημαίνεται ότι:

  • Η προκαταβολή της επιχορήγησης θα υπολογιστεί στη βάση των διαθέσιμων στοιχείων του ΕΛΓΑ και της ως άνω αρχικής εκτίμησης, ενώ θα εξειδικευτεί ανά αγροτική εκμετάλλευση με βάση τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ).
  • Δικαιούχοι σε αυτή τη φάση είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ. Σε επόμενη φάση θα ενεργοποιηθεί και η σχετική διαδικασία για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι, όμως, πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.
  • Η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών και η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων διενεργείται από τον ΕΛΓΑ και όχι από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, οι οποίες – όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις – θα περιοριστούν στα λοιπά στοιχεία του ενεργητικού που έχουν υποστεί ζημιές.
  • Η προκαταβολή της επιχορήγησης θα συνυπολογίσει και την πρώτη αρωγή που χορηγήθηκε προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέσω του arogi.gov.gr.
  • Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις για τυχόν διευκρινίσεις θα πρέπει να απευθυνθούν στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία