× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο γνωστός... «καυγάς για το πάπλωμα» (του ΟΣΔΕ)

Μήλο της έριδος οι πληροφορίες για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις των Ελλήνων αγροτών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/1/2022

Ο γνωστός... «καυγάς για το πάπλωμα» (του ΟΣΔΕ)

Ξενίζει όποιον δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στον αγροτικό χώρο η διαμάχη για την λειτουργία του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχειρισης και Ελέγχου επιδοτήσεων) μεταξύ της κυβέρνησης και της Gaia Επιχειρείν. Το ΟΣΔΕ είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που καταχωρούνται τα αιτήματα για λήψη επιδοτήσεων των αγροτών. Η Gaia Επιχειρείν είναι ο τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ. Δηλαδή η Gaia Επιχειρείν είναι αυτός που κρατάει στα χέρια του τα κλειδιά που ανοίγουν και κλείνουν το ΟΣΔΕ. Πρόκειται για μια λειτουργία που θα έπρεπε να βρίσκεται στα χέρια του κράτους κι όχι στα χέρια μιας ιδιωτικές επιχείρησης που λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα το ΟΣΔΕ είναι μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων στην οποία είναι καταχωρημένες εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες για την αγροτική οικονομία της χώρας. Στο ΟΣΔΕ υπάρχουν τα στοιχεία περισσότερων από 600.000 αγροτών που λαμβάνουν κάθε χρόνο επιδοτήσεις, το ύψος και το είδος των επιδοτήσεων που λαμβάνουν. Είναι καταχωρημένα τα στοιχεία των αγροκτημάτων  και του ζωϊκού κεφαλαίου των αγροτών. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών (ιδιόκτητα, νοικιασμένα κλπ), οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΛΓΑ και άλλα πολλά. Ακόμη πιο χρήσιμη είναι η διαχρονική επεξεργασία των στοιχείων του ΟΣΔΕ

Όποιος έχει αυτές τις πληροφορίες (κρατικός οργανισμός, υπουργείο, τράπεζα, ασφαλιστική εταιρεία, πιστοποιητικός οργανισμός, εταιρεία παραγωγής αγροτικών εφοδίων κλπ) μπορεί να σχεδιάσει πολιτική για τον αγροτικό χώρο ή να σχεδιάσει την ανάπτυξη των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Κι όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις κανείς δεν θέλει να χάσει από τα χέρια του τα κλειδιά του ΟΣΔΕ. Γι’ αυτό και οι προσπάθειες των Ελληνικών κυβερνήσεων να το πάρουν στα χέρια τους έχουν πέσει στο κενό ως σήμερα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μένει να δούμε αν το ίδιο θα συμβεί και με την σημερινή κυβέρνηση, η οποία δείχνει πως δεν παραιτείται από την προσπάθεια να πάρει τον έλεγχο του πληροφοριακού συστήματος δια μέσου του οποίου κάθε χρόνο πληρώνονται αγροτικές επιδοτήσεις 2 δις ευρώ.

 

Το ιστορικό της αντιπαράθεσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 4 Ιανουαρίου 2022 η Gaia Επιχειρείν, που λειτουργεί επί 8 χρόνια ως τεχνικός σύμβουλος του ΟΣΔΕ ενημέρωση τον ΟΠΕΚΕΠΕ πως έληξε η πιστοποίηση της για την διαχείριση του προγράμματος και σταμάτησε να κάνει οποιαδήποτε σχετική ενέργεια με την λειτουργία του ΟΣΔΕ. Έτσι το ΟΣΔΕ έκλεισε και δεν μπορεί να υλοποιηθεί καμία ενέργεια μέσω αυτού από τα κέντρα υποδοχής των δηλώσεων (ΚΥΔ).

Με αρκετές ημέρες καθυστέρηση, στις 7 Ιανουαρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ απάντησε πως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συμβατικές υποχρεώσεις της GAIA Επιχειρείν και κατά συνέπεια οφείλει να συνεχίσει την τεχνική υποστήριξη του ΟΣΔΕ.

Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί και πέρυσι, στις αρχές του χρόνου. Το ΟΣΔΕ δεν λειτουργούσε για περίπου ένα μήνα. Στην συνέχεια η κυβέρνηση είχε παρατείνει την πιστοποίηση της εταιρείας και τον Απρίλιο του 2021 προχώρησε στην υπογραφή νέας σύμβασης μαζί της. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει με μεγάλη καθυστέρηση η υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης από τους περίπου 600.000 αγρότες που κάθε χρόνο λαμβάνουν επιδοτήσεις. Η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώθηκε στα μέσα του καλοκαιριού με πάρα πολλά προβλήματα.

 

Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών ξεκίνησε όταν η πρώτη έκανε σαφείς της προθέσεις της να πάρει τον έλεγχο του ΟΣΔΕ στα χέρια της. Πρόκειται για διακαή πόθο που έχουν εκφράσει πολλοί Έλληνες υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς κανείς να το έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Κατά την διάρκεια του 2021 η κυβέρνηση προχώρησε δύο φορές στην προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάδειξη νέου τεχνικού συμβούλου για το έργο. Η εταιρεία προσέφυγε και τις δύο φορές στην δικαιοσύνη και κατάφερε και τις δύο φορές να ακυρώσει τους διαγωνισμούς.

Λίγο πριν το τέλος του 2021 έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση θα μεταφέρει την λειτουργία του ΟΣΔΕ ηλεκτρονικό νέφος που βρίσκονται σημαντικότερες ηλεκτρονικές εφαρμογές και λειτουργίες του κράτους.  Έτσι ώστε να επεμπλακεί το ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον τεχνικό του σύμβουλο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών επανήλθε ο Μουτζούρης

Παρακολούθησε και χαιρέτησε στην ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

300 παιδιά και 68 εκπαιδευτικοί τονώνουν τον μαθητικό τουρισμό της Λέσβου

Στο πλαίσιο στήριξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός ευεξίας, μοναδική ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης για τη Λέσβο

Σημαντικές ανακοινώσεις και συμπεράσματα για τις δυνατότητες ανάπτυξης του θερμαλισμού στο νησί μας, βγήκαν μέσα από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο Mythical Coast
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αισχροκέρδεια σε βάρος κτηνοτρόφων και καταναλωτών

Μείωση τιμών και καθυστερήσεις πληρωμών αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι της Λέσβου. Στα ύψη η τιμή της φέτας παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για αυστηρούς ελέγχους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγαλύτερη στήριξη στην νησιωτική αγροτική παραγωγή

Ο Στρατής Νικολάου παρουσίασε τις θέσεις της Νέας Αριστεράς για την αναθεώρηση της ΚΑΠ στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ 99 fm «Στο Νησί» και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεκίνησε στο Mythical Coast η ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Με προσκεκλημένους επιστήμονες και γιατρούς από όλη την Ελλάδα. Πρόεδρος της Ημερίδας ο Γιώργος Πατούλης τ. περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λέσβος: 40% πάνω ο τζίρος σε εστίαση και καταλύματα

Διαβάστε εδώ τι οδήγησε στην εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποκρυπτογραφήσαμε τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε εδώ πως θα χρηματοδοτηθούν η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και άλλες δράσεις -Συνέντευξη του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργου Πλακωτάρη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ